Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
34 komentara

Marić o reformi: "Ne želimo dodatno porezno opterećenje"

Ministar Zdravko Marić naglasio je u utorak kako nema namjere ići u nešto "svojeglavo", a na burne reakcije oko poreznih izmjena kaže da su one jedan od rezultata javnog savjetovanja i da će ih razmotriti

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili  poreznu reformu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
34 komentara

Vlada ne želi dodatno porezno opterećenje poduzetnika, a po okončanju javnoga savjetovanja o paketu poreznih izmjena te potom u Vladinoj i saborskoj proceduri bit će prilike za analizu svih kritika predloženih izmjena, izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić.

Upitan nakon sastanka u Vladi je li se nakon burnih reakcija poduzetnika na najave povećanja osnovice za obračun doprinosa za predsjednike i članove uprava od toga odustalo, Marić je odgovorio da je u tijeku javno savjetovanje i da su i burne reakcije jedan od rezultata toga savjetovanja te da će ih Vlada razmotriti.

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili  poreznu reformu EKSKLUZIVNO Raskol u HDZ-u zbog reforme: Marićev harač ipak neće proći

Ministarstvo financija je, naime, u javnu raspravu pored drugih prijedloga izmjena poreznih propisa, uputilo i prijedlog o povećanju osnovice na koju predsjednici i članovi uprava moraju obračunati mirovinski i zdravstveni doprinos a 0,65 na 1,1 prosječnu bruto plaću, što je izazvalo brojne kritike iz poduzetničkih redova.

- Ima jako puno komentara, neki su možda malo oštriji, ali sve ih primamo i uzimamo u obzir i do kraja procedure ćemo iznaći najbolje rješenje - rekao je Marić.

Naglasio je kako nema namjere ići u nešto "svojeglavo" te kako su Vlada i Ministarstvo financija već pokazali da "imaju sluha". 

UDRUGA LIPA Vlada treba povući predloženu izmjenu zakona o doprinosima

Podsjetio je pritom da su poduzetnici tražili mjere u području poreznog tretmana sezonskih radnika, priznavanja troškova nabavke i održavanja automobila u službene svrhe te da im je Vlada odgovorila u okviru fiskalnih mogućnosti.

Što se tiče posebno malih i srednjih poduzetnika, koje najviše "žulja" najava dizanja osnovice za doprinose direktora i članove uprava, Marić je podsjetio da je Vlada i bez apela poduzetnika uvela obračunavanje poreza na dobit po novčanom tijeku do tri milijuna kuna, odnosno po realiziranim fakturama, a ne po obračunskom načelu po kojemu se po rez plaća i na isporučenu, a nenaplaćenu robu i usluge.

Pored toga, smanjena je stopa poreza na dobit, podsjetio je Marić.

"Naša ideja od samog početka upravo jest da se stimulira i potiče poduzetništvo i žao mi je što se možda u nekim stvarima stječe dojam da je ovo nekakav kontraudar. Ne, ni u kojem slučaju", rekao je Marić i ponovio da će Vlada razmotriti sve komentare pristigle u javnom savjetovanju.

Varaždin: 4. sastanak Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova KOMENTIRAO Analitičar o Marićevoj reformi: 'Smanjite namete obrtnicima'

Upitan misle li tako i koalicijski partneri, odgovorio je da je s njima "ista stvar" te da je u paketu poreznih izmjena devet zakona najveća izmjena sniženja stope PDV-a na svježe meso, ribu, voće i povrće, a da je velika izmjena i smanjivanje doprinosa na plaće odnosno ukidanje doprinosa za zapošljavanje i ozljede na radu.

"Nije nam namjera stvarati nikakve dodatne terete poduzetnicima, poglavito malima i srednjima", ustvrdio je Marić.

Upitan znači li to da je spreman odustati od predloženih izmjena, ponovio je da javno savjetovanje traje do 6. rujna, a tada slijede Vladina procedura i dva saborska čitanja te će biti vremena za argumentiranu raspravu, kako bi porezne izmjene kako dio trećega kruga porezne reforme na snagu stupila s prvim danom iduće godine.

Ukupni učinak poreznog rasterećenja unutar reforme započete s početkom 2017. ministar financije procjenjuje na šest milijardi kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message