Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Marić odustao od tužbe protiv HNB-a teške 142 milijuna kuna

Tužbu smo podigli jer je u tom trenutku bilo ugroženo 3000 radnih mjesta u Sokol Mariću, a danas je uspješno sklopljena predstečajna nagodba i usvojen plan restrukturiranja, priopćili su iz Sokol Marića

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
12 komentara

S obzirom da je nad društvom Sokol Marić okončan postupak predstečajne nagodbe prihvaćanjem plana restrukturiranja za koje su glasale i sve velike novčarske institucije u svojstvu vjerovnika, u dobrom dijelu su prestali postojati i formalni razlozi za nastavak postupka, zaključuje se u priopćenju Sokol Marić u kojem objašnjavaju zašto su odustali od tužbe protiv Hrvatske narodne banke (HNB).

Vlasnik tvrtke Zlatko Marić je tužbu pokrenuo prije godinu dana i tražio je odštetu od 142 milijuna kuna. Razlog je što je smatrao da HNB nije dovoljno nadgledao društva za faktoring preko kojih je Agrokor uzimao pozajmice od dobavljača, među ostalim i od Sokol Marića. Radi se inače o poslu koji je pod lupom USKOK-a ne samo u slučaju Marića nego još desetke drugih velikih dobavljača.

- Mi smo tužbu pokrenuli protiv HNB-a kao institucije, a ne bilo kojeg njenog dužnosnika. I to za počinjenu štetu od i odgovornost u poslovima supervizije i nadzora kreditnih institucija, a u svezi sa pokretanjem postupka nad evidentno prezaduženim koncernom Agrokor, od čijih dobavljača, a među kojima se nalazilo i društvo Sokol Marić banke i faktoring kuće potraživali plaćanje za neiskupljene mjenice na temelju regresne odgovornosti. U trenutku tužbe je objedinjeno potraživanje financijskih institucija direktno ugrožavalo nastavak poslovanja društva i 3000 radnih mjesta, pa je uprava društva bila primorana zaštiti interese radnika i poslovanja i podnijeti tužbu  - obrazložili su iz Sokol Marića zašto su se ranije odlučili na postupak.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message