News

Komentari 14

Marijine naranče su gorostasi: Kapitalka ima skoro kilogram!

Marijine naranče su gorostasi: Kapitalka ima skoro kilogram!

Zadranka Marija sumnjala je da će drvo uopće roditi jer je bilo hladno i svi su cvjetovi otpali s krošnje, ali je nakon zatopljenja opet procvala na jednoj strani krošnje

Ovo je moja kapitalka, pohvalila nam se Marija Dadić (75), Zadranka kojoj je naranča ove godine rodila plodove gorostase. Ona najveća teži 835 grama, a sve ostale se kreću oko pola kilograma.

POGLEDAJTE VIDEO:

Međutim, čak i tako goleme i teške, pokraj kapitalke djeluju kao David naspram Golijata.

- Ako nemam ništa, imam svoje naranče - šali se gospođa Marija te nam priča da je naranču posadila ranih 70-ih, odmah nakon useljenja u kuću.

- Odmah se primila i počela rađati, ali tih je godina bila velika zima i ona je propala. Suprug Ive i ja već smo je se odrekli, misleći da je gotova. No čim se vrijeme proljepšalo, izbile su nove grančice. Zalijevali smo je i đubrili pa se oporavila. Kad je procvala, to je bila milina od mirisa! Znala sam je po sat vremena mirisati - kaže Marija. Nakon prvog zahlađenja mislila je da neće ni biti plodova jer su svi cvjetovi otpali s krošnje, ali je nakon zatopljenja opet procvala na jednoj strani krošnje

- Od njih su narasle ove goleme naranče. Ova najveća bi otpala jer se držala na tankoj grančici, ali se naslonila na ‘rašlje’ grane ispod sebe i preživjela. Naranča mi inače rađa plodove normalne veličine, a ove godine, zahvaljujući klimatskoj promjenjivosti, sve su goleme. Nema ih puno, ali su zaista velike. Pitao me susjed: ‘Teto Mare, koje je ovo voće?’. Uopće nije prepoznao da su to naranče - smije se vitalna Zadranka.