News

Komentari 48

Mario Draghi daje ostavku, na čelu vlade bio samo 16 mjeseci

Mario Draghi daje ostavku, na čelu vlade bio samo 16 mjeseci

Pokret 5 zvjezdica odlučio je kasno sinoć da njegovi senatori neće glasati za povjerenje vladi Marija Draghija u četvrtak u Senatu. Time se raspala vladina većina koja je bila neuobičajeno široka

Talijanski premijer Mario Draghi podnio je ostavku, javlja BBC. Rekao je kako će večeras svoju ostavku uručiti predsjedniku republike. 

"Koalicija nacionalnog jedinstva koja je poduprla ovu vladu više ne postoji", dodao je Draghi, bivši predsjednik Europske središnje banke koji je premijer široke koalicije od veljače 2021.

Glasanje o povjerenju postalo je žarište napetosti unutar Draghijeve vlade dok se stranke vladajuće koalicije pripremaju međusobno natjecati na nacionalnim izborima početkom 2023.

Odluka Stranke 5 zvijezda da bojkotira glasanje o povjerenju u četvrtak gurnula je Italiju u političku neizvjesnost, što bi moglo potkopati napore da se osiguraju milijarde eura iz fondova Europske unije, da se zemlja uhvati u koštac sa štetnom sušom te da smanji svoju ovisnost o ruskom plinu.

Draghi je povećao uloge rekavši da ne bi želio voditi vladu bez Stranke 5 zvijezda, koja je postala najveća stranka na prethodnim izborima 2018., ali je od tada izgubila podršku javnosti.

To bi moglo dovesti do nacionalnih izbora već u rujnu ili listopadu nakon što su druge koalicijske stranke rekle da ih treba održati ako Stranka 5 zvijezda više ne podupire vladu.

Pet zvjezdica (M5S) ili Movimento cinque stelle talijanski je politički pokret koji je osnovao komičar Beppe Grillo uz pomoć internetskog poduzetnika Gianroberta Casaleggia. Pokret se suprotstavlja korupciji za koju smatraju da je uzela maha u talijanskoj politici i zagovaraju održivi razvoj, izravnu demokraciju, e-demokraciju i euroskepticizam.

Najčitaniji članci