News

Komentari 3

Marko Torjanac: Rebalansom zagrebačkog proračuna kultura je oštećena za 23 milijuna kuna

Marko Torjanac: Rebalansom zagrebačkog proračuna kultura je oštećena za 23 milijuna kuna

Torjanac se osvrnuo na točku sjednice o imenovanju Tedija Lušetića ravnateljem kazališta 'Komedija', ustvrdivši da je čudno da na to mjesto bude izabrana osoba koja ima potvrđenu optužnicu u aferi "Bundek"

Nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Marko Torjanac upozorio je u petak da je rebalansom zagrebačkog proračuna najviše oštećena kultura, a najvećim problemom je ocijenio to što nije vidljivo u što će se ulagati oduzeta sredstva.

Torjanac je govoreći o Prijedlogu izmjena i dopuna Programa radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti u Zagrebu u 2020., upozorio da je tu opet najviše stradala kultura jer joj je oduzeto 70 posto sredstava, oko 23 milijuna kuna. 

- Svim mogućim objektima - predškolskim, školskim, kulturnim, zdravstvenim, zaštite spomenika kulture, socijalne zaštite oduzeto je predviđenih 71 milijun kuna, a za sanaciju i građenje objekata oštećenih u potresu dodano je 47 milijuna kuna - istaknuo je taj zastupnik na konferenciji za novinare uoči sjednice Skupštine 9. lipnja

Podsjetio je da je šteta samo na objektima kulture 141 milijun kuna.

- Problem s ovim rebalansom proračuna je što ne vidimo u što će se ulagati oduzeta sredstva i što je kultura najoštećenija - ustvrdio je.

S obzirom da je kazalište Gavella ispalo iz plana obnove, točkom o obnovi tog kazališta inzistirat će da se izglasa njegova obnova i da "takav rebalans proračuna koji je oštetio kulturu za oko 33 milijuna kuna, a nije ponudio plan sanacije - ne prođe".

Torjanac se osvrnuo na točku sjednice o imenovanju Tedija Lušetića ravnateljem kazališta 'Komedija', ustvrdivši da je čudno da na to mjesto bude izabrana osoba koja ima potvrđenu optužnicu u aferi "Bundek".

Istaknuo je i da je ovime razotkriveno da niti u jednom statutu kazališta kao uvjet za imenovanje ne postoji obavezna potvrda o nekažnjavanju koja se odnosi i na pravomoćne optužnice. Stoga je po hitnom postupku uputio točku kojom predlaže uvođenje te odredbe u sve institucije Grada Zagreb i Holdinga.

Za Prijedlog strategije upravljanja imovinom Grada Zagreba 2020. - 2026. godine koji će se također naći na dnevnom redu sjednice Skupštine, Torjanac je komentirao da to nije strategija već "popis neobavljenih poslova".

Smatra da se radi o izuzetno lošem dokumentu koji ne bi trebao proći na ovoj sjednici.

U oči, kaže, upada da se za 38 posto imovine u Zagrebu ne zna čija je, a protivi se prodaji imovine Grada za koju smatra da mora služiti u gradske komunalne svrhe. "Tu se vidi nedostatak strategije da Zagreb ne zna što bi sa svojim prostorima", ustvrdio je.

Torjanac je po hitnom postupku uputio točku o ukidanju poskupljenja cijena grobarina koje su poskupile sto posto i osnovnih cijena ukopa koje su poskupile do 68 posto.

Najčitaniji članci