Obavijesti

News

Komentari 334

Maršalov batler otkriva: Hranio sam Tita sve do njegove smrti

Maršalov batler otkriva: Hranio sam Tita sve do njegove smrti
7

Titov osobni pomoćnik, Jožef Oseli, otkriva tajne na 120. obljetnicu njegova rođenja. Oseli otkriva kako su u bolnici zapisivali svaki zalogaj koji bi Josip Broz Tito pojeo

VIDEO

Teško nam je bilo gledati kako kopni. Bila je to velika tragedija. Mi smo bili uz njega do kraja. Pustili su nas da ga ispratimo kad su ga vozili na patologiju, opisuje posljednje Titove trenutke njegov kuhar i batler Jožef Oseli (63).

On je uz Tita proveo posljednjih sedam godina njegova života. Za njegovu prehranu brinuo se sve do smrti. Osjetljiv posao dobio je, kaže, slučajno.

- Radio sam u Skupštini Slovenije. Moj tadašnji šef često je odlazio na ispomoć u državnu rezidenciju na Brdo kod Kranja, a ja sam išao s njim pomagati kod prijema. Jednom su mu javili da će doći Tito na Brdo i trebalo je u kratkom roku sve pripremiti. Tadašnji šef predložio je moju suprugu Metku i mene jer je mislio da ćemo nas dvoje zajedno lakše i bolje odrađivati taj posao. Imao sam 24 godine, a Metka 21. Došli su Tito i njegova supruga Jovanka s Brijuna, a upravitelj Miro Dobrilovič nas je službeno predstavio. Poštovali smo sve ljude iz protokola i one koji su radili za njega, a i svi savjeti, pogotovo Jovankini, bili su nam dobrodošli - opisuje Oseli prve dane uz Tita početkom sedamdesetih.

S vremenom je upoznavao predsjednika SFRJ i s njim postajao sve prisniji.

- Supruga i ja smo bili s Titom od šest ujutro do jedan u noći. Mi smo znali tko dolazi, koje poklone dobiva, prezentirali smo mu ih, primili smo sve njegove goste i završavali smo kad je predsjednik bio gotov s masažom ili službenom posjetom. Tada bi mu Metka u apartman nosila ginseng, kineski čaj koji je i danas vrlo cijenjen. Mi doma još čuvamo jednu kutijicu iz tog doba - prepričava Oseli.

'Jelo smo mu servirali na pladnju, a samo je jedno odbio hranu'

Kaže kako Tito nije imao posebnih zahtjeva što se tiče hrane.

- Mi smo servirali različito meso, različite priloge, salate, sve je bilo na pladnju. Nismo mu nikad stavljali na tanjur. Samo je jednom odbio jelo. Donijeli smo puževe, a on je rekao: ‘O ne, ja baš ne bih jeo puževe.’ A sjećam se jedne anegdote kasnije kad su Jovanka i Tito već bili razdvojeni. Ona je bila na jednoj adresi, a on na drugoj. Bila je to neka večera izvan protokola. On je uzeo nešto malo i rekao konobaru: ‘Šaljite ovo Jovanki.’ Bio je vrlo pažljiv, To je znak da nije htio prekinuti s njom, iako su ga neki političari pritiskali - kaže slovenski kuhar koji se o Titovoj prehrani posebno brinuo pred smrt, kad je završio u bolnici u Ljubljani.

- Išao sam u bolnicu vidjeti gdje bi mogli spremati hranu, ali znate kako je to u bolnici – oni spremaju pet tisuća obroka. Izgleda kao da rade na traci. Kuhinja je bila već derutna, nisu ništa ulagali u nju. Četiri mjeseca vozili smo hranu s Brda kod Kranja u bolnicu. Mi smo brinuli za prehranu predsjednika i liječničkog konzilija. Metka je sve zapisivala. Ima i danas zapisano koliko je žlica pojeo za svaki obrok, jer se sve mjerilo u kalorijama. Kad nije više išla hrana, dobili smo hranu iz NASA-e iz Amerike, konzerve za astronaute. Hranili smo ga dokle god je mogao jesti, a zatim se prešlo na infuziju. Metka se brinula i za uređenje sobe, da bi se ugodno osjećao - prisjetio se Oseli posljednjih Titovih dana.

Jovanka je htjela smršavjeti kao nizozemska kraljica

Tito nikada nije bio na dijeti, ali Jovanka jest.

- Došla su dvojica doktora s njom iz Beograda. Ona je za posebni način prehrane za mršavljenje čula od nizozemske kraljice. Onda je htjela i ona pokušati. A predsjednik Tito to nije znao. Pa u vrijeme ručka Metka poslužuje predsjednika, a ja nosim jela posebno pripremljena za Jovanku. On se počeo iščuđavati i pita:

”A Jovanka, što ti je to?”, a ona kaže: ‘Znaš, to je jedna mala dijetica.’ Pita on nju: ‘A jel’ ti znaš što treba za dijetu?’ Ona se zbuni, a on joj samo odgovori: ‘Za dijetu ti samo treba karakter!’ I tako je prošla dijeta i otišli doktori. Tito je pazio na prehranu jedino kad je imao problema s jetrom. Doktori su mi savjetovali da ne pije toliko viskija, da mu točimo jabučne sokove, sok od borovnice. Nikad se nije bavio tjelovježbom, samo bazen, fizioterapija, more, šetnje i sunčanje - rekao je Oseli, koji je kuhao i za Titove ugledne goste.

- Na Brijunima smo britanskoj kraljici Elizabeti II pripremili bosanski specijalitet, sarmice u vinovoj lozi s janjetinom. Elizabeth Taylor je voljela bifteke, a Richard Burton meso na žaru i Jack Daniels. Za Gorbačova sam punio mjehure od rakova s paštetom od pastrve te tako sušio. Bio je oduševljen - dodaje Oseli, kojem je Tito uzor.

- On je uvijek bio optimističan. Ispričat ću vam anegdotu oko jutarnje kave. Dogovoreno je bilo da će Tito sačekati Novu godinu na Brdu. Donijeli su košare mandarina s Brijuna koje su bile namijenjene da se podijele u škole i vrtiće. Ja ujutro taman počeo piti kavu i dođe ađutant Drago Mikelić. Kaže mi da me predsjednik zove u apartman. ‘Pa kakav predsjednik, moram popiti kavu, tek je šest ujutro.’ I ode on i to mu i kaže. Vrati se opet i kaže da me predsjednik stvarno treba. Odem ja gore, a Tito drži ruke iza leđa i šeće po sobi gore-dolje. Pita me: ‘Jel bila dobra kava?’ Opravdao sam se i rekao da uvijek ujutro pijem kavu i da nisam vjerovao da me ozbiljno traži. Onda me odvede na terasu i kaže: ‘Vidi koliko tu ima mandarina. Uzmi jednu za sebe i Metku, a jedna je za osoblje rezidencije. Ako ne uzmemo sada neku košaru, Jovanka će sve podijeliti - zaključio je.

Za rođendan se sprema fešta uz gitare i film

Za Dan mladosti, Titov rođendan, pune 44 godine trčala se štafeta. Za Tita je trčalo više od 30 milijuna ljudi. Njegov rodni Kumrovec godišnje obiđe do 25.000 znatiželjnika.

Ova proslava je posebna jer je prošlo punih 120 godina od Titova rođenja. Programom želimo u mladost vratiti sve koji su živjeli u njegovo doba. A želimo i onima koji su o njemu samo čitali i slušali približiti Tita i njegovo vrijeme, rekao je Tomislav Badovinac, predsjednik Saveza antifašističkih boraca.

Uz Tita je proveo 17 godina i kaže kako “onaj tko nije poznavao u suštini njegove socijalne, ekonomske i političke stavove, o njemu ne može ni govoriti”.

- Sve što je činio bilo je potkrepljeno životnim iskustvom. Imao je vizualnu pronicljivost koja ga je često dobro služila jer se upuštao u riskantne situacije - kaže Badovinac. Posjetitelji Kumrovca će se zabavljati uz glazbu i filmove, a moći će kupiti i poklon pakete i uživati u domaćim delicijama.

Sve tajne Titovih posljednjih trenutaka otkrivamo u knjizi

Članovi obitelji prepričavaju kako su ga hranili u bolnici i razgovore koje su s njim vodili, a njegov liječnik Predrag Lalević tvrdi da posljednjih 68 dana Tito nije bio pri svijesti. Upravo je on bio uz njega do posljednjeg trenutka. On je i isključio aparate, i to 10 minuta nakon što je već preminuo.

U knjizi “Posljednji Titovi dani”, koju možete kupiti na kioscima za 19,90 kuna, Titovi potomci opisuju tko je i kako zavadio Tita i Jovanku. Tito je do smrti više nije želio ni pogledati.

Danas ga jedni preziru, drugi veličaju, ali svi ga i dalje spominju, iako su prošle 32 godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 334
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu