Obavijesti

News

Martina Bienenfeld: 'Želimo i naš grad istaknuti kao pet friendly destinaciju'

Martina Bienenfeld: 'Želimo i naš grad istaknuti kao pet friendly destinaciju'
3

Glavni grad Hrvatske slovi za grad u kojem su kućni ljubimci dobrodošli, a Turistička zajednica grada Zagreba aktivno radi na projektima koji se tiču četveronožnih ljubimaca

VIDEO

U svijetu postoji više od milijardu kućnih ljubimaca, više od polovice svjetske populacije ima kućnog ljubimca u svom domu. A kad je riječ o putovanjima, četveronožne članove obitelji sa sobom vodi više od polovice putnika, čak 60 posto. Što se pasa tiče, primjerice, 25 milijuna vlasnika pasa dovodi svoje pse na odmor u tzv. pet friendly hotele. 

Zagreb kao cjelogodišnja turistička i poslovna destinacija svakako je i pet friendly destinacija, u koju su kućni ljubimci dobrodošli. Upravo o tome razgovarali smo s Martinom Bienenfeld, direktoricom Turističke zajednice grada Zagreba, koja nam je otkrila kakve planove TZGZ ima vezano za kućne ljubimce. 

- Zagreb svakako jest pet friendly destinacija. Zagrebački parkovi, zelene oaze i Medvednica nude kućnim ljubimcima puno prostora za njuškanje i istraživanje, a različiti smještajni objekti rado će ih i ugostiti. Isto tako, veseli to što su zagrebački restorani postali sve pristupačniji za pse i što je tzv. dog friendly restorana sve više. Osim u restorane, dobrodošli su u kafiće, shopping centre te čak i u neke od muzeja, pa je, primjerice, još 2015. godine Etnografski muzej, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, postao prvi muzej u Hrvatskoj službeno otvoren za posjet s kućnim ljubimcima - istaknula je Bienenfeld. 

Svaki vlasnik kućnog ljubimca koji planira putovanje sa svojim omiljenim dlakavcem potvrdit će da putovanje s kućnim ljubimcem zahtijeva dobru pripremu i planiranje. Upravo zato Turistička zajednica grada Zagreba pripremila je specijalizirane web stranice, namijenjene upravo vlasnicima da se lakše, brže i jednostavnije snađu u gradu. 

Na jednome mjestu bit će objedinjene informacije vezane za obaveze i mogućnosti za putnike s ljubimcima, ali i pregršt zabavnog, a opet korisnog sadržaja. Tako se na stranicama može pronaći popis pet friendly smještajnih i ugostiteljskih objekata, veterinarskih službi, skloništa, kao i psećih parkova, salona, kulturnih institucija koje omogućuju ulaz kućnim ljubimcima i još mnogo toga što bi nekome tko putuje sa svojim ljubimcem moglo koristiti ili zatrebati kad se nađe u našem Zagrebu - rekla nam je Bienenfeld.

Pet friendly interaktivna mapa grada

Kad je riječ o turistima koji posjećuju naš glavni grad i dovode sa sobom ljubimce, Turistička zajednica grada Zagreba priprema još jedan projekt kako bi se, osim domaćeg stanovništva, i strani državljani mogli lakše snaći u gradu. 

- Uz spomenutu web stranicu, drago mi je da surađujemo s portalom 24sata i na izradi pet friendly mape na kojoj će biti označene korisne informacije za sve vlasnike kućnih ljubimaca, ne samo posjetitelje Zagreba nego i za naše drage sugrađane. Naime, uz države poput Njemačke, Italije i Francuske, koje slove za najviše pet friendly u Europi, želimo i naš grad istaknuti kao pet friendly destinaciju kroz različite kampanje u Europi i svijetu. U svakom slučaju, tema je pregršt, a mi ćemo se u Turističkoj zajednici grada Zagreba potruditi obraditi ih što više te pružiti dragocjen i koristan, ali i zabavan sadržaj našim sugrađanima i posjetiteljima te, naravno, njihovim  omiljenim životinjicama. 

Veliku važnost Turistička zajednica grada Zagreba pridaje kućnim ljubimcima koji imaju neprocjenjivu ulogu u nečijem životu - psima pomagačima. Psi vodiči, rehabilitacijski i terapijski psi imaju posebnu, važnu i izuzetno odgovornu ulogu u društvu, a rad Centra za rehabilitaciju Silver u Zagrebu prepoznali su i u međunarodnim okvirima. 

- Ovom prilikom željela bih svakako istaknuti vrijedan i svjetski prepoznat rad Centra za rehabilitaciju Silver u Zagrebu, na čelu s gospodinom Marijanom Alfonsom Sesarom. Ta je ustanova socijalne skrbi jedinstvena u ovom dijelu Europe, koja u rehabilitaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju uključuje upravo rad sa psima pomagačima (psi vodiči, rehabilitacijski i terapijski psi). Divne, pametne i pomno odabrane njuškice u Silveru prolaze zahtjevan program i nevjerojatna su pomoć osobama u potrebi. Ne čudi zato da su ove godine Silver i Zagreb izabrani za domaćina konferencije krovne svjetske organizacije Assistance Dog International - ADI 2023, koja okuplja stručnjake i korisnike svih vrsta pasa pomagača, kao i sve centre koji se bave tom djelatnošću u svijetu.

I za kraj smo upitali Martinu kako izgleda njezin život od kada je u njega, nedavno, ušetao psić Ari i koje gradske lokacije posjećuju. 

- Za mene je život s kućnim ljubimcem izvanredno iskustvo puno ljubavi, radosti i odanosti. Zato je prije nekoliko mjeseci u moj život ušetalo novo malo preslatko klupko ljubavi i veselja, Jack Russell terijer Ari, s kojim svaki dan idem u šetnju zagrebačkim parkovima i livadama. Zajedno istražujemo grad, igramo se, družimo se i upoznajemo. Veseli me vidjeti kako stječe nova znanja i vještine, prebrzo raste i, kao svaki moj ljubimac do sada, uči i mene nekim novim spoznajama. U svakom slučaju, rekla bih da je Ari moje veliko srce u malom tijelu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.