Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

'Maškarin trpi bolove. Ogorčen je, ali on mora živjeti sa tim..."

Nagodbom su mu htjeli dati tisuću kuna mjesečno. Tko može živjeti s tim, pogotovo invalid? U suglasnosti s njegovom obitelji, nisu pristali na tu nagodbu, kaže odvjetnica Miroslava Maškarina

Goran Kovacic/Pixsell
Foto: Goran Kovacic/Pixsell
8 komentara

Suđenje kirurgu Branku Popoviću, optuženom da je zbog nesavjesna liječenja prouzročio teške tjelesne ozljede Miroslavu Maškarinu, traje dulje od osam godina. Ingrid Barić, odvjetnica Miroslava Maškarina, i tužiteljstvo žalili su se na odluku sutkinje Brankice Grgurić, koja je kazneni postupak protiv Popovića obustavila smatrajući da je zbog promjena Zakona došlo do prekvalifikacije kaznenog djela i zastare.

POGLEDAJTE VIDEO:

Odvjetnica Barić općinskom državnom odvjetništvu isticala je činjenicu da kći optuženika radi kao sutkinja na sudu na kojem mu se sudi. Sutkinja Mirela Popović Brletić sad je i zamjenica predsjednika suda.

- Napominjali smo i dolazili u državno odvjetništvo te tražili da se urgira kako ne bi bilo ničega spornog, ali ništa od toga - komentirala je Barić.

- 2006. smo digli kaznenu prijavu i tim činom je krenuo kazneni dio. Nakon toga smo se obratili Državnom odvjetništvu. Čekali smo rok od tri mjeseca. Tužba je podnijeta protiv države i KBC-a. Nakon što nismo uvažili njihove argumente, pa su tražili prekid sudskog postupka i žalili se - rekla je.

- Mi smo se svakom dosad ministru zdravstva obraćali sa zahtjevom da se mirno riješi ovaj spor. Pa i sadašnjem. Neki su odgovorili, neki uopće nisu - rekla je Barić.

- Dobili smo pisani prijedlog sudske nagodbe, tisuću kuna mjesečno. Tko može živjeti s tim, pogotovo invalid? U suglasnosti s njegovom obitelji, premda je odluka njegova bila, nisu željeli pristati - kazala je Barić.

- Sud je dodijelio nešto manje od 6 milijuna kuna. Žalilo se Državno odvjetništvo i mi. Htjeli smo sve riješiti mirnim putem. Spremni smo se bili 2015. odreći i kamata samo da se to odmah riješi - objasnila je.

- Ministar financija je dužan brinuti o svim financijama. Pa sukladno tome je osiguran i jedan dio na ime sudskih troškova. On ima okviran budžet i koji predlaže Vladi pa imate resorna ministarstva koja povlače ta sredstva gdje ima potrebe. To je jedan cijeli krug. Vlada je ta koja odlučuje o visini, a ministar financija mora odobriti. Dakle tu je ministar zdravstva sigurno osoba koja mora inicirati. Osnovna inicijativa ide od državnog odvjetništva. Državno odvjetništvo je ključno. Onda tu je i KBC. Nejasno je zašto se toliko čeka s rješavanjem, još od 2006. godine - pokušala je objasniti odvjetnica tko je kriv za to da se ovaj slučaj povlači već 11 godina.

- Maškarin nije zadovoljan i ogorčen je, ali mora živjeti s tim. Dobro se drži. On je jedan veseli čovjek. Čovjek bez mržnje i agonije. Prebacuje na šalu i duhovit je. Nosi se dobro s tim premda trpi bolove. Ima jednu veliku ljubav, a to je poljoprivreda. Nađe si zanimaciju, koliko može - rekla je odvjetnica.

Podsjetimo, Rabljanin Miroslav Maškarin je tijekom rutinske operacije slijepog crijeva u riječkom KBC-u u noći na 10. srpnja 2006. godine izgubio nogu. Maškarin je tad imao 21 godinu. 

Suđenje kirurgu Branku Popoviću počelo je u listopadu 2008. godine na Općinskom sudu u Rijeci. U rujnu 2011. nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu od osam mjeseci.

Na presudu su se žalili i obrana i tužiteljstvo, pa je Županijski sud vratio predmet na novo suđenje da bi sutkinja zatražila obustavu postupka zbog zastare. Na tu odluku se Maškarinova odvjetnica žalila.

Maškarin na Općinskom sudu u Rijeci vodi i građansku parnicu radi odštete. Nepravomoćnom presudom iz prosinca 2015. pripalo mu je gotovo šest milijuna kuna. No DORH se žalio, pa se postupku još ne nazire kraj.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message