News

Komentari 6

Masovni prosvjed Iračana: Od SAD-a traže da povuku vojsku

Masovni prosvjed Iračana: Od SAD-a traže da povuku vojsku

Klerik Moktada Al-Sadr pozvao je na prosvjede protiv prisustva američke vojske u Iraku. Mnogi protuvladini prosvjednici strahovali su da bi taj prosvjed mogao zasjeniti njihov

Tisuće Iračana okupile su se na dva ključna križanja u Bagdadu u petak, nakon što je utjecajni šijitski klerik Moktada Al-Sadr pozvao na "milijunski" prosvjed protiv prisustva američke vojske u Iraku, te su zatražili povlačenje Amerikanaca iz zemlje.

Prosvjednici su se povukli nakon nekoliko sati, dok su se neki od njih pridružili protuvladinom prosvjedu na trgu Tahrir.

Anti-USA demonstration in Baghdad

Klerik Moktada Al-Sadr pozvao je na prosvjede protiv prisustva američke vojske u Iraku. Mnogi protuvladini prosvjednici strahovali su da bi taj prosvjed mogao zasjeniti njihov. Najviši šijitski klerik u zemlji, veliki ajatolah Ali Al-Sistani, kasnije je pozvao u svojoj propovijedi političke grupacije da formiraju novu vladu što prije kako bi se provele reforme i stabilizirala zemlja.

Sadr, izrazito utjecajan kod milijuna stanovnika bagdadskih siromašnih četvrti, protivi se svakom stranom utjecaju u Iraku, ali je u zadnje vrijeme blizak Iranu, čiji saveznici dominiraju državnim institucijama od američkog rušenja Sadama Huseina 2003., za čije su vladavine suniti dominirali Irakom.

Sadr je podržao protuvladine prosvjede koji su započeli u listopadu, ali nije javno rekao svojim sljedbenicima da se pridruže.

Supporters of Iraqi Shi

Nakon što je američka vojska ubila zapovjednika Iranske revolucionarne garde Kasima Sulejmanija u bagdadskoj zračnoj luci, irački je parlament zatražio od američke vojske da se povuče iz zemlje.

Najčitaniji članci