Obavijesti

News

Komentari 90

Masovni prosvjedi u Kubi zbog velike nestašice i siromaštva: 'Gladni smo. Nemamo ništa'

Masovni prosvjedi u Kubi zbog velike nestašice i siromaštva: 'Gladni smo. Nemamo ništa'
8

Ovdje sam zbog gladi, jer nema lijekova, zbog nestanka struje. Jer svega nedostaje. Želim totalnu promjenu. Promjenu vlade, višestranačke izbore i kraj komunizma - kazao je jedan od prosvjednika

VIDEO

Tisuće Kubanaca, frustrirani nakon višemjesečne krize, pandemijskih ograničenja i, kako kažu, vladinog zanemarivanja, prosvjedovale su u nedjelju protiv vlade na ulicama gradića jugozapadno od Havane, što je događaj bez presedana, pokazuju videosnimke objavljene na internetu. 

620964332

Uz povike "Domovina i život!", što je naziv kontroverzne pjesme, ali i "Dolje diktatura!" i "Mi se ne bojimo!", prosvjednici, većinom mladi ljudi, prošli su ulicama San Antonia de los Bañosa, gradića od 50.000 stanovnika udaljenog od prijestolnice tridesetak kilometara. 

Od početka pandemije koronavirusa u ožujku 2020. godine, Kubanci su morali čekati u dugim redovima kako bi se opskrbili hranom i bili su suočeni s nedostatkom lijekova, što je izazvalo snažne društvene nemire.

- Ovdje sam zbog gladi, jer nema lijekova, zbog nestanka struje. Jer svega nedostaje. Želim totalnu promjenu. Promjenu vlade, višestranačke izbore i kraj komunizma - kazao je muškarac u 40-ima koji je htio ostati anoniman, piše The Guardian.

620984509

Prosvjednike su dočekali policajci u civilu i odvukli stotine demonstranata, od kojih su mnogi bili nasilni, u policijske automobile. Mladi prosvjednici su trgali dijelove pločnika i njima gađali policajce koji su im uzvratili suzavcem i tukli ih pendrecima. Jedan policajac, pogođen je u glavu te su ga odvezli automobilom koji je zamalo pregazio prosvjednika.

Na videu se čuje da prosvjednici viču 'sloboda!'

- Ovdje smo jer smo gladni i siromašni. Nemamo hranu. Nemamo ništa, rekao je 17-godišnji Yusniel Pérez držeći kamenje u rukama. 

620973940


U 15 sati po lokalnom vremenu svi televizijski kanali emitirali su govor predsjednika Miguela Díaz-Canela koji je rekao da će "destabilizacija u našoj zemlji naići na revolucionarni odgovor".

- Pozivamo sve revolucionare u zemlji, sve komuniste, da izađu na ulice - rekao je.

Vladini pristaše optužili su protuvladine prosvjednike da su plaćenici koje plaćaju Sjedinjene Države koje godišnje troše oko 20 milijuna dolara na "promociju demokracije" na otoku. Kubanci proživljavaju najtežu ekonomsku krizu u posljednjih 30 godina.

Bivši američki predsjednik Donald Trump prije dvije je godine postavio oko 200 novih sankcija zbog kojih su kubansko gospodarstvo i društvo pod velikim pritiskom. Administracija Joea Bidena mjere je do sada ostavila netaknute.

Ovo je najveći prosvjed još od 1994. godine kada su deseci tisuća prosvjednika izašli na ulice usred ekonomske krize koju je donio pad Sovjetskog Saveza.

620964331

Službenik u Bidenovoj administraciji, Jake Sullivan objavio je na Twitteru podršku nedjeljnim demonstracijama.

- SAD podržavaju slobodu izražavanja i okupljanja diljem Kube i oštro bi osudili svako nasilje ili targetiranje mirnih prosvjednika koji ostvaruju svoja univerzalna prava, naveo je. 

Julie Chung, pomoćnica tajnika za države zapadne hemisfere također se osvrnula na prosvjede.

- Duboko smo zabrinuti zbog "poziva na borbu" na Kubi. Zalažemo se za pravo kubanskog naroda na mirno okupljanje. Pozivamo na smirenost i osuđujemo svako nasilje, poručila je. 

Prosvjed je održan na dan kada je Kuba zabilježila novi dnevni rekord po broju zaraza i smrti od koronavirusa sa 6923 slučaja i 47 smrti u 24 sata. Kuba je ukupno zabilježila 238.491 slučaj i 1537 mrtva.

- To su zabrinjavajuće brojke koje rastu svaki dan - rekao je u nedjelju glavni epidemiologog ministarstva zdravstva Francisco Duran na svojoj redovnoj tiskovnoj konferenciji koju je prenosila televizija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...