Obavijesti

News

Komentari 131

Masovni ubojica Breivik na sud ušao s nacističkim pozdravom

Masovni ubojica Breivik na sud ušao s nacističkim pozdravom
5

Ekstremni desničar koji je ubio 77 osoba prvi put se pojavio u javnosti od suđenja 2012. za taj zločin. U crnome odijelu i kravati, 37-godišnji Breivik podignuo je desnu ruku u znak nacističkog pozdrava

VIDEO

Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik u utorak je podignuo desnu ruku u nacistički pozdrav u sudnici na prvom ročištu u procesu koji je počeo protiv države tužeći se da trpi "nehumane uvjete" u zatvoru. 

Ekstremni desničar koji je ubio 77 osoba prvi put se pojavio u javnosti od suđenja 2012. za taj zločin. Tada je imao samo jednog posjetitelja, svoju majku, koja ga je došla zagrliti prije nego što je 2013. umrla od raka. 

U crnome odijelu i kravati, 37-godišnji Breivik podignuo je desnu ruku u znak nacističkog pozdrava kada je ušao u sudnicu.

Suđenje će potrajati do petka u sportskoj dvorani zatvora Skien, jugozapadno od Osla u kojem Breivik izdržava kaznu, jer se suđenje u Oslu smatralo preosjetljivim. 

Osoba koja je jednom napisala da su ljudska prava koncept "koji se koristi za iskorjenjivanje čitave civilizacije u ime tolerancije i raznolikosti" optužuje Norvešku da krši dvije klauzule Europske konvencije o ljudskim pravima: jednu koja zabranjuje "nehumane ili ponižavajuće kazne ili tretmane", te drugu koja jamči "pravo na poštivanje njegova privatnog života i korespondencije".

Breivikovi kontakti s vanjskim svijetom striktno se kontroliraju. Korespondenciju pomno pregledava zatvorska uprava a u rijetke posjete gotovo isključivo dolazi profesionalno osoblje i to iza staklenog zida.

Otkad je uhićen 22. srpnja 2011. nakon hladnokrvnog masovnog ubojstva, 37-godišnji ekstremist zatvoren je u režimu visoke sigurnosti, daleko od drugih zatvorenika.

"On želi kontakte s drugim ljudima", rekao je novinarima njegov branitelj Oeystein Storrvik prije suđenja i objasnio da je njegov branjenik "pod velikim stresom". Na početku je "jedna od njegovih glavnih aktivnosti bila učenje, ali je sada s tim prestao, a to je po meni znak da je izolacija štetna po njegovo psihičko zdravlje".

Ured državnog odvjetnika navodi u spisima kako "nema dokaza da tužitelj ima tjelesnih ili mentalnih problema kao posljedice zatvorskih uvjeta". Dodaje da su zatvorski uvjeti "uvelike sukladni onome što dopušta" Europska konvencija o ljudskim pravima. 

Breivik je osuđen na 21 godinu zatvora, što je i maksimalna kazna u Norveškoj, za aktiviranje bombe u blizini sjedišta vlade u Oslu gdje je poginulo osam osoba, a potom za pucanje po skupu mladih na otoku Utoyi gdje je bilo još 69 žrtava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 131

VIDEO

Preminuo je liječnik (34) sa Svetog Duha: 'Na njegovoj su Radiologiji sada tuga i tišina'
'DIVAN PRIJATELJ I HUMANIST'

Preminuo je liječnik (34) sa Svetog Duha: 'Na njegovoj su Radiologiji sada tuga i tišina'

Dr. Rudman se u Kliničkoj bolnici 'Sveti Duh' zaposlio 2017. godine na poziciji liječnika na specijalizaciji iz Kliničke radiologije, koju je specijalizirao pet godina kasnije...

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'
SUDAR DVA AUTA

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'

Zagrebački vatrogasci izvlačili su ozlijeđene ljude iz auta nakon prometne nesreće koja se dogodila oko 22 sata u Sesvetama. Od JVP-a doznajemo kako je na teren izašlo šestero vatrogasaca s jednim vozilom
Kolege objavile emotivnu priču o radiologu (34): Po kontejneru tražio bačene fotke pacijentice
PREMINUO U SUBOTU

Kolege objavile emotivnu priču o radiologu (34): Po kontejneru tražio bačene fotke pacijentice

Ispraćaj dr. Ninoslava Rudmana bit će u četvrtak, 23. svibnja 2024. u 10:40 sati sa zagrebačkog Krematorija, objavili su iz bolnice