Obavijesti

News

MasterCard® istraživanje o navikama kupnje u Hrvatskoj

MasterCard® istraživanje o navikama kupnje u Hrvatskoj
6

Rezultati istraživanja MasterIndex kompanije MasterCard pokazuju da Hrvati prate najnovije trendove u industriji plaćanja: volimo kartice, raste broj beskontaktnih i mobilnih plaćanja, a kupnja online je i dalje privlačna

Ključni rezultati

  • kartice sve omiljenije: 50% korisnika u dobi 18-55 godina ima 3 ili više kartica, 95% ih koristi redovito
  • plaćanje gotovinom gubi popularnost: 76% ispitanika preferira plaćanje karticama na prodajnom mjestu
  • sve manje kupujemo na rate: danas to čini 68% korisnika kartica, u usporedbi s prošlogodišnjih 74%
  • kupnja online prestaje biti samo trend i postaje navika većine korisnika kartica: 83% kupuje na internetu
  • svjesni smo prednosti beskontaktnog plaćanja: 40% korisnika koristilo je ovu praktičnu vrstu plaćanja

Kako koristimo kartice?

Istraživanje pokazuje da se sve manje plaća gotovinom te da čak 93% ispitanika posjeduje barem jednu, a 50% korisnika kartica 3 ili više kartica. Na prodajnim mjestima 82% ispitanika kartice koristi više puta tjedno, a njih čak 25% svakodnevno. Istovremeno, 76% preferira plaćanje karticom, dok se gotovina još uvijek najviše koristi za iznose do 100 kuna. Zanimljivo je i kako 40% korisnika kartica plaća karticom gotovo svaku kupnju te da samo 3% korisnika kartica uopće ne koristi kartice za kupnju.

Karticama najčešće kupujemo odjeću i obuću, zatim hranu i piće te gorivo na benzinskim postajama, a rast je doživjela kupnja online – 46% ispitanika kartice koristi za plaćanje na internetu. Istraživanje je pokazalo da su korisnici svjesni prednosti korištenja kartica, među kojima se najčešće navode činjenica da nije potrebno podizati gotovinu, niti je vlasnik može izgubiti, praktičnost na putovanjima, mogućnost kupnje online, otplate na rate, praćenja troškova i odgode plaćanja, popusti i beskontaktno plaćanje.

Zašto je beskontaktno plaćanje IN?

Beskontaktno plaćanje u Europi je standard, a sve je popularnije i kod nas. U posljednje dvije godine korištenje ove vrste jednostavnog, brzog i sigurnog plaćanja je u Hrvatskoj poraslo za 300%, i to s 10% 2014., preko 32% 2015. na 40% u travnju 2016. Ujedno raste i svijest o prednostima te je, za razliku od 63% 2014., danas 95% ispitanika upoznato s ovim načinom plaćanja. Ono funkcionira po principu „prisloni i plati“ pa je kupnja gotova u trenu. Za plaćanja do 100 kuna čak nije potrebna dodatna autorizacija, dok za iznose iznad 100 kuna samo treba unijeti PIN ili potpis. Istovremeno, kartica ostaje u rukama kupca, i bez obzira na to koliko puta približili karticu POS terminalu – plaćanje se izvršava samo jednom.

Zašto volimo kupnju online?

Internetska kupnja nudi brojne prednosti poput pristupačnih cijena, uštede vremena, dostupnosti u bilo koje vrijeme i bolje ponude, a njena popularnost raste među Hrvatima. Danas čak 83% korisnika kartica barem povremeno kupuje karticama na internetu, u usporedbi sa 73% 2014. i 81% 2015., dok više od trećine to radi nekoliko puta mjesečno. Osim odjeće, obuće i modnih dodataka, potrošačke elektronike, predmeta za kućanstvo, kozmetike i parfema, na ovaj način plaćaju putovanja i kupuju ulaznice, a visoko na popisu su i softver, igračke i oprema za bebe te knjige i glazba. Među prednostima ispitanici ističu i predmete koji su ekskluzivno dostupni online, kao i mogućnost dostave i bolje usporedbe cijena, a zanimljivo je da MasterCard kartice ispitanici smatraju najviše prihvaćenim karticama za kupnju online.

Prvo mjesto u popularnosti još uvijek drže inozemne e-trgovine u kojima kupuje 43% online kupaca, dok se 16% njih odlučuje za domaće. Iako je internetska trgovina jednostavna, sigurna i praktična, sigurnosne dvojbe te želja za kontaktom uživo s predmetom kupnje se spominju kao prepreke za popularni e-commerce.

Girls Shopping on Laptop

Kako plaćamo putem mobitela?

Kad je riječ o mobilnim plaćanjima, i dalje su najpopularnija SMS plaćanja koja koristi 73% ispitanika. Rast pokazuju m-banking te provjera stanja računa preko mobitela. Zanimljivo je da plaćanje kreditnim i debitnim kartica  preko mobilnih telefona, iako i dalje nije uobičajeno u Hrvatskoj, doživljava blagi rast među korisnicima kreditnih kartica i kartica s odgodom plaćanja – s 15% na 18%.

 

„Iz istraživanja MasterIndex vidimo da Hrvati više kupuju u inozemnim e-trgovinama te da, usprkos svjetskim trendovima i lokalnom rastu, mobilna trgovina kod nas još uvijek nije toliko zastupljena. Upravo zato je došlo do sljedećeg stupnja u razvoju plaćanja. Riječ je o digitalnim rješenjima koja pojednostavljuju iskustvo plaćanja i čine ga mogućim sa svih povezanih uređaja, bilo u fizičkim prodavaonicama, iz aplikacija ili na internetu, poput MasterCard rješenja MasterPass. Naime, ono podrazumijeva digitalni MasterPass novčanik u koji korisnici na siguran način pohranjuju detaljne informacije o platnim karticama svih kartičarskih kuća, kartica vjernosti i informacija o dostavi, a kad žele izvršiti kupovinu samo pri tzv. checkoutu trebaju odabrati kupovinu s  MasterPassom“, istaknula je Sanja Žigić, direktorica kompanije MasterCard u Hrvatskoj.

Online istraživanje MasterIndex o navikama korištenja financijskih usluga u Hrvatskoj te stavu prema platnim karticama je u travnju 2016. provela kompanija MasterCard u suradnji s GfK – Centrom za istraživanje tržišta, na uzorku od 1.011 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.