Obavijesti

News

Komentari 116

Mate Prlić nakon mjesec dana pritvora u Remetincu: 'Dobro je da sam završio u zatvoru...'

Mate Prlić nakon mjesec dana pritvora u Remetincu: 'Dobro je da sam završio u zatvoru...'

Nadam se da će moj boravak u Remetincu bar malčice utjecati na promjenu uhodanog obrasca koji se kao na traci ponavlja godinama, napisao je pritvoreni novinar Mate Prlić s Dalmatinskog portala

'Je*i ga, bio si na krivom mjestu u krivo vrijeme', rečenica je koju sam čuo već sto puta, a čut ću je još sigurno toliko, od ljudi koji su mi skloni i kojima je žao što sam skoro mjesec dana bio u zatvoru.

DORH odustao od kaznenog progona: Četvorica navijača Hajduka idu na slobodu
DORH odustao od kaznenog progona: Četvorica navijača Hajduka idu na slobodu

Iako bih želio nastaviti živjeti kao da ovih mjesec dana nije ni bilo, nakon iskustva iz Remetinca, moram napisati ovaj tekst. Prije svega da se zahvalim svima koji su pomogli mojoj i obiteljima ostalih pritvorenih nakon utakmice s Dinamom i nereda na Desincu. I da kažem da je apsolutno netočno da sam bio na krivom mjestu u krivo vrijeme. Bio sam točno na pravom mjestu u pravo vrijeme, uvjeren sam da na nijednom drugom mjestu na ovom svijetu ne bih bio korisniji nego što sam bio upravo u zatvoru. A evo i zašto...

Navijači naprave glupost, mediji to jako poprate, političari zgroženi daju izjave kako treba omogućiti da roditelji s djecom u miru dolaze na stadione, sud zalijepi velike kazne. Navijačima su novinari krivi za sve, ide nova tura njihova izjednačavanja s crvima... Poznato? Ne poznato, dosadno već.

Puštaju torcidaše: Danas izlazi iz pritvora 25 navijača Hajduka, među njima je i novinar Prlić
Puštaju torcidaše: Danas izlazi iz pritvora 25 navijača Hajduka, među njima je i novinar Prlić

I sad se novinar koji je tu večer trebao na svečanoj večeri primiti zahvalnicu Rotary kluba Split zbog praćenja njihovih akcija na Dalmatinskom portalu, ali je radije odabrao ispratiti Hajduka u zadnjem kolu, našao u sobi od 20-ak kvadrata s desetak privedenih navijača, nekoliko Zagrepčana zatvorenih zbog nasilja u obitelji, dva Afganistanca i pet-šest Kubanaca (ne znam kako su se našli u Bosni, odakle su htjeli ilegalno kroz Hrvatsku negdje dalje ići). 

Tko je krivac za sukob na A1? Većina građana kaže - Torcida. Podupiru i reakciju policije
Tko je krivac za sukob na A1? Većina građana kaže - Torcida. Podupiru i reakciju policije

Zbog posla sam pratio sve izvještaje iz Ukrajine, a scena kakva mi je bila pred očima u toj prostoriji nalikovala je onima s ratišta. Navijači su dolazili slomljenih ruku, zavijenih glava, krvavih nogu... Kako sam na Desincu prespavao dobar dio nereda, u toj stanici sam čuo da su policajci pucali po navijačima pravim mecima, što mi je bilo nevjerojatno, računao sam da su gumeni, ali kad su nas spojili s drugim privedenim hajdukovcima, tek onda sam dobio cijelu sliku, onu koja se u tom trenutku nije mogla probiti do šire javnosti. Navijači izbjegavaju komunikaciju s medijima, većina informacija dolazi od policije, a novinari, kao što sam i ja radio, ih prenose, to im je posao. Da su prvog dana čuli svjedočenja navijača, vjerujem da bi se ovaj incident gledao iz drugog kuta jer na Desincu se dogodio policijski teror koji je valjda prihvatljiv u nekim zaostalim državama ili prošlim vremenima. Navijači su napravili glupost (blokiranje autoceste, nasrtaj na malobrojniju policiju) za koju su zakonom zapriječene određene kazne, taj čin nema smisla opravdavati ni relativizirati, ali normalnoj državi bi alarmantno trebalo biti ono što se dogodilo par minuta kasnije kada je došlo policijsko pojačanje koje je brzo 'uspostavilo red'. (...)

Više pročitajte OVDJE.