Obavijesti

News

Komentari 148

Matea je ogorčena na liječnika: Sada svaljuje krivnju na druge

Matea je ogorčena na liječnika:  Sada svaljuje krivnju na druge
1

Nekome je potreban grublji kontakt, nekome nježniji, nekome samo zamolba. Bez suradnje rodilje ne možemo provesti porod bez većih problema, kaže liječnik

VIDEO

Na intervju s vinkovačkim ginekologom Nikolom Kolakom reagirala je i Matea Janković, majka koja tvrdi da je zbog njegovog nestručnog vođenja porođaja izgubila dijete. Janković koja ne skriva ogorčenje zbog Kolakovih izjava.

- Sad nakon mjesec i pet dana izražva sućut preko novina, to je znači ok. Njegove izjave kako sam ja bila bezobrazna... Znači ja sam bila bezobrazna, on nije ništa kriv. Krive su babice, drugi doktor, svi su krivi, samo nije on. Nigdje ga nisam imenovala, niti ću to napraviti, ali su ga prepoznale druge žene, to je njegov problem - izjavila je za HRT Matea Janković.

Kolak: Ne osjećam se krivim

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne osjećam se krivim za ovo što se dogodilo. Radio sam po svojoj savjesti. Za to sam godinama školovan. Do sada nisam imao incidentnih situacija, a i za ovo ćemo vidjeti kada se provede istraga, kazao je dr. Kolak u intervjuu za RTL Danas.

Dr. Kolak tvrdi kako je Mateu Janković prvi put vidio kaže 30. siječnja preuzimajući smjenu na odjelu. Pristupio joj je kao ženi s urednom trudnoćom, tvrdi, ali neznajući da je začela medicinski pomognutom oplodnjom i da ima trombofiliju. 

- 30. siječnja preuzimam u jutarnjoj smjeni dežurstvo i zatičem prvorotku u rađaonicu. Urednog nalaza i urednog tijeka trudnoće. Porod se vodi rutinski za prvorotku, u vremenski dozvoljenom trajanju za prvorotku. U jednom trenutku dolazi do stimulacije poroda infuzijskog oksitocina. Rodilja se premješta na loptu. Pri prvoj sumnji na fetalnu patnju, premješta se rodilja na stol. Porod se završava u najoptimalnijem roku i na najoptimalniji način za rodilju, to je vaginalnim putem. Dijete napravi jedan udah, jedan pokret i dalje kreće se s reanimacijom. Za ostali tijek znate. Reanimacija nije uspješno provedena - opisao je dr. Kolak tijek poroda.

'Nekome je potreban grublji kontakt'

Na upit da pojasni svoje postupke u rađaonici, Kolak je kaže:

Nekome je potreban grublji kontakt, nekome nježniji, nekome samo zamolba. U svakom slučaju, bez suradnje rodilje ne možemo provesti porod bez većih problema - rekao je.

- Žena mora roditi. Ne može doktor roditi umjesto rodilje. Međutim, to se nekada tumači drugačije. Žao mi je ako moj način dovodi do toga, ali to je moj način - dodao je Kolak.

Kolak o optužbama: Prigovora nema

Nakon što je Matea Janković izašla u javnost sa svojom pričom, javile su se i druge žene koje dr. Kolaka optužuju za grubo postupanje i verbalno nasilje.

- Svaka rodilja ili 'babinjača' provodi minimalno 72 sata nakon poroda u bolnici. Ne mogu komentirati slučajeve koji su bili prije 10 godina, ne sjećam ih se budući da imam jako dug staž u ginekologiji. Sve su one to mogle prijaviti usmenim ili pismenim putem. Komisija iz Zagreba je tražila takve prigovore zadnjih nekoliko godina. Prigovora nema - kazao je.

Inspekcija Ministarstva zdravlja izjavila je da su tijekom porođaja Mateje Janković učinjeni propusti. Kolak kaže da je o tome informiran iz medija, a da osobno nije vidio taj dopis.

- Koliko sam shvatio, oni traže daljnju istragu. Mogu samo govoriti o nekim komorbiditetima kod gospođe Janković koji se ne spominju u javnosti. Ja samo molim krovnu udrugu, znači Hrvatsku liječničku komoru da što prije provede istragu. To je u interesu mene, obitelji Janković, javnosti i istine. Kod nas je sve dokumentirano, svi nalazi su provjerljivi, ništa nije izmišljeno - rekao je Kolak.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1