Obavijesti

News

Komentari 54

Matić: Dok ja sjedim tu, udruge neće voditi politiku branitelja

Matić: Dok ja sjedim tu, udruge neće voditi politiku branitelja
1

Ministar branitelja tvrdi da predstavnici udruga, koji bi trebali birati članove Upravnog odbora Fonda, čine samo 0,0002 posto svih branitelja, što je, smatra on, premalo

VIDEO

Odbor za ratne veterane sastao se zbog Vladine odluke da razriješi dosadašnja četiri predstavnika hrvatskih branitelja u Upravnom odboru Fonda za branitelje te imenuje četiri nova. Ta četiri člana bi po zakonu i statutu trebali imenovati predstavnici udruga Domovinskog rata. No, ministar Predrag Matić nije slijedio proceduru.

- Udruge iz Domovinskog rata neće voditi politiku Ministarstva branitelja, dok ja sjedim tamo - odlučan je bio ministar. Kaže kako predstavnici udruga, koji bi trebali imenovati članove Upravnog odbora Fonda, čine samo 0,0002 posto ukupnog broja branitelja u Hrvatskoj. To je, smatra, premalo. 

Osim toga, kako kaže, Zakon o udrugama ne prepoznaje državne, županijske i gradske udruge da bi predstavnici samo nekih od ukupno 1106 udruga odlučivali o članovima Upravnog odbora. Na sastanku Odbora za ratne veterane usprotivili su mu predsjednik Odbora Josip Đakić te bivši ministar Tomislav Ivić. 

Ivić Matiću: Tko ste vi da umjesto branitelja predlažete članove

- Tko ste vi gospodine ministre da u ime 500.000 hrvatskih branitelja predlažete članove? Valjda to pravo trebaju imati hrvatski branitelji - zaključio je Ivić. 

Iako je Matić isprva rekao kako neće otvarati pitanje prodaje Ininih dionica, u raspravi ih se ipak dotakao. 

Matić: Zbog prodaje braniteljskih dionica Ina se gurnula u ruke Mađarima

- Sedam posto dionica branitelja utjecalo je na to da se Mađarima Ina gurne u ruke - rekao je ministar, a menadžer Fonda Josip Glavaš potom je objasnio kako je prodaja dionica Ine bila potrebna zbog krize na svjetskim burzama. 

Članovi Odbora za ratne veterane na kraju su glasovali o tome da Vlada poništi odluku o razrješenju i imenovanju članova Upravnog odbora. Četiri člana su bila za, a četiri protiv. 

Matić imenovao nove članove u Fondu branitelja 

Uskoro je stigla Ruža Tomašić i dio članova htio je ponoviti glasovanje. Oni, koji su glasovali protiv, izašli su te glasovanje nisu ponavljali. 

Matić je razriješio Petra Lovrića, Krunoslava Samošćanca, Svemira Vrsaljka i Luciju Kober, a novi predstavnici hrvatskih branitelja u Fondu su Josip Klemm, Ivica Arbanas, Ivica Tolić i Branko Borković. Ostali članovi su Predrag Matić, Željko Sabo i Ivo Milatić.

Đakić će slučaj prijaviti Hanfi

Đakić je rekao kako će slučaj prijaviti Hanfi, koja nadzire tržište kapitala. Fond branitelja je na tržištu kapitala i ukoliko nešto nije bilo po zakonu, Hanfa bi to trebala procesuirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"