Obavijesti

News

Komentari 28

Matijašević: Dosta je huškanja, riješite problem oko 'švicarca'

Matijašević: Dosta je huškanja, riješite problem oko 'švicarca'
1

Matijašević poručio je da bi se zbog problema s kreditom u švicarskim francima velik broj građana mogao naći u populaciji siromašnih ako Vlada ne reagira na situaciju

VIDEO

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević u petak je pozvao premijera Zorana Milanovića da se odmakne od ''huškačke retorike'' koja dijeli hrvatsko društvo i da u ostatku mandata počne raditi na programu na temelju kojeg je dobio izbore. 

Na konferenciji za novinare u Bizovcu Matijašević je rekao kako Milanović prednjači u neprihvatljivoj retorici koja je obilježila predsjedničke izbore, ali da je s njom nastavio i nakon izbora. Smatra da je takva retorika ''polarizirala hrvatsko društvo na još nezabilježen način''. 

- Ako premijer Milanović i suradnici namjeravaju stvaranjem podjela i huškanjem dočekati kraj mandata, onda zazivamo parlamentarne izbore čim prije, jer svaki dan ostanka na vlasti Vlade koja ne želi raditi na ostvarivanju svoga programa štetu će učiniti većom, a možda i nepopravljivom - rekao je Matijašević. 

Upozorio je i na rast tečaja švicarskog franka te rekao da će oko 60.000 građana koji imaju kredit u toj valuti završiti u dužničkom ropstvu ako ne bude reakcije. Traži da Vlada žurno reagira jer bi se ''velik broj građana mogao priključiti velikoj populaciji siromašnih''. 

Nezadovoljan je i što se Ustavni sud od siječnja 2011. nije očitovao o zahtjevu HURS-a da se ocijeni ustavnost valutne klauzule u kreditima. Matijašević je zaključio kako je Ustavni sud još jednom pokazao da je ''politički proizvod'' te dodao su "dobro plaćene fotelje ustavnih sudaca razlog zbog kojeg članovi Ustavnog suda rijetko postupaju u interesu građana".

HSP AS: Vlada je sve gurala pod tepih

Priopćenjem se oglasio zamjenik predsjednika HSP dr. Ante Starčević i zadarski dožupan Rudolf Dvorski te se osvrnuo na najnovije probleme oko rata kredita u švicarskim francima. 

- Moramo reagirati i najoštrije osuditi neodgovornu, neučinkovitu, mlaku ali i poltronsku politiku aktualne Vlade. Naime, aktualna Vlada RH u više od tri godine svoga mandata nije poduzela ništa konkretno da bi se problem koji je i više nego očit riješio na odgovarajući način već je prelijevanjem „iz šupljeg u prazno" sustavno problem švicarskog franka gurala pod tepih - stoji u priopćenju.

Ističe kako je premijer Milanović mogao i trebao pozvati bankare na razgovor i prisiliti ih na društveno odgovorno poslovanje.  

Kao rješenje predlaže da se svi CHF krediti pod što povoljnijim uvjetima konvertiraju u EUR ili kune i to bez naplate troška konvertiranja od dužnika te produlji vrijeme povrata kredita s ciljem smanjenja financijskog pritiska na dužnike.

- Ovo je trenutno jedino moguće rješenje u situaciji financijske neizvjesnosti i previranja na financijskim tržištima. Kriza u euro-zoni, kao i određene mjere koje poduzima Švicarska središnja banka, s ciljem zaštite svog gospodarstva, uvelike utječu na vrijednost franka u odnosu na euro i kunu. Ne treba gajiti iluzije da i ako dođe do stabiliziranja situacije na financijskom tržištu, te snižavanja vrijednosti franaka na početnu vrijednost, da ponovno neće doći do ponovnih rapidnih skokova vrijednosti franka koji će uzrokovati probleme za sve dužnike po kreditima u švicarskim francima.Trebalo bi izvršiti pritisak na poslovne banke, kao i na HNB, pa i odgovorne institucije države da se krene u rješavanje problema švicarskog franka na prije navedeni način. Poseban naglasak treba biti na HNB, koja ima instrumente u rukama kojim može pritisnuti poslovne banke da što žurnije pristupe rješavanju ovog gorućeg problema za građane zadužene u švicarskim francima. Ovim putem bez ikakvog političkog pritiska već isključivo u duhu društveno odgovornog ponašanja pozivamo i Vrhovni sud da što je prije moguće donese odluku o „Slučaju Franak", jer dok Vrhovni sud šuti financijska i pravna nesigurnost svih aktera sve je jača - stoji u priopćenju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava