Obavijesti

News

Komentari 147

Referendumski ustanak: Čak 400.000 potpisa je prikupljeno

Referendumski ustanak: Čak 400.000 potpisa je prikupljeno
4

Za činjenicu da dosad nije bilo moguće organizirati referendum Ozren Matijašević je okrivio političke elite koje svoje interese štite visokim brojem potrebnih potpisa

VIDEO

Devet dana nakon što je počelo prikupljanje potpisa za četiri referendumska pitanja, sakupljeno je više od 400 tisuća potpisa - po svakom pitanju više od sto tisuća, izvijestili su organizatori akcije građanska inicijativa "Referendumski ustanak", prenosi HRT.

Potpisi se skupljaju za referendum o četiri pitanja - ponavljanju referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, zabrani prometovanja i prodaje genetički modificiranih organizama, poništenju prethodne privatizacije te zabrani rasprodaje prostora, resursa i imovine Hrvatske. Skupljanje je počelo 13. veljače u 52 grada na više od 120 lokacija. Potpisi za četiri referendumska pitanja prikupljat će se do 27. veljače.

Matijašević pozvao građane na 'Referendumski ustanak'

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević u petak se u Šibeniku pridružio "Referendumskom ustanku" akciji prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o ulasku Hrvatske u EU, uvozu GMO-a, rasprodaji Hrvatske, te poništenju pretvorbe i privatizacije.

- Građani, dajte svoj potpis za ovaj referendum o prevažnim pitanjima. Poseban apel upućujem sindikatima i sindikalnim djelatnicima. O ovim referendumskim pitanjima građani imaju štošta za reći i oni moraju sudjelovati u odlučivanju - rekao je Matijašević na konferenciji za novinare održanoj na jednom od štandova gdje su aktivisti prikupljali potpise.

- Ni u jednom trenutku nije bilo dvojbe oko pomoći građanskim inicijativama kada su u pitanju referendumi jer referendum je ključno sredstvo neposredne demokracije. Ali, nažalost, živimo u državi u kojoj građani služe samo zato da bi svake četiri godine pomogli političarima da na krilima njihovih glasova zasjednu u fotelje. O našoj demokraciji možda najbolje govori porazna činjenica da Hrvatska u 22 godine nije imala ni jedan referendum koji su inicirali građani - rekao je Matijašević.

Za činjenicu da dosad nije bilo moguće organizirati referendum okrivio je političke elite koje svoje interese štite visokim brojem potrebnih potpisa, čak deset posto od broja upisanih birača u samo dva tjedna, te nered u popisima birača, kojih u Hrvatskoj ima više nego građana.

- Kao sportaš, vjerujem da ćemo ovaj puta pobijediti i prikupiti dovoljan broj potpisa - rekao je čelnik HUS-a. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...