Obavijesti

News

Komentari 45

Maturanticama s poplavljenih područja stigle svečane haljine

Maturanticama s poplavljenih područja stigle svečane haljine
11

Akciju je pokrenula fotografkinja Ana Gorišek iz Karlovca koja je na Facebooku Gunje pozvala maturanticu da joj se javi kako bi joj mogla pokloniti haljinu

VIDEO

Šesdesetak maturantica iz Županje i okolnih poplavljenih sela prebiralo je po prekrasnim svečanim haljinama koje su za njih pristigle iz svih krajeva Hrvatske. U nevjerici i s osmijesima na usnama gledale su u bajkovite haljine poznatih hrvatskih kreatora, ali i prekrasne primjerke koje su im poslale njima nepoznate djevojke i žene. Osim haljina, u punom kamionu robe, stigle su i svečane cipele, torbice, nakit, šminka te parfemi. Prava mala modna bajka za djevojke koje su u poplavama izgubile sve što su imale, pa i nadu da će lijepe i prekrasne proslaviti svoju maturalnu večer. Humanu akciju pokrenula je mlada fotografkinja Ana Gorišek iz Karlovca koja je na Facebook stranicu Gunje pozvala jednu maturanticu da joj se javi kako bi joj mogla pokloniti haljinu za maturu.

- Neočekivano, odmah su se počele javljati i druge žene i djevojke iz cijele Hrvatske koje su također željele nekoj curi iz Posavine pokloniti svoje haljine i opremu za maturu. Sve je dobilo još veće razmjere kada se javila i Branka Ilakovac, organizatorica Fashion inkubatora i PR agentica koja je pozvala hrvatske kreatore da se uključe u akciju. Odazvali su se stvarno brojni kreatori, od Matije Vujice, Alex Dojčinović, Teo Perić, Hippy Garden, Zigman, Yuniku, Linea exclusive, Nebo, EnvyRoom, Lukabu, Sonja Lamut, Boudoir, ELFS, Boris Pavlin, Ivan Alduk te brojnih drugih. Javila se i Martina Vincer iz Studija Vincer iz Osijeka koja se prijavila da će djevojkama napraviti frizure i make-up, a čiji je sponzor mjesečnik Gloria - kaže Gorišek koja je sve sakupljeno dopremila u Županju uz pomoć tamburaškog sastava Rečički sokoli koji su osigurali prijevoz haljina za županjsku Obrtničku školu gdje su maturantice došle po njih. 

Skupili preko 100 haljina

Sakupljeno je preko 100 haljina, 60-tak pari cipela, puno nakita i torbica. Neke su djevojke, nakon odabira željene haljine, uz nju našli i pripadajuću poruku podrške, što ih je posebno obradovalo.

- Haljina mi je prekrasna i ne bih imala novca za kupiti ju. Zahvalna sam svima koji su sudjelovali u ovoj akciji. To nam jako puno znači. Naravno, da je svaka od nas priželjkivala da će za svoju maturalnu večer biti najljepša, a kada nam se dogodila poplava, to je nekako postalo zadnje o čemu smo maštale. Sada mi je drago što ću imati priliku zablistati u ovoj prekrasnoj haljini - rekla je oduševljena Martina Klarić-Josić iz Soljana koja je za sebe odabrala dugu ljubičastu elegantnu haljinu. 

- Haljinu Matije Vujice odmah sam vidjela izloženu i poželjela je imati na sebi. Pristaje mi kao da je šivana po meni. Hvala i na poruci koju sam uz nju dobila a u kojoj stoji da mi žele brz povratak kući - rekla je Katarina Radošević iz Drenovaca. Neke od županjskih maturantica neće imati priliku odabrati haljine za svoju maturu jer su, zbog poplavljenih domova, s obiteljima otišle van Hrvatske ili na more. Haljine koje ostanu višak biti će darovane maturanticama s poplavljenih područja BiH tako da će svaka darovana haljina ipak još jednom zaplesati na maturalnom balu.

Učenici poslali kamion pun školskog pribora

Kamion prepun školskog pribora, knjiga, torbi, pernica, ali i hrane, higijenskih potrepština te drugih stvari poslali su učenici, roditelji i nastavnici Osnovne škole Vladimir Nazor iz Virovitice nastradaloj djeci iz Osnovne škole Antun i Stjepan Radić u Gunji. 

- Mi smo mala škola, s oko 1000 učenika, ali velikog srca. Htjeli smo pomoći kao škola školi, direktno i s konkretnim stvarima. Njihova škola u Gunji je bila potopljena i sada je uništena. Uništen im je i knjižni fond u knjižnici i sav namještaj, a ponajviše su izgubili učenici privatno. Zato smo se odlučili organizirati akciju u koju su se uključili ne samo učenici, nego i njihovi roditelji. Pomoć smo dovezli sami, direktno, doduše u Podravske Podgajce jer tu živi nastavnica koja predaje u školi u Gunji i koja ima dovoljno velik prostor da u njemu uskladištimo donaciju, do trenutka dok tu pomoć ne podijelimo direktno učenicima onda kada to okolnosti budu dozvolile - kazala je organizatorica akcije i nastavnica hrvatskog jezika Draga Vranješ-Vargović iz Virovitice. Akciju je organizirala čim je čula za poplave, a motiv joj je bio i osobne prirode.

- Moje prvo radno mjesto kao nastavnika bilo je u Županji i u Posavskim Podgajcima. Emotivno sam vezana za ovaj kraj i željela sam pomoći nastradalim ljudima, a drago mi je što su moji Virovitičani pokazali isto - kazala je Vranješ-Vargović. Djeca iz Virovitice poslali su djeci Gunje i osobne pakete na kojima su napisali poruke podrške nastradalim učenicima. „Mojoj nepoznatoj 10-ogodišnjoj prijateljici iz Gunje“ napisala je na svoj paket Karla Medved iz Virovitice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..