Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

May poziva na mir i pokušava osigurati nove pregovore s EU

EU odbija ponovno pregovarati o sporazumu iako May inzistira da može dobiti pravno obvezujuću izmjenu najkontroverznijeg dijela sporazuma, zaštitnog mehanizma za irsku granicu

FILE PHOTO: Britain's Prime Minister Theresa May speaks during a debate on her Brexit 'plan B' in Parliament
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
5 komentara

Britanska premijerka Theresa May u utorak će poručiti zastupnicima da moraju ostati smireni oko Brexita kako bi primorali Europsku uniju da prihvati izmjene sporazuma o izlasku koji će otvoriti put za miran Brexit.

Velika Britanija je na putu da 29. ožujka izađe iz EU-a bez dogovora ako May ne uspije nagovoriti taj savez da ponovno pregovara o sporazumu koji su postigli u studenom, a potom i uvjeriti britanske zastupnike da ga prihvate. 

March for Europe VAŽNI PARTNERI Priprema za Brexit: Britanija i Švicarska potpisale sporazum

"Razgovori su u ključnoj fazi", reći će May u utorak, stoji u bilješkama koje je ustupio njezin ured. 

"Sada trebamo ostati mirni kako bismo dobili promjene koje je ovaj Dom zatražio i time na vrijeme osigurali Brexit" .

EU odbija ponovno pregovarati o sporazumu iako May inzistira da može dobiti pravno obvezujuću izmjenu najkontroverznijeg dijela sporazuma, zaštitnog mehanizma za irsku granicu koji je glavna prepreka usvajanju dogovora. 

Mehanizmom se želi izbjeći ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske koja će u okviru Velike Britanije napustiti taj savez.  

March for Europe U NJEMAČKOJ NAJVIŠE Ne dogovore li se oko Brexita, 612.000 ljudi ostaje bez posla?

Britanski parlament održat će raspravu o Brexitu 14. veljače. 

 Pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier rekao je u ponedjeljak da EU neće ponovno otvarati pregovore o sporazumu o razdruživanju, nego da bi mogao izmijeniti prateću političku deklaraciju o odnosima dviju strana nakon Brexita.

"Odlučni smo organizirati uredno povlačenje. To uredno povlačenje uvjet je koji nam je potreban za izgradnju budućih odnosa", kazao je Barnier. 

Dodao je kako bi britanska premijerka trebala pristati na trajnu carinsku uniju s EU-om, kako su predložili britanski laburisti, da bi riješila zastoj u vezi predstojećeg izlaska iz Unije, te je istaknuo kako je backstop zaštitna mjera za koju se EU nada da nikada neće biti iskorištena. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message