Obavijesti

News

Komentari 6

Međimurski Indijanac: Branko je sve izradio vlastitim rukama

Međimurski Indijanac: Branko je sve izradio vlastitim rukama
1

Zovu ga Indijanac iz međimurske Donje Dubrave. O Branku Lisjaku(45) smo već pisali ali puno je njegovih kreacija ostalo nepoznato. Zato sada pogledajte što je sve ovaj posljednji Mohikanac napravio

VIDEO

Branko Lisjak je zaljubljenik u stripove i umjetnik koji je junake iz romana, izrađujući ih u naravnoj veličini,  godinama useljavao u svoju kuću. On tako već 30 godina  svijet Divljeg zapada pretvara u skulpture. One krase njegovu kuću i dvorište. 

Pokretanje videa...

Međimurski indijanac Branko Lisjak 01:40

Stripove je počeo čitati s devet godina i s vremenom je svijet  iz stripova počeo je ispreplitati sa svojim stvarnim životom. Još kao dječak izradio je prvi šator, čamac od brezine kore, tvrđavu na otočiću preko Drave...

Uz obiteljsku kuću, u kojoj živi s majkom Ljubicom, nalaze se mnoge nastambe u koje je smjestio prvenstveno likove Indijanaca, autentične povijesne ljude iz 19. stoljeća.

Tu su Buffalo Bill i glasoviti indijanski poglavice Bik koji Sjedi Bik i Crveni Oblak, indijanski konjanici, general Custer, ali Zagor, heroj koji mrzi nepravdu i koji je svoj život posvetio borbi protiv kriminalaca i zlikovaca a kojeg Branko obožava već godinama.

Likove izrađuje gledajući fotografije i u toj izradi nema odstupanja. Proporcije glave i tijela su napravljene do savršenstva. 

No nisu tu samo Indijanci, ima tu i veliko iznenađenje. Naime, Branko se u zadnje vrijeme bacio i na povijesne ličnosti, pa nam je ponosno pozirao uz “hrvatskog Bika Koji Sjedi” - prvog predsjednika Franje Tuđmana.

- Evo ga tu, odmah uz Nikolu Zrinskog - reče nam Branko pa se ponosno nasloni na rame prvog hrvatskog predsjednika i nastavi:

- Počeli su me zezati zašto izrađujem samo ove što ih nitko ne zna. Zato sam odlučio napraviti Franju! Više od stotinu sati sam ga radio. Još da mi ga je staviti na brod pa zaploviti Dravom. Ha-ha! E, to bi bio spektakl!

Svoje povijesne skulpture izrađuje od mekog drva, koje se suši najmanje sedam godina, jer bi u protivnom ispucalo.

- Uglavnom koristim daske topole, a od alata ručni alat, poput ubodne pile, flekserice, letve. Da sve napravim autentično, pročitao sam na tisuće knjiga o povijesti - rekao nam je Branko Lisjak, po struci soboslikar.

Njegov posljednji veliki izazov je vikinški brod, na koji je potrošio više od 700 radnih sati. Brod ima i šest vesala i teži između 700 i 800 kilograma, a ukupna težina s teretom može dosegnuti i tri tone.

- Dugačak je osam metara i na njemu radim već osam mjeseci, svaki dan nakon posla. Izradio sam ga od prvoklasne hrastovine, a još moram napraviti jarbol i jedro -  hvali nam svoj vikinški ratni brod Branko Lisjak.

Napravio bi on, kaže i veći ali nema više mjesta u dvorištu 

- U svim knjigama drakara opisuju kao najbrže drveno plovilo na ručni pogon. Napravio sam ga po klinker gradnji, tako da sam daske preklapao jednu na drugu, dok su kod obične gradnje daske položene jedna do druge. Trebalo mi je i 1100 posebnih zakovica, no kako ih nisam mogao nabaviti, obične sam čavle pretvorio u potrebne zakovice - tumači Branko.

Pokretanje videa...

00:31


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.