Obavijesti

News

Komentari 302

Međusobne optužbe te svađe: Posvađani hrvatski pravoslavci

Međusobne optužbe te svađe: Posvađani hrvatski pravoslavci
4

Na skupu ekstremnih desničara koji su provocirali pravoslavne vjernike u Zagrebu pojavio se i arhiepiskop nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve (HPC). Tjednik Express još je lani otkrio tko stoji iza HPC-a

VIDEO

Uoči pravoslavnog Badnjaka, prošlog petak, Marko Jurič, bivši voditelj Z1 televizije, kojem je otkazana suradnja zbog veličanja ustaštva, na Cvjetnom je trgu ispred pravoslavne crkve u Zagrebu uz psovke propagirao projekt Hrvatske pravoslavne crkve.

To je Pavelićeva ideju iz 1942. godine, koja nikad prije ni kasnije nije postojala. I neslavni ministar branitelja Mijo Crnoja viđen je na opskurnom skupu kojim se od države traži registracija HPC-a. Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski, priopćio je da “grupacija koja se naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom za pravoslavlje ne postoji”.

Svađa među osnivačima

Uz Jurića na Cvjetnom se trgu pojavio i samozvani arhiepiskop Aleksandar Ivanov, Bugarin koji tvrdi da je na čelu nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve. Tko su uopće predstavnici samoproglašene Hrvatske pravoslavne crkve i od kud se i zašto u Hrvatskoj pojavio Bugarin Aleksandar Ivanov pisao je ranije već tjednik Express. Ivanov ima 30 godina svećeničkog staža u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi, koju je napustio kad se preselio u Hrvatsku želeći sudjelovati u obnovi HPC-a. Došao je na poziv Zadranina Ive Matanovića, katolika koji je 2009. osnovao Udrugu hrvatskih pravoslavnih vjernika. 
- Matanović mi je rekao da će registrirati HPC, pa sam se u svibnju 2013. preselio u Zadaar. Otišao sam kad je objavio da će HPC prijeći kod Pape. Pa kakva je to Pravoslavna crkva, zašto bi bila kod poglavara Katoličke crkve? Zato sam nastavio samostalno. Od Nicolasa, patrijarha Europske pravoslavne crkve (EPC) sa sjedištem u Parizu, u prosincu 2013. dobio sam sve dokumente za obnovu HPC-a kao podružnice EPC-a – kazao je Ivanov u travnju prošle godine tjedniku Express i dodao da je na temelju toga zatražio upis u registar vjerskih zajednica. Naime, novoosnovana vjerska zajednica se može upisati i kao postojeća crkva sa sjedištem u inozemstvu. Ivanov tvrdi da ima apostolsko naslijeđe preko pariške EPC, a apostolsko nasljeđe je uvjet za priznavanje. 
Ministarstvo uprave ipak ga je odbilo upisati u registar pa se žalio Upravnom sudu. Smatra da ih donedavni ministar Arsen Bauka nije htio registrirati jer smatra da baštine crkvu iz NDH.
- Sve do dolaska u Hrvatsku nisam znao da je ovo zadnja država u Europi gdje 2. svjetski rat još nije završio. Pa kako bi se zvala drugačije, ako živimo u Hrvatskoj, nego Hrvatska pravoslavna crkva? Autokefalne Pravoslavne crkve postoje i u Poljskoj, Albaniji... - naveo je Ivanov koji bogoslužja vodi u privatnim prostorima, na grobljima, u bolnicama, po konferencijskim dvoranama.

Još 2009. godine Srpska pravoslavna crkva apelirala je na hrvatske vlasti da ne dozvole osnutak udruge pravoslavnih Hrvata.

- Poznato je da je HPC formirana 1942. u vrijeme fašističkog i ustaškog režima Ante Pavelića u NDH. Tadašnji Pavelićev režim izvršio je genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH, a cilj fantomske HPC je bio da uništi svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima - pisalo je u tom priopćenju, iako postoje i drugačija mišljenja - da je upravo uspostava HPC spriječila nastavak ustaških zločina nad Srbima. 
Uz HPC, koji vodi arhiepiskop Aleksandar, kako je otkrio Express, postoji još jedna crkva istog imena, a na njezinu je čelu Bonifacije, “arhiepiskop zagrebački i metropolit HPC-a”. Bonifacije, odnosno Andrija Škulić, u javnosti se prvi put kao poglavar HPC-a pojavio prošle godine na proslavi Dana hrvatskih branitelja Vukovara.

- Taj prevarant samo želi doći do novca. Dosad nisam želio javno govoriti o tom glumcu amateru koji po potrebi oblači odjeću pravoslavnog velikodostojnika iako nije svećenik niti teolog, pa čak ni pravoslavac, sve dok se u Vukovaru odjednom nije pojavio kao nekakav arhiepiskop HPC-a. Škulić stalno mijenja svoj životopis, više puta je objavljivao da je postao episkop i svako malo javlja da je član neke nove Crkve – kazao je Ivanov za Express.     

Ivanov je za Express izjavio da je početkom 2015. Škulić htio prijeći u njegovu HPC. 
- Zatražio sam dokaz da je rukopoložen za svećenika, diplomu teologije i dokument da je neosuđivan. Ništa od toga nisam dobio, a onda se odjednom početkom 2016. počeo predstavljati kao crkveni poglavar svoje, lažne HPC. Arhiepiskop Bonifacije postoji samo na Facebooku - tvrdi Aleksandar Ivanov.

Izbacivanje

Na Škulićeve kritike da je izbačen iz Bugarske pravoslavne crkve Ivanov je prošle godine odgovario da nije izbačen, nego ga je mitropolit oslodobio parohijske službe kao protojereja kako bi došao služiti u Hrvatsku.

Prema pisanju Expressa u Škulićevu Svetom sinodu (pravoslavni pandan Biskupskoj konferenciji) i HPC, sjede Čeh i - Kamerunac! Čeh, “episkop Praga” Gabriel, svjetovnog imena Milan Kučera, tajnik je HPC-a. Treći član Svetog Sinoda je “Egzarh svetog Germogena HPC-a za Afriku, njegova Eminencija Germogen Patrick Mbomo, arhiepiskop Kameruna”, kako ga oslovljava Škulić. Kako se Kamerunac koji je svoje crkveno ime dobio po Germogenu, mitropolitu nekadašnje HPC iz vremena NDH, a javno se predstavlja kao starokatolik, našao na čelu hrvatskih pravoslavaca?

- Izabrali smo Afriku kojom se, kao i po Latinskoj Americi, pravoslavlje snažno širi te HPC u Africi osniva svoje župe. Tamošnji su vjernici jako siromašni i htjeli su se pridružiti solidnoj Crkvi, dobro su ispitali da vide što je HPC i nisu se tek tako odlučili za nas. Ja i moj tajnik Gabriel morali smo im sve dokumentirati o tome kako je HPC još 1942. bila autokefalna i ima apostolsko naslijeđe te da smo obojica zaređeni - izjavio je Škulić Expressu.

Ni Škulić ne vidi ništa loše u baštini Germogena, ruskog monaha svjetovnog imena Grigorij Ivanovič Maksimov, koji je vodio HPC tijekom NDH.

- A zašto bih? Pa priča o našoj crkvi traje još od 1861., iako smo priznati tek od vlasti NDH. Ta je HPC imala svoje apostolsko naslijeđe, priznata je od nekoliko drugih Pravoslavnih crkvi, pa čak i od strane srpskog patrijarha Gavrila. Eto i u doba NDH Srbi su nam pružili ruku i priznali HPC kao autokefalnu. Današnja HPC je pravna sljednica te Crkve. Nikako ne težimo fašizmu ili nacizmu. Ta je HPC imala nemali broj svećenika, episkopa. Iako se oni nisu bavili politikom, svi su pobijeni - kazao je prošle godine Škulić za tjednik Express. Ivo Matanović, inicijator obnove HPC-a, i Škulića i Ivanova naziva prevarantima.

- Naivno sam nasjeo obojici, Ivanov i Škulić su mi se uvukli u HPC, preuzeli Crkvu i sebe proglasili episkopima! Kad sam vidio tko su, ogradio sam se od njih i oni od mene – kazao je Ivo Matanović prošle godine za Express.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 302
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.