News

Komentari 11

Medicinska sestra iz Zagreba lažirala potvrde o cijepljenju i za to primala mito, uhitili su je

Medicinska sestra iz Zagreba lažirala potvrde o cijepljenju i za to primala mito, uhitili su je

Osumnjičena 31-godišnjakinja je tijekom listopada iskoristila je svoje ovlasti i u sustav je unijela podatke da su 28-godišnjakinja i 65-godišnjak cijepljeni jednom dozom cjepiva iako je znala da nisu

Medicinska sestra (31) u Zagrebu je uhvaćena kako na popis cijepljenih stavlja ljude koji su je za to potplatili kako bi na temelju toga mogli izvaditi covid potvrde. Određen joj je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, izvijestila je PU zagrebačka.

Istražni zatvor određen je i 22-godišnjaku koji je za medicinsku sestru posredova u davanju mita.

Prijedlog Državnog odvjetništva da se medicinskoj sestri i 22-godišnjaku odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedok je odbijen pa je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo žalbu na ovu odluku.

Osumnjičena 31-godišnjakinja je tijekom listopada iskoristila je svoje ovlasti i u sustav je unijela podatke da su 28-godišnjakinja i 65-godišnjak cijepljeni jednom dozom cjepiva početkom kolovoza 2021. godine, iako je znala da nisu.

Medicinska sestra primila je mito od 28-godišnjakinje kako bi joj ova lažirala potvrdu o cijepljenju, a sve u svrhu dobivanja covid potvrde.

Novac je poslala preko 30-godišnjaka koji ju je i povezao s osobom koja može izraditi važeću potvrdu.

Uz pomoć osumnjičenih 32-godišnjaka i dvojice 23-godišnjaka podaci i novac su predani 22-godišnjaku koji ih je potom predao osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove u Zagrebu zbog unosa podataka u za to predviđeni informacijski sustav.

Nakon proteka tjedan dana osumnjičeni 30-godišnjak je u ljekarni na području Velike Gorice podigao covid-potvrdu za 28-godišnjakinju i poslao joj e-mailom. Ona je covid-potvrdu nakon toga u četiri navrata iskoristila prilikom prelaska državne granice.

Sumnja se da je 65-godišnjak predao osobne podatke i novac 58-godišnjem zaposleniku svog trgovačkog društva budući da je od njega saznao kako poznaje osobu koja mu može izraditi potvrdu. Nakon toga 31-godišnja medicinska sestra opet je u sustav unijela netočne podatke.

Nakon nekoliko dana, kada je covid-potvrda bila gotova, u ljekarni na Srednjacima osumnjičeni 39-godišnjak podigao je potvrdu, koja je predana 65-godišnjaku da bi je on potom iskoristio prilikom ulaska u državnu financijsku ustanovu.

Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije je osudila ovaj čin.

Najčitaniji članci