Obavijesti

News

Komentari 19

Medicinska sestra u mukama: Ne žele mi dati licencu za rad

Medicinska sestra u mukama: Ne žele mi  dati licencu za rad
3

Vesna Jedvaj je prije 29 godina završila Medicinsku školu u Novom Sadu. No, ne žele joj izdati licencu za rad. Završila je i Stručni studij, a sad traže pripravnički staž

VIDEO

Godinama vodim 'rat' s Hrvatskom komorom medicinskih sestara (HKMS-a) koja mi nije željela izdati licencu za rad. Medicinsku školu u Novom Sadu završila sam prije 29 godina kad sam živjela u Vukovaru – ispričala nam je Vesna Jedvaj (49) iz Koprivnice kronologiju svoje borbe sa, kako je kazala, krutom birokracijom. 

Nakon završene srednje škole radila je u struci sve do pada Vukovara. Potom se za poslom selila po gradovima sjeverozapadne Hrvatske, da bi se 1998. godine zaposlila u Općoj bolnici Koprivnica, gdje i danas radi. 

Problemi počeli prije 10 godina

Uspostavom HKMS-a, prije 10 godina započinju problemi ne samo 'borbene' Vukovarke već i brojnih medicinskih sestara koje su škole završile za vrijeme dok je postojala samo jedna država na ovim prostorima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od tada se traže licence koje izdaje Komora, ali ona ih odbija izdati medicinskim sestrama koje su završile školu u nekoj od republika, bivše države. 

Vani svi priznaju njenu školu, samo HKMS ne 

Vesna drži kako su joj po Zakonu o priznanju inozemnih kvalifikacija, njezine svjedodžbe iz Novog  Sada i stručni ispit važeći i samo zbog krivog tumačenja strukovne Komore ona i njezine kolegice imaju probleme. Stoga im izdaju Potvrdnicu, ali to nije licenca. 

'Završila sam i studij, ali traže da budem pripravnik za 1600 kn'

O svom problemu pisala je svim državnim institucijama, jer su joj, kako tvrdi, uskraćena Ustavom zajamčena prava.  

- Bojeći se da ću ostati bez posla, upisala sam u Bjelovaru Stručni studij sestrinstva, koji sam završila u rujnu 2012. godine. Kako je početkom ove godine donijet Zakon, od mene se traži da odradim pripravnički staž. To nisam mogla prihvatiti, jer bi mi plaća pala na 1600 kuna, a imam stambeni kredit od 3500 kuna. Kredit ne bi mogla vraćati i ponovo bi postala prognanik kao i 1991. godine - kaže Vesna. 

Pisala je svima, pa čak i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu

Nakon obraćanja gotovo svim institucijama u zemlji s cijelim slučajem nepriznavanja stečenih prava upoznala je i Sud za ljudska prava u Strasbourgu.  

Komora: Licence mogu dobiti samo sestre općeg smjera

Iz Komore su nam u podužem odgovoru naveli, kako nije točno da se ne priznaju škole iz bivših republika, te da izdaju licence. Navode kako je Vesna Jedvaj završila školu za medicinsku sestru pedijatrijskog smjera, i prekvalifikaciju za primaljsku asistenticu.  

- Odobrenje za samostalan rad se sukladno propisima može izdati samo medicinskoj sestri općeg smjera. Medicinske sestre pedijatrijskog smjera, kao i primaljske asistentice, su završile različito obrazovanje od medicinskih sestara općeg smjera. Položile su različit stručni ispit te ne raspolažu svim znanjima potrebnim za samostalan rad u zdravstvenoj njezi pacijenata – stoji u odgovoru HKMS-a. 

Zašto pripravnički staž? Odgovora nema

Iz koprivničke Opće bolnice nisu nam odgovorili na upit zašto ju traže da odradi pripravnički staž nakon završenog Stručnog studija, jer je pripravnik bila prije 29 godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1