Obavijesti

News

Komentari 11

Medved: Za ljude na Banovini koji žive u kontejnerima osigurano 930 klima uređaja

Medved: Za ljude na Banovini koji žive u kontejnerima osigurano 930 klima uređaja

Kada je obnova u pitanju, do sada je završena sanacija 140 kuća, radovi se izvode na njih još 360, priopćeno je, uz ostalo, sa sjednice Stožera

VIDEO

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved izvijestio je u petak da je za područje Banovine osigurano 930 klima uređaja za osobe koje su nakon potresa smještene u kontejnerima, navodi se u priopćenju Stožera civilne zaštite.

S obzirom na visoke temperature, u protekla dva dana na području Gline podijeljeno je 108 uređaja za rashlađivanje kontejnerima koji nisu bili opremljeni klimom, a za područje cijele Banovine osigurano je ukupno 930 klima uređaja, rekao je Medved.

U Glini se u petak održala sjednica Stožera civilne zaštite za uklanjanje posljedica potresa, a bilo je riječi o problemima s kojima se Glina i okolno područje suočavaju nakon potresa.  

“Velik problem na ovom području je nedostupnost vlasnika nekretnina koje treba uklanjati. Usprkos tome, do sada je na glinskom području uklonjeno 28 od 52 objekata koliko je detektirano za žurno uklanjanje”, ističe se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

“Za preostala 24 objekta pokušava se doći do vlasnika i ishođenja njihove suglasnosti, uglavnom putem konzularne mreže. Inače na prostoru ove županije do sada je uklonjeno 143 objekta dok ih je 16 u postupku uklanjanja”, istaknuto je u priopćenju. 

Na sjednici je bilo govora i o problemu osiguranja pitke vode stanovništvu koje se do potresa služilo bunarima. Kako su oni uglavnom bili zamućeni i neupotrebljivi, čišćenjem i sanacijom osposobljeno je 273 bunara, a za ostatak stanovništva vodu osigurava Crveni križ svakodnevnom distribucijom.

Upozoreno je da jedan od problema u započetoj obnovi predstavljaju nelegalizirani objekti kako stambeni tako i gospodarski, prije svega poljoprivredni. 

U Sisačko-moslavačkoj županiji je 4180 zahtjeva uglavnom nekompletirane dokumentacije koji nisu riješeni i traži se način kako ih riješiti da bi vlasnici ostvarili pravo na obnovu ili mogli aplicirati na razne fondove EU.

Stočni fond je značajno obnovljen nakon potresa, danas je stoke preko 4500 grla više nego prije potresa što je ocijenjeno vrlo važnim kako za razvoj obiteljskih gospodarstava tako i za ostanak ljudi na ovom području.

Kada je obnova u pitanju, do sada je završena sanacija 140 kuća, radovi se izvode na njih još 360, priopćeno je, uz ostalo, sa sjednice Stožera.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti
Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović