News

Komentari 11

Medved: Za ljude na Banovini koji žive u kontejnerima osigurano 930 klima uređaja

Medved: Za ljude na Banovini koji žive u kontejnerima osigurano 930 klima uređaja

Kada je obnova u pitanju, do sada je završena sanacija 140 kuća, radovi se izvode na njih još 360, priopćeno je, uz ostalo, sa sjednice Stožera

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved izvijestio je u petak da je za područje Banovine osigurano 930 klima uređaja za osobe koje su nakon potresa smještene u kontejnerima, navodi se u priopćenju Stožera civilne zaštite.

S obzirom na visoke temperature, u protekla dva dana na području Gline podijeljeno je 108 uređaja za rashlađivanje kontejnerima koji nisu bili opremljeni klimom, a za područje cijele Banovine osigurano je ukupno 930 klima uređaja, rekao je Medved.

U Glini se u petak održala sjednica Stožera civilne zaštite za uklanjanje posljedica potresa, a bilo je riječi o problemima s kojima se Glina i okolno područje suočavaju nakon potresa.  

“Velik problem na ovom području je nedostupnost vlasnika nekretnina koje treba uklanjati. Usprkos tome, do sada je na glinskom području uklonjeno 28 od 52 objekata koliko je detektirano za žurno uklanjanje”, ističe se u priopćenju.

“Za preostala 24 objekta pokušava se doći do vlasnika i ishođenja njihove suglasnosti, uglavnom putem konzularne mreže. Inače na prostoru ove županije do sada je uklonjeno 143 objekta dok ih je 16 u postupku uklanjanja”, istaknuto je u priopćenju. 

Na sjednici je bilo govora i o problemu osiguranja pitke vode stanovništvu koje se do potresa služilo bunarima. Kako su oni uglavnom bili zamućeni i neupotrebljivi, čišćenjem i sanacijom osposobljeno je 273 bunara, a za ostatak stanovništva vodu osigurava Crveni križ svakodnevnom distribucijom.

Upozoreno je da jedan od problema u započetoj obnovi predstavljaju nelegalizirani objekti kako stambeni tako i gospodarski, prije svega poljoprivredni. 

U Sisačko-moslavačkoj županiji je 4180 zahtjeva uglavnom nekompletirane dokumentacije koji nisu riješeni i traži se način kako ih riješiti da bi vlasnici ostvarili pravo na obnovu ili mogli aplicirati na razne fondove EU.

Stočni fond je značajno obnovljen nakon potresa, danas je stoke preko 4500 grla više nego prije potresa što je ocijenjeno vrlo važnim kako za razvoj obiteljskih gospodarstava tako i za ostanak ljudi na ovom području.

Kada je obnova u pitanju, do sada je završena sanacija 140 kuća, radovi se izvode na njih još 360, priopćeno je, uz ostalo, sa sjednice Stožera.

Najčitaniji članci