Obavijesti

News

Komentari 25

Meksički narkobos El Chapo poroti: 'Neću vas smaknuti...'

Meksički narkobos El Chapo  poroti: 'Neću vas smaknuti...'
4

Na sudu u Brooklynu pred lice pravde doveli su Joaquina Guzmana, osnivača kartela Sinaloa, koji je prošvercao više od 155 tona kokaina...

VIDEO

Meksički narkobos Joaquin Guzman El Chapo dva puta bježao je iz zatvora, a pao je nakon što ga je 2016. godine posjetio glumac Sean Penn, neoprezno otkrivši policiji svoju lokaciju.

Suđenje je počelo jučer u New Yorku. El Chapo (61) doveden je u lancima pred suca Briana Cogana. Proces je zatvoren za javnost. Dvanaestero porotnika, uz šest zamjenskih, iz sigurnosnih razloga bit će anonimni. Na sud će svaki dan dolaziti i vraćati se kući u pratnji šerifa.

Ti građani odlučit će je li Guzman (čiji nadimak znači Kratki, visok je 164 centimetra) kriv po 11 točaka optužnice. Terete ga za krijumčarenje droge, nezakonito posjedovanje i korištenje vatrenog oružja i pranje novca. Porotnicima je poručio da ih neće ubiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Guzmana smatraju najvećim svjetskim narkobosom nakon kolumbijskog kralja kokaina Pabla Escobara. Stručnjaci ističu kako tužiteljstvo ima gotovo neoborive dokaze i da će Guzman vjerojatno završiti u najstrože čuvanom zatvoru u SAD-u do kraja života. Analitičari kažu kako će to malo utjecati na šverc drogom.

- Hoće li to spriječiti da barem jedan paket od pola kilograma kokaina stigne u SAD? Vjerojatno neće. Stroj će nastaviti raditi i dalje - kazao je Rob Heroy, odvjetnik iz Sjeverne Karoline, koji je branio nekoliko meksičkih narkošefova.

Kartel Sinaloa, koji je Guzman utemeljio 1989. godine, i dalje je vrlo moćan. S Guzmanom je optužen je i Ismael Zambada zvani El Mayo, koji je i dalje na slobodi, a nasilni posao s drogom se nastavlja. Prošle godine u narkoratu u Meksiku ubijeno je 9000 ljudi. Američki tužitelji tvrde da je od 1989. do 2014. godine EL Chapov kartel u SAD prokrijumčario najmanje 154.626 kilograma kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u vrijednosti od 14 milijardi dolara. Guzman se izjasnio kako se ne osjeća krivim. 

Odvjetnik Heroy procjenjuje da će suđenje američke porezne obveznike stajati više od 50 milijuna dolara, što uključuje programe zaštite za barem neke od nekoliko stotina svjedoka.

- To će vjerojatno biti najskuplje suđenje u povijesti SAD-a - rekao je Roy Heroy.

Guzman se nalazi u samici u New Yorku, iz koje ga puštaju samo na jedan sat dnevno. Posjećivati ga smiju njegovi odvjetnici, njih trojica, te sedmogodišnje blizanke. Sudac je zabranio posjete njegovoj supruzi, kraljici ljepote Emmi Coronel (29). Mogla ga je vidjeti samo na ispitivanjima prije suđenja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1