News

Komentari 4

Meksiko sve bliže legalizaciji marihuane u rekreativne svrhe

Meksiko sve bliže legalizaciji marihuane u rekreativne svrhe

Prijedlog zakona, koji je podržala administracija predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, označava veliku promjenu u zemlji koja je godinama bila ugrožena nasiljem između različitih narko-kartela

Meksički donji dom Kongresa usvojio je zakon kojim bi se kanabis legalizirao za rekreativnu, medicinsku i naučnu upotrebu što bi moglo dovesti do stvaranja jednog od najvećih svjetskih tržišta za tu biljku, prenosi New York Post.

Prijedlog zakona, koji je podržala administracija predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, označava veliku promjenu u zemlji koja je godinama bila ugrožena nasiljem između različitih narko-kartela.

Poslanici su u srijedu zakon usvojili sa 316 glasova za i 127 protiv. Sada se čeka odluka Senata koji bi trebao razmotriti, i u konačnici odobriti zakon. 

Ako se ovaj zakon odbori, u Meksiku bi se dozvolio uzgoj, obrada, prodaja, istraživanje i izvoz ili uvoz marihuane. Samo ljudi stariji od 18 godina i uz dozvolu, mogli bi uzgajati, nositi sa sobom ili konzumirati marihuanu i njene derivate.

 

Najčitaniji članci