Obavijesti

News

Komentari 63

'Memento' tinejdžer: Ništa ne zapamti pa sve mora zapisivati

'Memento' tinejdžer: Ništa ne zapamti pa sve mora zapisivati
1

Problemi Britanca Rickyja Deana (19) s pamćenjem toliko su ozbiljni da ga se na sve mora podsjetiti, od toga da opere zube do toga da jede. Nema pojam o vremenu

VIDEO

Problemi Britanca Rickyja Deana (19) s pamćenjem toliko su ozbiljni da ga se na sve mora podsjetiti, od toga da mora oprati zube do toga da jede. Kao lik iz filma Memento, stalno je okružen listama i napomenama što treba napraviti. Nema kratkotrajno pamćenje, piše Daily Mail.

Njegov iPhone mu je neprocjenjiv alat koji mu osigurava da se pojavi na dogovorima s prijateljima. Teško mu je prisjetiti se i nečega iz prošlosti jer nema osjećaj za vrijeme.

Rickyju je nakon rođenja nedostajalo kisika, a kasnije mu je dijagnosticiran autizam. Liječnici nemaju ime za njegovo stanje. On sam tvrdi da mu nekad zna biti teško, ali ima veliku podršku obitelji i prijatelja.

Sve zapisuje pa sve može provjeriti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Moji prijatelji stalno se šale i govore da sam od njih tjedan dana ranije posudio novac. Ja se ne mogu sjetiti jesam li stvarno ili ne. Zato imam popis svega što sam napravio, pa mogu sve provjeriti - rekao je Ricky i dodao da njegovo stanje zna biti frustrirajuće drugim ljudima pogotovo kad se on ne može sjetiti da je nešto radio s njima. 

- Da nemam svoje popise na kojima piše da moram oprati zube ili pojesti ručak bio bih izgubljen. Najgora stvar je što zaboravljam dogovore s prijateljima i dobre stvari. Ne mogu gledati prema naprijed jer nemam pojam o vremenu - rekao je. 

Do prije tri godine Ricky je rijetko napuštao obiteljski dom jer se nije mogao sjetiti gdje ide. Sada se oslanja na iPhone. 

Ne zna kuha li pet minuta ili pet sati

Njegova majka Nicki (46) rekla je kako je znala da nešto nije u redu s njim kada je imao sedam godina. Bilo je olakšanje dobiti dijagnozu da ima problema s pamćenjem, jer su dotad mislili da većinu stvari ne napravi jer jednostavno ne želi.

- Nastojimo da bude što više neovisan, ali zadaci kao što su kuhanje ili kupanje u kadi predstavljaju previše rizika. On ne bi znao kuha li ili se kupa pet sati ili pet minuta - rekla je Nicki i dodala kako je njezin sin inspiracija svima. 

Njegov otac Gary (40) rekao je da je Rickyjevo stanje jedinstveno jer ima mješavinu simptoma autizma i problema s pamćenjem. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje