Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Merkel: Klimatska kriza mogla bi izazvati društvene podjele!

Svijet se mora u potpunosti promijeniti kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje, ali i pritom izbjeći duboke društvene podjele zbog klimatskih politika, izjavila je Angela Merkel

Foto: Željko Matić/24sata
15 komentara

Postizanje europskog cilja zaustavljanja neto emisija CO2 zahtijevat će "transformativan proces povijesne prirode", rekla je. Trebat će posve promijeniti način života i rada, ali u pitanju je "opstanak", naglasila je.

Merkel je upozorila da bi klimatske politike mogle izazvati "velike napetosti" između ljudi koji žive u gradovima, gdje je lakše koristiti niskougljični prijevoz, i onih u ruralnim područjima, gdje su automobili neophodni.

- Sada imamo svijet u kojem je izostanak komunikacije možda izraženiji nego tijekom Hladnog rata, kada je postojao redovit kanal za komuniciranje između različitih strana, kazala je.

- To nas vodi izravno u katastrofu. To moramo prevladati, kazala je, navevši kao primjer rastući jaz između mladih klimatskih aktivista i klimatskih skeptika.

Njemačka planira postupno ugasiti nuklearke do 2022., a do 2038. i elektrane na ugljen. Za energetske tvrtke i regije koje će u tom procesu biti na gubitku predviđene su kompenzacije od više milijarda eura.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message