Obavijesti

News

Komentari 1

Merkel odbija savez s krajnjom desnicom, Kurz je podržava

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da podržava Angelu Merkel u njezinom odbijanju saveza s krajnjom desnicom, iako je on učinio suprotno u svojoj prethodnoj vladi

VIDEO

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je u petak da podržava njemačku kancelarku Angelu Merkel, umjereno desnu političarku, u njezinom odbijanju saveza s krajnjom desnicom, iako je on učinio suprotno u svojoj prethodnoj vladi.

- Mislim da postoje razlike između njemačke stranke krajnje desnice Alternative za Njemačku (AfD) i austrijske Slobodarske stranke ( FPOe), rekao je konzervativni čelnik na Konferenciji o sigurnosti, ocijenivši da je prva radikalnija od druge.

- Prema tome mislim da je kancelarkina Kršćansko-demokratska unija (CDU) izabrala pravi smjer i mislim da je opravdano što se stranka jasno odlučila protiv suradnje s AfD-om, objasnio je.

Rat za Plenkijeva nasljednika: Tko je od njih 'hrvatski Kurz'?
Rat za Plenkijeva nasljednika: Tko je od njih 'hrvatski Kurz'?

CDU Angele Merkel proživljava posljednjih dana krizu nakon što je njezin član u Tirinškoj zajedno s AfD-om sudjelovao u izboru novog čelnika te savezne države.

Čelnica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer je početkom tjedan najavila svoju skoru ostavku s mjesta predsjednice stranke i rekla da ne želi naslijediti Merkel nakon završetka njezina mandata krajem 2021. 

Ta odluka je izmiješala političke karte u Njemačkoj uoči  parlamentarnih izbora predviđenih za jesen sljedeće godine i pokrenula glasine o mogućem prijevremenom kraju sadašnje vlade njemačke kancelarke.

Vraća se Sebastian Kurz: Prvi put ikad u koaliciji sa zelenima
Vraća se Sebastian Kurz: Prvi put ikad u koaliciji sa zelenima

Kurz je ocijenio da bi potom bilo moguće da u Njemačkoj, kao što je slučaj u Austriji, vlada koalicija konzervativaca i ekologa.

Ispitivanja javnog mnijenja trenutačno u Njemačkoj stavljaju stranku CDU na čelo s oko 27 posto glasova, ispred Zelenih s oko 22 posto glasova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a