Obavijesti

News

Komentari 308

Mesić: Joža, počivaj u miru i smrt fašizmu i sloboda narodu

Mesić: Joža, počivaj u miru i smrt fašizmu i sloboda narodu
3

Na posljednjem ispraćaju Josipa Boljkovca okupili su se njegovi mnogobrojni prijatelji, rodbina i suradnici iz vremena kada je obnašao visoke državne dužnosti

VIDEO

Ispraćam te s riječima uobičajenim u ovakvim prilikama 'Počivao u miru', a pozdravljam te s riječima u koje sam siguran da bi htio da te prate na putu bez povratka u koji odlaziš 'Smrt fašizmu i sloboda narodu' – riječi su kojima Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, oprostio od svog dugogodišnjeg kolege i prijatelja Josipa Boljkovca, prvog ministra unutarnjih poslova RH i nekadašnjeg gradonačelnika Karlovca u petak na mjesnom groblju u Vukovoj Gorici. 

Mesić je podsjetio da je s Boljkovcem surađivao u Saboru SRH 60-ih godina, te 90-ih godina. Istaknuo je da upravo zbog Boljkovca nije došlo do pobune Hrvata i Srba u Gorskom Kotaru tijekom 90-ih, te da je odigrao važnu ulogu za međunarodno priznanje Hrvatske. Napomenuo je da je usprkos tome doživio to da ga na kraju života vuku po sudovima pod optužbom za ratni zločin, ali da je doživio i to da je optužba odbačena što mu je drago.  

- Govorim u ime svih koji su te poznavali, u ime svih antifašističkih boraca i antifašista hrvatske, u ime svih istinskih domoljuba koji željeli, a žele i danas demokratsku i pravnu Hrvatsku u kojoj se neće falsificirati povijest i u kojoj se nikada neće diskriminirati na osnovu nacije, vjere i svjetonazora. Za takvu si se Hrvatsku borio do posljednjeg dana. Kao tvoj suborac i prijatelj, dragi moj Joža obećavam ti da ću se za takvu Hrvatsku kakvu smo zajedno sanjali i ja boriti dok budem mogao – kazao je bivši predsjednik Stjepan Mesić.    

Na mjesnom groblju u Vukovoj Gorici u petak su se od Josipa Boljkovca oprostili brojni prijatelji, predstavnici vlasti, antifašističkih udruga. Od njega se oprostio i novinar i publicist dr. Danko Plavnik koji je kazao da je Boljkovac bio omiljen među mnogim Karlovčanima i volio je svoju ulogu gradonačelnika Karlovca. Kazao je da je Boljkovac tada s radošću prilazio svesrdnom razvoju grada okrenutom budućnosti. 

- Pod njegovim vodstvom Karlovac se rapidno i sustavno razvijao. Radio je na modernoj urbanizaciji proširivanju grada, rješavanju prometnih čepova, gradnji sustava obrane od poplava, izgradnji brojnih značajnih objekta u vrijeme njegova vodstva od 1963. do 1966. godine, gradnji autokampa, robne kuće, autobusnog kolodvora, bio je spiritus movens u gradnji hotela Korane, gradnji crkve na Dubovcu današnjeg Nacionalnog svetišta Sv. Josipa, brinuo se za karlovačku privredu, brojne tvornice. Za razliku od mnogih današnjih gradonačelnika Boljkovac koji u tržišnoj ekonomiji nisu u stanju spasiti poduzeće od propadanja on je usred socijalizma znao sačuvati radna mjesta. Nije bio osvetoljubiv i sektaš. Uvijek je više davao drugima nego primao. Bio je oličenje skromnosti. Vječno mu hvala za renesansu Karlovca – kazao je dr. Danko Plevnik.  

Od Boljkovca se oprostio i odvjetnik Ante Nobilo. Kazao je da Boljkovca pamti iz nekoliko perioda svog života, od djetinjstva kao prijatelja njegova oca, po suradnji tijekom 90-ih godina kada je bio tužitelj, te posljednjem kada ga je zastupao zbog optužbi za ratni zločin koje su na kraju odbačene.  Kazao je da se sjeća kada je bio uklonjen iz javnog života da su  Karlovčani, za vrijeme druga Jože bilo je bolje, izgrađen je autoput, bolnica, sportska dvorana… 

Nobilo: Josip Boljkovac je uvijek bio i ostao antifašist

- Na neki način sam ga tada doživljavao kao mitsko biće, a ne realnu osobu jer ga nisam viđao. Surađivali smo 90-ih i tada je on bio garancija da neće doći do nasija. On je činio sve da spriječi nasilje, znamo da je spriječio „merčepovce“ na ulazu u Karlovac. No pred dvije godine je jedan ministar koji je želio postati predsjednik jedne stranke sa specijalcima maskiranim u uniformama došao uhiti Jožu s 92 godine koji se tada jedva kretao. Srećom, pravosuđe je na vrijeme reagiralo i oslobođen je svih neosnovanih optužbi. Josip Boljkovac je uvijek bio i ostao antifašist, ljevičar, Hrvat u pravom smislu te riječi, humanist. U ova teška vremena ideja Boljkovca može nam biti orijentir. – kazao je Anto Nobilo.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 308
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu