Obavijesti

News

Komentari 311

Mesić: Tito je najveća ličnost koju su Hrvati u povijesti imali

Mesić: Tito je najveća ličnost koju su Hrvati u povijesti imali
1

Očekuje da će se društvo nakon rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića ponovno podijeliti. Smatra da se tom odlukom pljuje u lice žrtvama koljača - četnika

VIDEO

Bivši predsjednik Stjepan Mesić gostujući na televiziji N1 komentirao je rehabilitaciju četničkog vođe i ratnog zločinca Draže Mihailovića.

- Nažalost, ovo je rehabilitacija četničkog pokreta, i onih koji su ognjenim mačem razarali i hrvatska sela, i Bošnjake ali i Srbe. To trebaju znati i oni koji ga slave. To bi trebala znati i Smilja Avramov, koja je bila zadužena za podjelu Bosne - kazao je u uvodnim riječima Stipe Mesić.

- Fašizam protiv kojeg smo se borili, svi narodi bivše Jugoslavije je poražen. Ali ima onih koji hoće falsificirati povijest, i koji žele reviziju Drugog svjetskog rata. Pobjednike proglasiti gubitnicima, a gubitnike pobjednicima. Zamislite da se netko u Njemačkoj nađe da rehabilitira nekoga sa Nürnberškog procesa - kazao je.

Dodao je da se atmosfera o rehabilitaciji Draže se stvara dugo godina, a ovo je samo točka na tu priču. Draža je činio mnogo zla, to je činjenica, i činjenica da je klao sve protivnike, uključujući i Srbe antifašiste.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovakvim aktima pljuje se u lice žrtvama koljača koji se zovu četnici - rekao je Mesić te dodao da se na isti način može tražiti i rehabilitacija Ante Pavelića, ali da se nada da netko takav u Hrvatskoj ne postoji.

Mesić očekuje da će se društvo nakon ovog poteza ponovno podijeliti. Kazao je da na jednu stranu idu pravi antifašisti, koji su pobijedili najveće zlo čovječanstva. Kvislinzi koji su stali na stranu fašizma, to su oni koji su odgovorni za zločine na našim prostorima, poručuje.

'Građanska dužnost je da kažu istinu'

Nikolić i Vučić nisu reagirali na ovu odluku suda u Beogradu. Mesić je odgovorio: 

- Ne mogu govoriti o tome dok oni ne kažu svoje mišljenje. Mislim da bi im bila građanska dužnost da kažu istinu. Ovo je šamar demokraciji Europe, svijeta i svim onim koji su dali živote protiv fašizma - kazao je Mesić.

- Srbija želi ući i EU, a rehabilitirati zločinca, to je nemoguće. Europa mora odgovoriti na ovo. Očekujem jedno sasvim transparentno izjašnjavanje Europe i EU što znači rehabilitirati ratnog zločinca -  zaključio je Mesić.

'Nije u redu da dužnosnici u BiH šute'

Bosanskohercegovački političari još se nisu oglasili na ovu temu.

- Oni vjerojatno polaze od toga da ne otvaraju raspravu zbog odluke koju oni nisu donijeli. Nije to u redu. Treba reći glasno što znači rehabilitacija, i šta ona znači za srpsko društvo, sve tri političke elite u BiH moraju imati jasan stav oko toga, jer znamo da su četnici ubijali sve neistomišljenike - rekao je Mesić gostujući na televiziji N1.

'Gdje je to Dražina vojska bila antifašistička?'

Bivši predsjednik se potom osvrnuo na tvrdnje da je Dražina vojska bila antifašistička.  

- Nakon što su četnici razbijeni na Neretvi, oni više nisu bili nikakav faktor. Tada su sišli sa scene. Ali, imali su podršku takozvane NDH, Pavelić im je dao prolaz kroz njegov teritorij. Nekoliko desetina tisuća četnika je dobilo prolaz za izlazak iz granica tadašnje Jugoslavije. Moramo znati da nije bilo bitaka između ustaša i četnika. Obje vojske su bile kvislinške. Pa obje su branile Knin. Mene interesira gdje je to Dražina vojska bila antifašistička - rekao je Mesić, dodavši da je Britanija tada poslala izvidnicu da provjeri kako nema sukoba između četnika i Nijemaca. Pakt o nenapadanju je bio aktualan. Izvještaj je glasio ''Titovi partizani su jedini bili pravi borci protiv fašizma''.

'Četnici govore za Tita da je ustaša, ustaše da je bio masovni ubojica'

- Sada četnici za Tita govore da je ustaša. Ustaše da je Tito bio masovni ubojica. Na temelju čega? Na temelju nekoga iz Argentine, kojemu je neko tko je pobjegao iz Jugoslavije pisao tako. Tito je najveća ličnost koju su Hrvati imali u svojoj povijesti. Pobijedio je u Drugom svjetskom ratu, izveo je Jugoslaviju kao Federaciju republika plus pokrajine - nastavio je Mesić, pa se osvrnuo na micanje Titove biste s Pantovčaka. 

'Kolinda se distancira od povijesnih činjenica'

Osvrnuo se i na micanje Titove biste s Pantovčaka.

- Tuđman je bio za to da se održi Titova bista, ja sam bio za to, Josipović je bio za to. Na osnovu toga se može reći šta je Tito bio. Ne slažem se s predsjednicom što je napravila taj potez. Ona se distancira od povijesnih činjenica. To je popuštanje jednoj nacionalističkoj euforiji za koju ne znamo kako će završiti - kazao je Mesić.

'Izjednačiti Jasenovac s Bleiburgom je van pameti'

Mesić je ponudio i mišljenje o tajnom posjetu Grabar-Kitarović Jasenovcu, a javnom Bleiburgu.  

- Nisu svi bili nevini u kapitulaciji kvislinške vojske. U Bleiburgu je zločinačka organizacija kapitulirala. Možda ni tamo nisu bili svi krivi, ali su mnogi stradali bili krivi za Jasenovac. Niti jedna žrtva u Jasenovcu nije kriva ni za koga u Bleiburgu. To je poruka, razumijem o čemu se radi - ali ne razumijem da neko tu poruku šalje. Jasno je da je poražena vojska koja je služila fašizmu i nacizmu. U njihovoj službi su ubijali četiri godine. Izjednačiti Jasenovac s Bleiburgom gdje su mnogi krivi je van pameti. Nema ni sa zdravim razumom veze da je 100.000 ljudi stradalo u Bleiburgu. Ne može se preuveličavati u toj mjeri. Gdje ćete sahraniti sve te ljude. Protivnik sam pretjerivanja - rekao je Mesić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 311
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a