Obavijesti

Reporteri

Komentari 12

Kroz Metković prošla dva vala, poplavljeno više stotina kuća

Kroz Metković prošla dva vala, poplavljeno više stotina kuća
29

Prvi vodeni val podigao je Neretvu do ruba korita na 4 metra, a drugi se prelio preko korita. Očekuje se kako će tijekom dana zaobalne vode poplaviti veći broj kuća

VIDEO

Prvi vodeni val podigao je Neretvu do ruba korita na visinu od gotovo 4 metra između ponoći i 1 sat ujutro, a nakon nekog vremena stagnacije, stigao je i drugi val koji je prelio korito. Na većem dijelu lijeve strane sa svim raspoloživim snagama, koje su na terenu, podignuti su i zečji nasipi te smo cijelu noć dežurali, rekao je Mato Mustapić, načelnik stožera zaštite i spašavanja za Metković.

Vodostaj je dosegnuo 405 centimetara i to je najveći izmjeren u posljednjih 50 godina. Izvanredno stanje su proglasili na području Metkovića, Opuzena, Ploča i Kule Norinske. Neretva je u Metkoviću došla do glavne ulice i trga na lijevoj obali. Zbog izlijevanja desne strane Neretve, poplavljeno je više stotina kuća, javlja HRT. Zatvoreno je više cesta, a u školama nema nastave. Župan Županije dubrovačko-neretvanske proglasio je elementarnu nepogodu. 

Mustapić dodaje da će se u poslijepodnevnim satima podići zaobalne vode. Naglasio je kako su pripremljeni i za to te da brane i osiguravaju kuće. U obranu poplavljenog područja uključio se i županijski stožer. 

HAK javlja kako je uz zatvorenu državnu cestu D9 u Metkoviću zatvoren i granični prijelaz Gabela Polje te brojne županijske ceste na tom području. 

Bebić: Vrijeme je da Gabrić preuzme odgovornost

Predsjednik Sabora Luka Bebić odbacio je prozivke gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića, da bi on trebao politički odgovarati što je Metković jedini dalmatinski grad bez sustava obrane od poplava.

- Ako je netko 15 godina gradonačelnik u gradu u kojem živi, a u kojem ja ne živim već 20 godina, krajnje je vrijeme da preuzme odgovornost za sve što se dolje događa i da ne traži stalno krivce sa strane - izjavio je Bebić.

Poplavljeni podrumi u Gospiću

Obilne oborine poplavile su noćas i nekoliko podruma u Gospiću. Zbog porasta vodostaja rijeka Novčice i Bogdanice proglasili su izvanredno stanje, a zbog prelijevanja vode iz akumulacijskog jezera Krušćica u Kosinjskoj dolini proglašene su redovite mjere obrane od poplave. Vodostaj rijeke Like raste, a Kninu prijeti Krka. 

'Vodu prokuhavajte!'

Na području doline rijeke Neretve crpilišta vode za piće Prud, Klokun i Modro Oko su se zamutila preko propisanih vrijednosti. Takva mutna voda ne udovoljava Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, kažu u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Zbog toga preporučaju da se voda pusti kako bi se istaložila, a onda da se prokuha. Takva se voda može koristiti za kuhanje, tuširanje i pranje zubi. Iste mjere preporučuju i stanovnicima Metkovića iz preventivnih razloga iako se izvor Doljani još nije zamutio. U slučaju poplave ljude mole da isključivo koriste vodu iz javnih vodovoda , a nikako iz svojih bunara. 

Poplava nanijela i otpad

Sve je ovo doplutalo s vodenim valom. Tko zna koliko je toga završilo u moru, rekao nam je Zdravko, čitatelj 24sata koji je u četvrtak oko 11 sati u Neretvi između Opuzena i Krvavca snimio goleme hrpe optada, uglavnom plastične ambalaže. 

- Na stotine mjesta ima gdje se otpad zasutavio među trskom - dodao je Zdravko. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima
OVO SVI TREBAJU ZNATI

Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima

Bonton je kodeks ponašanja, skup (vrlo varijabilnih) pravila koja određuju kako se trebamo ponašati, barem teoretski, kako ne bismo svojim ponašanjem uvrijedili druge ljude