Obavijesti

News

Komentari 34

Metković odahnuo: Vodostaj Neretve već par sati stagnira

Metković odahnuo: Vodostaj Neretve već par sati  stagnira
13

Zbog povećane akumulacije u večernjim satima i tijekom četvrtka iz Hidroelektrane Rama povremeno se ispušta voda. Za sada nema problema, a vodostaj stagnira

VIDEO

Građani Metkovića koji žive na desnoj strani Neretve dan provode u borbi s vodom koja im je poplavila kuće. Najugroženija je Zagrebačka ulica u kojoj objekti stradaju kod svake kišnije sezone. Građani ispumpavaju vodu, pune vreće salbunom i grade nasipe u strahu od novih bujica. Zbog obilnih kiša, izlijevanja riječice Norin i ispuštanja vode iz hidroelektrana uzvodno u BiH, Neretva prijeti i ostatku metkovačkog područja.

Tijekom noći razina vode u rijeci se podigla za 25 cm i desegla 345 cm. Tijekom dana stanje se relativno normaliziralo. Kako je kiša prestala padati, u posljednjih 12 sati razina rijeke podigla se tek za 5 cm. Metkovčani kažu kako to puno ne znači. Oko 20 sati počelo je novo ispuštanje vode iz Jablanice. 

Vodeni val iz akumulacije za sada pod kontrolom

Vodeni val, od kojeg se strahovalo, srećom nije napravio nikakvu štetu.

- Želimo na vrijeme informirati građane o mogućem dolasku plimnog vala - kazao je Pavlović te pozvao građane da budu na oprezu i da kontaktiraju Operativni centar Civilne zaštite.

Pavlović pojašnjava kako je akumulacija na HE Rama popunjena do maksimuma, te da je za očekivati u večernjim satima i tijekom sutrašnjeg dana da će iz HE Rama morati puštati preljev vode prema Jablanici što može izazvati određene poteškoće građanstvu koje živi uz korito Rame pa sve do Jablanice i po sistemu spojenih posuda od Jablanice prema Mostaru i južno od Mostara. Za sada nema problema. 

U poplavi 2010. stradalo 700 kuća 

Metkovčanima je još svježa u pamćenju velika poplava iz 2010. godine kada je stradalo više od 700 kuća na područje cijeloga grada. Malo nakon toga gradska i državna vlast najavljivali su gradnju velikog nasipa i novčana sredstva iz EU kojima bi se ostvario dugo planirani projekt trajnog rješavanja ovog problema. Stanje je i dalje kako je bilo.

U naseljima Glibuša i Jerkovec poplavljene stotine kuća

Sreća da imamo lađare, šale se Metkovčani dok se Neretva po njihovom gradu razlijeva na sve strane. 

- Ne, tamo, idite tamo - zabavljaju se klinci na biciklima upozoravajući vozače, koji su očito zalutali. Odraslima nije bilo do zabave. Voda nadire u kuće sa svih strana. 

U naseljima Glibuša i Jerkovac te u Zagrebačkoj ulici poplavljeno je više stotina kuća. Spašava se pokućstvo i diže se na četiri građevinska bloka. U obitelji Nede Rastočića podigli su na jedan blok, već dan poslije trebalo je novo podizanje. Blokovi su već stigli.

- Danas i ja dižem stvari - priča nam Miro Šumelj, kojega smo zatekli u nervoznoj šetnji ulicom s veslom u ruci.

- Kod vas nije poplivalo, čudimo mu se, ali nije on 'vesla sisao', rekao bi naš narod. Poučen iskustvom već zna što ga čeka.

- Sve će ovo poplivati. Sada je i dobro kako će biti. Ovako je bilo i prije dvije godine. Voda se stalno povećavala. Užas jedan. Ovdje se ne može živjeti - govori nam Miro Šiljeg, dok njegova supruga pokušava zaštititi životinje. 

Filipina Rastočić sa susjedima nervozno promatra kako joj se uništava pokućstvo, koje susjedi pokušavaju spasiti, a Mirin nećak Robert Šiljeg pripremio je i čamac. Nikad se ne zna što nosi noć uz nabujalu Neretvu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'
TKO JE BLIŽI VEĆINI?

VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'

Peđa Grbin je rekao kako je na Domovinskom pokretu odluka što i kako dalje, a da je na stolu i opcija ponavljanja izbora