Obavijesti

News

Komentari 10

'Mi ćemo biti prvi. U koljeno će nam ugraditi hrskavicu iz nosa'

'Mi ćemo biti prvi. U koljeno će nam ugraditi hrskavicu iz nosa'
1

Božici (48) i Ivanu (29) liječnici će u KB-u Sveti Duh ugraditi hrskavicu uzgojenu u laboratoriju. Ivan je nogu ozlijedio igrajući nogomet, a Božica prilikom pada

VIDEO

Kad su doktori rekli da će mi iz nosa uzeti komadić hrskavice, umnožiti ga i potom ugraditi u moje bolno koljeno, mislila sam da pričaju o znanstvenoj fantastici, govori Božica Knezić (48).

Slično je reagirao i Ivan Žuna (29), koji se zbog jakih bolova u desnom koljenu više ni rekreativno nije mogao baviti sportom. Upravo su njih dvoje prvi pacijenti u Hrvatskoj na kojima će liječnici u KB-u Sveti Duh danas primijeniti revolucionarnu metodu naziva Bio Chip, a tom će prilikom u zagrebačkoj bolnici gostovati i liječnici iz Švicarske.

- Hrskavicu iz nosa su nam pod lokalnom anestezijom doktori uzeli još prije dva tjedna. Upravo je toliko vremena bilo dovoljno da se ona, u laboratoriju u švicarskom Baselu, umnoži do veličine potrebne za naše operacije. Uzbuđeni smo, ali i sretni što postoji mogućnost da nas se operira na ovaj način - jednoglasno su rekli Božica i Ivan.

Božica je hrskavicu u koljenu uništila prilikom pada, dok ju je Ivan oštetio igrajući nogomet. Bolove su oboje trpjeli godinama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sigurni smo da će zahvat uspjeti, a nakon Božice i Ivana operirat ćemo još 25 pacijenata iz Hrvatske - rekao je prof. dr. Alan Ivković, ortoped iz bolnice Sveti Duh. Time će bolnica postati dio velikog i revolucionarnog europskog kliničkog ispitivanja iz područja biomedicine što s 5,2 milijuna eura financira Europska komisija.

- Ovom metodom je u Baselu u Švicarskoj operirano deset pacijenata. Na taj način se u svijetu, do tog trenutka, nikad prije nije operiralo. Zahvaljujući suradnji sa švicarskim kolegama, i mi smo dobili priliku pacijente liječiti na taj revolucionaran način - dodao je prof. dr. Ivković. Tehnologija se razvijala punih 15 godina i napravljeno je mnoštvo laboratorijskih testiranja.     

Od jednog komadića do milijuna novih stanica    

Posebnim laboratorijskim uzgojem, od svega 6x6 milimetara nosne hrskavice, dobiju se milijuni zdravih stanica koje potom stvaraju novu hrskavicu spremnu za transplantaciju u oštećeno koljeno pacijenta. Za uzgoj hrskavice treba od dva do četiri tjedna.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.