Obavijesti

News

Komentari 35

'Mi smo spremni na najgore, želimo doznati istinu o Anne'

'Mi smo spremni na najgore, želimo doznati istinu o Anne'
5

U blizini Josipdola pronašli su ljudske kosti koje bi mogle pripadati Francuskinji Anne-Cecile Pinel, nestaloj u srpnju 2014. na festivalu elektroničke glazbe kod Slunja...

VIDEO

Lovci iz Tounja pronašli su u nedjelju u šumi kosti još nepoznatog čovjeka. Kraj ostataka su bile ženske čizme pa istražitelji sumnjaju da su pripadale nestaloj Francuskinji Anne-Cecile Pinel koju roditelji traže već tri i pol godine.

Nalaz članova Lovačkog društva Srnjak prvo su objavili na OGportalu. Po kosti su u Tržić Tounjski morali doći forenzičari iz zagrebačkog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”. Oni će nakon pregleda i DNK analize pokušati otkriti pravi identitet.

Karlovačka policija potvrdila je da su pronađene ljudske kosti i da se identitet osobe utvrđuje. 

Anne-Cecile, kojoj su tada bile 23 godine, nestala je 21. srpnja 2014. godine, na festivalu elektroničke glazbe Momento Demento u Tržiću Primišljanskom pokraj Slunja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Pronašli kostur kod Josipdola: Je li to nestala Francuskinja?
Pronašli kostur kod Josipdola: Je li to nestala Francuskinja?

U ruševnoj kući pronašli njenu torbicu

Svjedoci su je posljednji put vidjeli kraj spomenika žrtvama II. svjetskog rata u Tržiću Tounjskom. Nekoliko stotina metara dalje nalazi se stara napuštena ruševna kuća u kojoj su pronašli njezinu torbicu s bočicom vode i mobitelom te novčanik bez dokumenata i novca. 

Nestala je na posljednji dan festivala te su mnogi posjetitelji, uglavnom stranci, otišli prije nego što je policija uspjela razgovarati s njima.

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prijateljici Roxanne, s kojom je krenula na proputovanje Europom, rekla je da ide kratko prošetati. Nije se vratila, pa je prijateljica nestanak prijavila policiji. 

Tragajući za nestalom Francuskinjom policija i HGSS pretražili su kompletnu desnu stranu uz lokalnu cestu od Primišlja prema Tržiću Tounjskom.

Detaljno su pretražili i sve vezne puteve oko te lokacije. S lijeve strane ceste navodno su pretražili tek uski pojas od 50 metara uz prometnicu. Naime, riječ je o minski sumnjivom području.

Intenzivna pretraga terena trajala je nekoliko dana. Policijski pas prvi je dan u blizini kampera parkiranog uz samu rijeku Mrežnicu nanjušio djevojčin trag i odveo ih do ceste. Nažalost, kako je padala kiša, tu je izgubio trag. Osam ronioca HGSS-a uz tim u čamcu pretražili su taj dio Mrežnice te su uvjereni da se djevojka nije tamo utopila. 

Mlada Anne-Cecile (23) mogla je čak odlutati u minsko polje
Mlada Anne-Cecile (23) mogla je čak odlutati u minsko polje

Roditelji: Želimo znati istinu, ma kakva ona bila

Ghislaine i Michel Pinel, roditelji nestale, prvi su put u Primišlje došli u kolovozu 2014. Divljina oko Slunja ih je, kažu, šokirala.

- Želimo znati istinu, ma kakva ona bila, rekli su roditelji.

Studentica je u na ljetovanje u Hrvatsku doputovala s prijateljicom. Njih dvije putovale su Europom u crnom kombiju koji je ona preuredila. Njezin otac kaže da su proputovale cijeli svijet. Prije posjeta Hrvatskoj bile su i u Portugalu.

- Dva dana prije nego što su stigle u Slunj, ona i prijateljica bile su u Austriji. Bili smo u redovitom kontaktu. Nikad nije prošlo više od 15 dana, a da mi se nije javila, rekao je djevojčin očajni otac Michel Pinel.

Anne se 5. srpnja iz Grignya u Lyonu s prijateljima uputila na putovanje Europom. Ujutro 21. srpnja trebala se pojaviti kraj kampera.

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

No nije došla i nisu je nigdje nikako mogli pronaći, pa su oko 9 sati njezini prijatelji David D. i Roxanne M. njezin nestanak prijavili hrvatskoj policiji. 

- Trzamo se svaki put kad zazvoni telefon - rekli su nam roditelji, a u glasu im se osjetila tuga i očaj.

Istraga nestanka njihove kćeri godinama je tapkala u mraku. Tri godine nakon nesretnog događaja, roditelji su poručili da neće odustati dok ne doznaju što se dogodilo njihovoj Anne-Cecile.

- Željeli smo da se francuski istražitelji nađu s hrvatskim kako bi razmijenili informacije jer nam je bilo nezamislivo da policije dviju zemalja vode svaka svoju neovisnu istragu i da potom sve rezultate prevode prvo na engleski, a potom na domicilne jezike (francuski ili hrvatski). Smatramo da je svaki detalj važan, zbog čega smo im predložili formiranje bilateralnog istražiteljskog tima u kojemu bi članovi bili policajci obiju zemalja, no taj naš prijedlog nije usvojen - kazao nam je njezin otac Michel.

Nestala je kraj Slunja prije tri godine: 'Anne, još te čekamo...'
Nestala je kraj Slunja prije tri godine: 'Anne,  još te čekamo...'

Sve u sobi čeka da se Anne-Cecile vrati

Razočarani nerazumijevanjem, kako hrvatske tako i francuske policije, njezini roditelji osnovali su udrugu i pokrenuli veliku potragu putem društvenih mreža. U posljednje dvije i pol godine obišli su veći dio Francuske te na javnim tribinama podizali svijest i pričali o nestanku svoje kćeri. Organizirali su i nekoliko mirnih prosvjeda u francuskim gradovima te gostovali u lokalnim medijima. Otisnuli su i naljepnice koje će zalijepiti na automobile, u tri veličine, a sve u nadi kako bi ih mogao vidjeti netko tko ima informacije o djevojci.

Kažu da su imali više dojava od ljudi koji su mislili da su negdje vidjeli Anne Cecile. Svaki takav trag javili su policiji, no nijedan dosad nije dao rezultata.

- Spremni smo i za najgore, bitno nam je da doznamo istinu - očajni su njezini roditelji.

Posebno im je teško bilo prošloga srpnja, uoči rođendana njihove kćeri. 

- Napunila si 26 godina, rođendan ti je, najdraža naša. Već tri godine ne možemo proslaviti ovaj događaj s tobom, napisala je u dirljivoj poruci na Facebooku Annina obitelj. 

- Sve njezine stvari, odjeću, namještaj i dokumentaciju, spremili smo u njezinu sobu. Sve je nedirnuto i čeka da se Anne-Cecile vrati. Mi svi čekamo njezin povratak, ne odustajemo od potrage i ne gubimo nadu. Anne, ako ovo čitaš, znaj da te volimo i šaljemo ti poljupce - poručio je otac Michel Pinel.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1