Obavijesti

News

Komentari 3

'Mi u našem razredu na jedan dan knjige zamijenimo psima'

'Mi u našem razredu na jedan dan knjige zamijenimo psima'
12

Učenicima sisačke Osnovne škole Galudovo dva bišon havanezera, Evie i Heidi, pomažu da se bolje koncentriraju na satu. Ponedjeljak im je u školi najdraži dan

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Dobro jutro prijatelji, zaželjela je učiteljica Kate Friš 29 učenika drugog razreda u OŠ Galudovo u Sisku u ponedjeljak ujutro. Ponedjeljkom djeca posebno veselo utrčavaju u razred. Počinje dan bez školskih torbi, a u razredu ih dočekuju i dva bišon havanezera Evie i Heidi. Na inzistiranje učiteljice, svoj tjedan ova djeca ne započinju stresom nego potpuno drukčijim, inovativnim pristupom nastavi.

- Sjedimo u krugu i razgovaramo o tome kako se osjećaju, muči li ih što ili zbog čega su sretni. Imamo satove glazbenog, likovnog, hrvatski jezik i sat razrednika. Držimo se za ruke, govorimo o sebi, o onome što smo proživjeli, doživjeli, na što smo se ljutili, govorimo o željama i planovima, slušamo jedni druge, uživamo u glazbi, kreativno se izražavamo, čitamo neku knjigu, smijemo se zajedno, rješavamo probleme - objašnjava učiteljica.

Taj dan imaju i dva dodatna učenika koji, osim što su im prijatelji, imaju i terapeutsku ulogu, bitnu na nastavi.

Podrška u nastavi

Oni nisu samo obični promatrači, nego pomažu djeci s poremećajem pažnje ili posebnim potrebama da na satu budu koncentriranija, kronično bolesnoj djeci kao značajna podrška u radu... Sredstva za cijeli projekt Renata Fridrih iz Društva Naša djeca Sisak, koje promiče prava djece osiguralo je Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo socijalne politike uz sufinanciranje Grada Siska.

- Često u ovim skupinama djeca imaju elemente traumatizacije, a kod nekih su nalazi zlostavljanja i zanemarivanja. Neophodna je primjena suvremenog pristupa uz pružanje primjerene pomoći ovim socijalno ranjivim skupina djece u optimalnim uvjetima uz obučenog psa. On je podrška, stvara pozitivno ozračje te je nadopuna terapijskih postupaka. Terapijsko jahanje i upotreba pasa za mobilitet, rehabilitaciju i u terapijske svrhe uobičajena je na našim prostorima. Često su mace, kornjače, puževi, hrčci ili zečevi dobra zamjena s istim pozitivnim rezultatima - objašnjava Renata. Rezultati su vidljivi na svakom satu.

Utjeha za uplašene

- Dok skupina djece marljivo radi, čitaju o raznim zanimljivim temama, na svakom satu su sve bolji i vještiji. Zašto? Kažu da ih ‘peseki’ čine sretnima, pa je čitanje uz manje ‘muke’. Istodobno ne žele slučajno vikati da se pesi ne uplaše, a čak i pod odmorom žele biti uz svoje čupavice. Psi ih uvijek nauče nešto novo, utješe uplašene, umire nemirne učenike namještajući glave upravo za češkanje. Samim time i ocjene su bolje. Za sve njih svaki novi susret je novo iskustvo koje, uz učenje vještina, svakog ponedjeljka oplemeni učenike, učiteljicu, ali i Evie i Heidi - govori Fridrih.

Čupavice strpljivo leže na svojim krevetima u radnim kaputićima, a, prema potrebi, uz želju učenika, Evie i Heidi pomažu nemirnima da dobiju što bolje ocjene. Dolazak u OŠ Galdovo jest i novo iskustvo u kojem su svi bogatiji za ljubav, međusobno razumijevanje, pozitivne stavove i uvažavanje. Projekt obuke pasa službeno je počeo 2013. godine. Izniman interes nastao je u različitim osnovnim školama i dječjim vrtićima u Sisku.

Posebna obuka

Do sada su Evie i Heidi uspješno završile polaganje ispita u Hrvatskoj za ovu namjenu, a prethodno su prošle obuku Vladimira Bolha, međunarodnog kinološkog suca i trenera radnih i sportskih pasmina s 40 godina iskustva rada u kinologiji. Za sada su prošle 4607 sati. Konačni cilj, uz licenciranje u SAD-u, je olakšavanje složenih situacija u životu djeteta te doprinos boljem i potpunijem izričaju traumatiziranog zlostavljanog i/ili zanemarenog djeteta, u svim područjima.

- Vjerujemo da će uspjeti doći do diplome iduće godine na školovanju u SAD-u kad će polagati zahtjevan ispit koji će im dati priliku da pomažu djeci koja su traumatizirana vjerujući kako će suze djeteta postati nada, a ljutnja zbog doživljenog događaja pretvorena u snagu kako bi mogli hrabro nastaviti dalje u život - govori Renata. Da se projekt nastavi želi i učiteljica Kate.

- Donose pozitivno ozračje, učenici aktivno slušaju i sudjeluju u nastavi, nema buke ni na trenutak, čak nam dolaze učenici iz drugih razreda i pitaju se kad će psići doći kod njih. Jedva čekaju odmore da im se približe. Na početku nisam vjerovala da je nešto takvo moguće, a sad ne znam kako bih bez njih - govori o iskustvu učiteljica Kate.

Reakcije učenika govore dovoljno.

- Kad mi je učiteljica rekla da ćemo se ponedjeljkom družiti s dva psa, malo me je bilo strah. Čim su se pojavili, vidjela sam da nisu opasni, čak sam ih išla i prošetati. Više se ne bojim, nego jedva čekam ponedjeljak - napisala je jedna učenica.

Znaju kad je dosta

Drugi nastavlja: Psići me čine jako sretnim. Treći je svoje osjećaje opisao ovako: Volim, volim, volim, volim učiteljicu, prijatelje, psiće. Uz učiteljicu Katu na nastavi je još jedan učitelj, Bojan Iličić. I na Renatinim terapijama s djecom, s obzirom na to da je logoped, obavezan dio su bišoni.

- Znaju kad je djetetu dosta, kad više ne mogu. Osjete to. Ja bih dalje nastavila s gradivom, ali one legnu na bilježnicu. To je znak da je dosta. U školi u Sisku pomogle su učenicima. Neki koji su živahni nisu mogli pratiti nastavu u miru. One su to promijenile. Ta djeca danas aktivno postavljaju pitanja i odgovaraju. No ničega ne bi bilo da se učiteljica koja radi već 30 godina nije otvorila nečem novom - kaže.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa