Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
586 komentara

'Migranti šire sidu': Pokrenut postupak protiv emisije Bujica

U emisiji se moglo čuti više spornih teza, od onih da "crnčuge i arapčuge siluju i ubijaju'' i da "divljaci s istoka siluju" do onih da su migranti "teroristi i kriminalci"...

Foto: YouTube/Z1 Televizija
586 komentara

Vijeće za elektronske medije pokrenulo je postupak protiv televizijske emisije "Bujica" koju vodi Velimir Bujanec. Sporna emisija emitirana je 5. studenog pod nazivom "Hrvatska na udaru migranata" na više lokalnih televizija. Tema je bila tzv. Marakeški sporazum, a u studiju su bila dva gosta. Franko Čirko je predstavljen kao predsjednik organizacije Generacija obnove dok je Zoran Grgić predstavljen kao analitičar.

BRZI PREKRŠAJNI SUDOVI Za širenje lažnih vijesti suci daju kaznu do 30 dana zatvora

"Predmet o kojem nas obavještavate već je u službenoj proceduri", obavijestili su iz Vijeća za elektronske medije odgovarajući na upit Indexa hoće li pokrenuti postupak protiv Bujice kako bi se eventualno sankcionirao govor mržnje.

Naime, u emisiji se od Grgića moglo čuti više spornih teza, od onih da "crnčuge i arapčuge siluju i ubijaju'' i da "divljaci s istoka siluju" do onih da su migranti "teroristi i kriminalci" te da su oni koji dolaze uglavnom "zaraženi sidom i hepatitisom te da ih dosta ima tuberkulozu". 

Međunarodni cestovni granični prijelaz Maljevac - Velika KladuÅ¡a i dalje zatvoren TOMISLAV KLAUŠKI Evo dokle nas dovodi huškanje: Lov na migrante u Samoboru...

Štoviše, u eteru se moglo čuti i upozorenje ljudima koji eventualno dođu u kontakt s migrantima da to ne rade jer migranti "namjerno šire sidu oko sebe".

Bujanec se u emisiji jasno, nekoliko puta, ogradio do spornih stavova gosta. No, nije ga prekinuo u iznošenju teza.

U priopćenju Vijeća navodi se:

"Nakon analize emisije Bujica emitirane 5. studenoga 2018. godine, Vijeće za elektroničke medije  na 41. sjednici održanoj 9. studenoga zatražilo je očitovanje televizijskih nakladnika Z1 Televizija d.o.o, Slavonsko-brodska televizija d.o.o. (SBTV), OAR d.o.o. (Osječka televizija), Mijor d.o.o. (Srce TV), Robur j.d.o.o. (Adriatic TV) i Televizije Jadran d.o.o (Jadran TV) u kojoj je tema bila aktualna migrantska kriza u Republici Hrvatskoj.

Temeljem pristiglih pritužbi i novinarskih upita, a nakon obavljenog nadzora nad radom nakladnika, utvrđeno je da postoji racionalna i opravdana sumnja da konkretna emisija Bujica sadrži dijelove koji nisu u skladu s člankom 12. stavak 2 Zakona o elektroničkim medijima. Stoga je Vijeće za elektroničke medije je odlučilo od svih televizijskih nakladnika u RH koji su je emitirali zatražiti očitovanje", izvijestio je VEM. 

Dodaju da će nakon zaprimljenih očitovanja o ovom predmetu raspravljati na jednoj od sljedećih sjednica.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message