Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Srijeda, 07.11.2018. u 13:19
216 komentara

Evo dokle nas dovodi huškanje: Lov na migrante u Samoboru...

Nakon višetjedne političke i medijske hajke na ilegalne migrante, jedna stanovnica Samobora prijavila je ovih dana policiji grupu "ilegalnih imigranata". Za koje se ispostavilo da su zaposlenici tvrtke Mate Rimca

Međunarodni cestovni granični prijelaz Maljevac - Velika Kladuša i dalje zatvoren
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
216 komentara

Jedna stanovnica Samobora vidjela je prije nekoliko dana u trgovačkom centru grupicu tamnoputih osoba i zaključila kako se radi o "ilegalnim migrantima" koje je odmah, revnosno i nadasve odgovorno, prijavila policiji.

BELJAK: NE NASJEDAJTE Zvala policiju zbog 'migranata', a ti ljudi zaposleni - kod Rimca

Policija je, također revnosno, izašla na teren i ustanovila da se radi o uredno prijavljenim strancima, inače zaposlenicima tvrtke Mate Rimca.

Situacija je izgledala kao parodija, premda to nije bila.

Bila je to izravna posljedica višetjednog huškanja protiv migranata.

Sirota žena očito si nije mogla pomoći. Čitala je novine i vidjela bombastične vijesti kako "migranti kradu aute", kako "pljačkaju vikendice" ili čak "siluju žene".

Gledala je televiziju gdje je gost Velimira Bujanca govorio o "crnčugama i arapčugama koji siluju, ubijaju i teroriziraju po svijetu,  uglavnom su zaraženi sidom i hepatitisom, a jako puno ih ima i tuberkolozu", pa je apelirao na gledatelje da "uopće ne kontaktiraju s migrantima, jer oni namjerno šire sidu na ljude oko sebe".

Može li gore od toga?

Međunarodni cestovni granični prijelaz Maljevac - Velika KladuÅ¡a i dalje zatvoren MORAMO IMATI NEPRIJATELJA Strah od izbjeglica sada smo zamijenili suludom mržnjom...

"Kuhaju ljude"

Možda je savjesna Samoborka načula nešto o tome da Ivan Pernar širi priču o tome da "migranti kuhaju ljude". Vidjela je Nikolu Grmoju kako traži vojsku na granici. Spominju se čak i nekakva mitraljeska gnijezda. Govori se o migrantskim klanjima i silovanjima u Njemačkoj.

A i predsjednica Republike preko Bujanca poručuje da neće ići na konferenciju o migrantima. Sigurno bi išla da nema ništa protiv njih.

I što će drugo sirota žena učiniti nego prijaviti policiji prvu tamnoputu osobu na koju naleti u dućanu? I tako izvršiti svoju građansku dužnost.

Sada smo konačno vidjeli kako to ide: iz politike i medija ravno u vaše uši.

Međunarodni cestovni granični prijelaz Maljevac - Velika KladuÅ¡a i dalje zatvoren HISTERIJA I STRAH Policija: O migrantima se šire gnjusne laži, nemojte nasjedati

"Prenose sidu"

Slučaj iz Samobora o kojem se naveliko priča po društvenim mrežama mogao bi se, ako se ova histerija nastavi, smatrati još benignim incidentom. Jer, već sutra neki pravovjerni građanin, čuvar doma, zavičaja i hrvatstva, mogao bi se s tamnoputim "migrantima" obračunati bez policije.

Prije nego što mu "prenesu sidu i tuberkolozu, ukradu auto ili opljačkaju vikendicu".

Žena koja je prijavila tamnopute ljude nije razmišljala o tome da su to možda turisti, prolaznici, pa čak i uredno prijavljeni radnici. Ili, bože nas sačuvaj, hrvatski zetovi. Ne, prvo što joj je palo na pamet jest da su oni prijetnja. 

Nisu radili nikakvu štetu. Ali automatski su bili sumnjivi.

Histerija uzima maha i poprima zabrinjavajuće razmjere. 

Atentat na Radu Končara

A zabrinjavajuće je i to što državni vrh ne pokušava zaustaviti tu histeriju. Premijer i predsjednica trebali bi demonstrirali državničku odgovornost i stišati strasti, pokušati suzbiti iracionalne strahove svojih građana. 

Ta histerija, kako smo vidjeli noćas, nije rezervirana samo za migrante. U Splitu je neki vandal navalio na spomenik Radi Končaru, u ilegalnoj operaciji nadahnutoj povijesnim revizionizmom i desničarskim huškanjem. Na kraju je agresor izvukao deblji kraj. 
I to bi bila tragikomična situacija, da nije posve ozbiljna.

Udar na spomenik posljedica je medijskog i političkog udara na hrvatski antifašizam. A hajka na "ilegalne migrante" pretvara se u hajku na svakog tko je drugačiji, a time i automatski sumnjiv.

Stoga je neophodna reakcija političkog vrha jer bi se njihova šutnja lako mogla protumačiti kao tiho odobravanje.

Nažalost, ne bi to bilo prvi puta. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message