Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
43 komentara

Mihael Zmajlović: Meni savjeti Mirele Holy uopće ne trebaju...

Nije točno da stopiram sjajne zakone svoje prethodnice nego dorađujemo njezine loše i brzoplete prijedloge. A Omble neće biti ako struka tako kaže, tvrdi ministar

Boris Šćitar/Pixsell
Foto: Boris Šćitar/Pixsell
43 komentara

24express: Izjavili ste nedavno da biste voljeli kad biste Brođanima mogli obećati čist zrak, ali da bi to bila laž. Što ćete učiniti da pomognete građanima Slavonskog Broda i znači li ta rečenica da i inače govorite samo istinu? 

Govorim istinu i ne dajem lažna obećanja. Nitko ne bi bio sretniji od mene da su mojim dolaskom u Slavonski Brod svi problemi bili riješeni. Ali to nije moguće. Govorimo o nečemu što se vuče godinama i ne želim lagati da ću to riješiti za nekoliko dana. 

Ali želim jasno i glasno reći Brođanima da sam svjestan koliko je problem težak i da se u prošlih pet mjeseci, otkad sam u ministarstvu, napravilo više nego u posljednjih sedam godina. Od sastanka resornih ministara do osnivanja skupina koje su dogovorile konkretne korake. Vjerujemo da je utjecaj rafinerije iz susjedne države velik, ali nije jedini. Da je riječ o rafineriji u Hrvatskoj, imali bismo dodatne načine da ustanovimo što izlazi iz rafinerije. Ali riječ je o drugoj državi. 

Zbog toga je važno uspostaviti ‘katastar onečišćivača’ iz kojeg će biti vidljivo što sve onečišćuje zrak. Znam da dodatna mjerna postaja neće umanjiti smrad, ali je to jedini način da pokrenemo rješavanje. 

Zato je velika stvar što smo osigurali dva i pol milijuna kuna putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da bi se postavila dodatna mjerna postaja. 

24express: Jeste li vi za to da termoelektrana Plomin bude na ugljen ili plin? 

Za to sam da moje ministarstvo ispuni ulogu da bude pokretač novoga, zelenog razvoja. Da budemo vrata kroz koja mora proći svaka investicija, a ne rampa. Da ustrajemo na razvoju prema najvišim ekološkim standardima, s najmodernijim dostupnim tehnologijama. 

Moje je da od toga ne odustanem, ni kad se izdaju dozvole ni poslije kad se kontrolira ispunjava li neki investitor obveze iz dozvole. 

To su bili uvjeti stručnjaka i moji kao ministra i kad je riječ o rekonstrukciji termoelektrane Plomin. A odabir ugljena kao energenta, kada je riječ o Plominu, jedini je logičan izbor. 

24express: Sigurno ćete imati mnogo problema sa zelenima zbog toga što će Plomin 3 biti na ugljen, ali sada je jasno da će vam još veće probleme predstavljati lokalno stanovništvo. Kako ćete to riješiti? 

S lokalnom su zajednicom održani vrlo konstruktivni i konkretni razgovori. Na tim je razgovorima predstavljen projekt, razmotreni su zahtjevi lokalne zajednice i došlo je do suglasja. Sve što se događalo nakon toga pripisao bih pripremama za predstojeće lokalne izbore.

Cijeli intervju s ministrom zaštite okoliša pročitajte u novom 24sata Expressu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message