Obavijesti

News

Komentari 8

Miketek: Rekao sam Kosor da se ne igra sa mnom...

Miketek: Rekao sam Kosor da se ne igra sa mnom...
4

Seljačke udruge zahtijevaju najnižu zaštitnu cijenu pšenice od 1,25 kuna po kilogramu i da zaštitna cijena uljane repice bude 2,50 kuna za kilogram

VIDEO

Nakon dva i pol sata pregovaranja o visini poticaja i otkupnih cijena žita, Vlada i seljaci nisu postigli nikakav dogovor. Novi sastanak dogovorili su za početak idućeg tjedna. vlada i dalje ostaje pri stavu da cijena pšenice mora biti kao na mađarskom tržištu 0,73 lipe. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor je opovrgnula tvrdnju seljaka da je 1. srpnja rok do kojega očekuju početak funkcioniranja sustava isplate. Sastankom je bio nezadovoljan organizator prosvjeda i mljekar Ivan Miketek. Kaže da su na pregovorima pravo glasa imali samo oni koji su podobni i nisu organizirali prosvjede. Izjavio je da je Vlada i danas potvrdila kako isplata novca mljekarima ide od 11 lipnja, dok bi reprogram kredita trebao ići od 1. srpnja.
- Oni to moraju ispoštovati. Jadranki Kosor rekao sam da se ne igra sa mnom. Ako se taj dogovor ne ispoštuje, ja sam opet s traktorima u blokadi i ne treba mi nikakav papir- izjavio je Miketek.
Za razliku od njega, Antun Laslo kazao je kako ne namjeravaju odstupiti od cijena, ali ni blokirati prometnice i granice. Očekuju da će sve biti riješeno u njihovu korist.Na upit ima li raskola među seljacima upravo zbog najave Nezavisnih hrvatskih seljaka i udruga kako će u prosvjede, odgovorio je: Tko su nezavisni hrvatski seljaci i te udruge? Uopće ih ne smatram relevantnima. Priznao je da s vladom nisu postigli dogovor,ali da u pregovore moraju uključiti otkupljivače, jer je zasijano više pšenice nego je potrebno tržištu. Seljačke udruge zahtijevaju najnižu zaštitnu cijenu pšenice od 1,25 kuna po kilogramu, da trošak skladištenja pšenice do 31. prosinca ne bude na teret proizvođača i da zaštitna cijena uljane repice bude 2,50 kuna za kilogram.
- Ne tražimo ništa nemoguće. Lani je cijena bila 1,50 kuna za pšenicu, a sada tražimo 1,25 kuna. Optimistični smo što se tiče pregovora - rekao je pred Ministarstvom poljoprivrede Tomislav Pokrovac, zamjenik predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije. Iako mu je na zelenoj majici pisalo "I ja sam za Božu", Pokrovac tvrdi kako natpis nije šala ni provokacija za ministra.
- Budući da mi seljaci nemamo puno garderobe, obukao sam jedinu majicu koja mi je čista - kaže Pokrovac.  Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, se pred novinarima našalio da Ivan Šuker već ima novca u kovčežiću da ih isplati.
- Zahtjevi ostaju isti, 1,25 kuna za pšenicu i 2,50 za uljanu repicu. Očekujemo da se novac što prije uplati na račun obiteljskih gospodarstava - rekao je Laslo prije sastanka sa Jadrankom Kosor, Damirom Polančecom, Ivanom Šukerom i Petrom Čobankovićem. Prije sastanka sa ratarima Josip Friščić iz HSS-a govorio je na radiju Hit mreže. Tamo je ponovio da u proračunu nema novca za njihova potraživanja. Friščić očekuje novi rebalans proračuna. Ako Vlada ne ispuni obećanja, Friščić poručuje da u rujnu pada koalicija. Šef HSS-a smatra da se pregovori nisu smjeli održati bez njegova ministra Božidara Pankretića. Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, kaže kako iskreno pozdravlja sve svoje kolege koji su danas došli u Ministarstvo, a posebno ministra finacija Ivana Šukera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi