Obavijesti

News

Komentari 114

Miki ruši Jabuku: Sramotna čestitka za 50. rođendan kluba

Miki ruši Jabuku: Sramotna čestitka za 50. rođendan kluba
11

Ovo je barbarizam. Čuvamo klub svojim tijelima i nećemo ga dati. Umjesto da nam Grad Zagreb bude partner, oni nas ruše, kaže voditelj kluba Marin Viduka...

VIDEO

Grad Zagreb čestitao je kultnom klubu Jabuka 50. rođendan tako da je, nakon prethodnog djelomično uspješnog rušenja, jutros ponovno poslao bagere da sruše terasu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:41

Marin Viduka Stiv, voditelj kluba, kaže da se klub spori s Gradom Zagrebom još od 2016. godine, kad se najavilo zatvaranje kluba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Stigli su bez najave i krenuli u pohod na jedan od posljednjih simbola tradicije urbane kulture glavnog hrvatskoga grada. Jutros u 10 sati, uz nazočnost zaštitarske tvrtke Bilić – Erić, Grad Zagreb je srušio binu na terasi Jabuke. Prije nešto više od godinu dana provaljeno je u klub i otuđen je dio terase koji je klub nesmetano koristio više od 40 godina. U utorak je devastacija kluba nastavljena daljnjim rušenjem, iako se oko Jabuke na sudu vode dva spora - kaže Viduka, odlučan da sačuva klub od nasilnog iseljenja.

Doveli i zaštitare: Grad srušio binu na terasi kultne 'Jabuke'
Doveli i zaštitare: Grad srušio binu na terasi kultne 'Jabuke'

Unatoč svemu klub Jabuka ovog vikenda priprema veliku obljetničku proslavu.

- Novi pokušaj uzurpacije terase i rušenja infrastrukture je za sada djelomično spriječen. Binu na dnu dvorišta izvođači radova obližnje Osnovne škole Jabukovac uspjeli su srušiti, a rušenje nadstrešnice na samom ulazu u terasu djelatnici i voditelj kluba zasad su uspjeli zaustaviti.

Na terasu - parkiralište

Unatoč tome Jabuka će svoj 50. rođendan proslaviti u petak i subotu - priopćili su iz kluba. Legendarna zagrebačka Jabuka 17. veljače 1968. otvorila je svoja vrata prvi put.

- Ovo je barbarizam. Čuvamo klub svojim tijelima i nećemo ga dati. Umjesto da nam Grad Zagreb bude partner, oni nas ruše. Nikakav dokument nismo vidjeli, nikakav nalog, nikakvo rješenje. Nisu htjeli ni razgovarati s nama kad su došli rušiti - izjavio nam je Viduka.

Od Gradskog ureda za prostorno uređenje dobili smo šturi odgovor na pitanja zašto je počelo rušenje Jabuke i jesu li vlasniku ili zaposlenicima dali bilo kakav dokument koji to opravdava.

- Na lokaciji Jabukovac 30 u tijeku su radovi na rekonstrukciji Osnovne škole Jabukovac. Rekonstrukcija se sastoji od dogradnje trakta sa šest učionica i sportske dvorane s pratećim sadržajima, rekonstrukcije vanjskih sportskih terena te izgradnje 17 parkirališnih mjesta. Prema izvatku iz zemljišne knjige, školska zgrada br. 30 te igralište i dvorište u ulici Jabukovac, uknjiženo je društveno vlasništvo s pravom korištenja Osnovne škole Jabukovac - pismeno su nam odgovorili iz Grada.

Policija je po prijavi vodstva kluba Jabuka, popisala sve osobe koje su sudjelovale u rušenju.

- Protiv njih i svih odgovornih osoba morat ćemo podnijeti kaznene prijave. Za opstanak Jabuke borit ćemo se svim zakonitim sredstvima. Pozivamo Ministarstvo kulture da zaštiti Jabuku kao kulturnu baštinu i da ne dopusti da je razore isti barbari koji su to učinili i Saloonu - dodaje Viduka.

Inače, ovo nije prvi pokušaj zatvaranja kluba. Prvi put bilo je to 1998. godine, ali je nakon dobivenog upravnog sudskog spora klub ponovno proradio 2001. godine. Tad je na otvorenje došao i novi gradonačelnik Milan Bandić. Krajem 2016. na terasu kluba u noći provalili su zaštitari te je zatvorili i tako odvojili od kluba. Terasa kluba graniči sa školskom sportskom dvoranom. Bandić je tad rekao da je klub dužan Gradu 130.000 kuna i da će bolje funkcionirati kada dobije novog vlasnika. Iz Jabuke su odbacili tvrdnje gradonačelnika.

- Klub Jabuka ne duguje Gradu nikakav novac, a kamoli 130.000 kuna. Klub Jabuka uredno plaća svoje obaveze i trenutno nema niti jedne kune duga prema državi, zaposlenicima, komunalnim društvima, dobavljačima i slično - izjavio je tad Viduka.

Pobuna protiv rušenja

Mnogi poznati rokeri i javne osobe tad su pokrenuli akciju protiv zatvaranja kluba. Hrvatska glazbena unija, koja ima više od 5000 članova, poslala je prije dvije godine poziv gradskoj skupštini, zastupnicima i Milanu Bandiću.

- Apeliramo na vašu građansku savjest te molimo da reagirate i pomognete održati na životu klub koji već plodno i aktivno radi i djeluje na umjetničkoj sceni. GK Jabuka prostor je od velike važnosti za kulturnu scenu Zagreba i Hrvatske - napisali su Bandiću.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...