Obavijesti

News

Komentari 50

Mikola svjedočio: 'Nisam znao za zločine u Pakračkoj Poljani'

Mikola svjedočio: 'Nisam znao za zločine u Pakračkoj Poljani'
3

U mjestu nisam vidio uhićene civile, a čuo sam da je bilo uhićenih neprijateljskih vojnika. Njih smo vodili u neku zgradu preko puta škole na ispitivanje, rekao je

VIDEO

Tomo, di si Tomo! Jesmo l' se za ovo borili - upitao je Igor Mikola (43) Tomislava Merčepa kada je s lisičinama na rukama u pratnji trojice pravosudnih policajaca uveden u sudnicu. Mikola je sucu Županijskog suda u Zagrebu Zdravku Majeroviću rekao kako u Lepoglavi štrajka glađu već tjedan dana i da su mu u ćeliji podmetnuli nož, da je dehidriran i da mu nije dobro. Dodao je kako neće ništa reći dok mu ne skinu lisičine.

'Imam amneziju od prometne u Kolumbiji'

- Meni je užasno loše. Ne bježim od svjedočenja, no u Kolumbiji sam imao prometnu i zbog toga imam amneziju, a u zatvoru u Peruu sam izgubio 22 kilograma – rekao je Mikola nakon što je sjeo u klupu za svjedoke. 

Na pitanje je li s optuženim Merčepom u srodstvu odgovorio je "nisam, ali on mi je drugi otac".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mikola je rekao kako mu je zapovjednik u ratu bio tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, koji je s pripadnicima pričuvnog sastava MUP-a komunicirao preko Tomislava Merčepa.

- Merčep mu je bio savjetnik pa on nije mogao biti zapovjednik - rekao je Mikola dodavši kako je on u Pakračkoj Poljani bio zadužen za Merčepovu sigurnost.

'Ne znam za likvidacije u Pakračkoj Poljani'

- Dok nije bio ranjen bio sam praktički u svakoj akciji na području Pakračke Poljane jer je Merčep u tim akcijama išao prvi, a ja odmah uz njega. U mjestu nisam vidio uhićene civile, a čuo sam da je bilo uhićenih neprijateljskih vojnika. Njih smo vodili u neku zgradu preko puta škole na ispitivanje. Sjećam se da je dolazio Stjepan Kralj koji je rekao da ih dolazi ispitati po Manolićevu nalogu. Ne znam da je bilo likvidacija u Pakračkoj Poljani - svjedočio je Mikola. 

Dodao je kako ga je jednom ministar Vekić pozvao u Zagreb i rekao da su prijatelja ili rođaka Slavka Degoricije ili Ivana Boljkovca iz Kutine doveli u Pakračku Poljanu, opalili mu dva-tri šamara i skinuli mu sat s ruke. Rekao je da je to napravio Aleksandar Antić Saša.

Vekić mi je naložio da ispitam Antića. Kada sam ga pitao kakva to sranja radi doslovce mi je rekao da mu je to naredio Josip Perković. Antić je živ i zdrav. Od srpske obavještajne službe dobio sam podatak da je on bio njihov i da su ga sklonili na sigurno - ustvrdio je Mikola. Na pitanje tužitelja znače li mu što imena Aleksandre i Mihajla Zeca rekao je:

Cijeli život me za to osuđuju, ali s time nemam veze- kazao je Mikola.

A tko ima veze - pitao je tužitelj.

Nije ni vrijeme ni mjesto. Dođite u Lepoglavu pa ćemo razgovarati - odgovorio je Mikola koji je tijekom svjedočenja u jednom trenutku zaprijetio da više neće reći niti riječi dok ne dobije multivitaminski napitak. No zadovoljio se i s vodom pa je nakon kratke stanke nastavio svjedočiti. 

Nakon njegova iskaza u hodniku se pozdravio s Merčepom, koji za njega u sudnici nije imao pitanja. Podsjećamo, Tomislava Merčepa terete da je kao savjetnik u MUP-u i stvarni zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a stacionirane u Pakračkoj Poljani i Zagrebu, od 8. listopada 1991. do sredine prosinca 1991., nije učinio ništa, iako je za te stvari znao, da svoje podređene spriječi u neovlaštenom privođenju, mučenju i ubijanju civila. Suđenje se nastavlja 18. prosinca kada će svjedočiti Damir Kufner i Dragutin Hubaka. 

Igor Mikola, pravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu nepoznatog čovjeka zvanog Saša u Paračkoj Poljani 1991., godinama se skrivao u zemljama Latinske Amerike. 

Policiji u Peruu predao se lani u srpnju u mjestu Lurin nakon što se zatekao u društvu srpskog bjegunca Gorana Stavrića Fredericka (41) koji je, nekoliko dana prije Mikoline predaje, ubijen u Mirafloresu. Mikola je u listopadu izručen Hrvatskoj. Vrijeme provedeno u ekstadicijskom pritvoru uračunat će mu se u kaznu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag