Obavijesti

News

Komentari 49

Milankoviću povećali kaznu za ubojstva srpskih civila u Sisku

Milankoviću povećali kaznu za ubojstva srpskih civila u Sisku
1

Milankovića se teretilo da je od 1991. do 1992. kao zapovjednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine odobravao i osobno sudjelovao u zlostavljanju civila

VIDEO

Vladimir Milanković, kojeg je Županijski sud u Osijeku u prosincu 2013. godine osudio na osam godina zatvora, pravomoćnom presudom Vrhovnog suda u zatvoru će morati boraviti deset godina. U tu kaznu se uračunava vrijeme koje je Vladimir Milanković, u vrijeme Domovinskog rata najutjecajniji policajac na području Siska, proveo u pritvoru od 20. lipnja 2011. godine.

Drugooptuženog Bošnjaka teretilo se da je u kolovozu 1991., kao pripadnik specijalne sisačke policijske jedinice "Vukovi", s više nepoznatih suboraca, radi zastrašivanja i odmazde nad građanima Siska srpske nacionalnosti, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, organizirao i predvodio skupinu koja je neovlašteno uhićivala i zlostavljala civile srpske nacionalnosti te ubila osam od ukupno 24 žrtve

Županijski sud ga je oslobodio optužbi, a Vrhovni sud je potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku.

Vrhovni sud je tako djelomično prihvatio žalbu državnog odvjetnika te za još dvije godine pojačao presudu za počinjenje kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. 

Milankovića se teretilo da je od srpnja 1991. do lipnja 1992. kao zapovjednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine i kao zamjenik načelnika Policijske uprave nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja, kao što su nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, spriječe i suzbiju, a počinitelji kazne.

Optužen je da je, koristeći se ovlastima, sprječavao istrage zločina, odobravao nezakonite radnje podređenih i ohrabrivao ih na to, a pritom je i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civile te naredio nezakonito zatvaranje većeg broja civila srpske nacionalnosti, što je rezultiralo ubojstvom 24 žrtve: 23 civila i jednog ratnog zarobljenika.

Tijekom postupka na Županijskom sudu, u kojemu je saslušano čak 150 svjedoka i pregledani brojni dokumentarni dokazi, saslušana je i potresna ispovijed Vjere Solar, majke ubijene Ljubice Solar. Ona je ubijena kao kolateralna žrtva u stanu svog dečka Duška Malovića, bivšeg časnika JNA, kojega je došlo ubiti više pripadnika policije koji su vjerovali da Malović surađuje s KOS-om.

Milankovića se također smatra krivim i za prikrivanje ubojstva petero članova obitelji Vila te tri člana obitelji Trivkanović. Prvotno se Bošnjaka smatralo krivim za organiziranje tih ubojstava, ali ga je sud proglasio nevinim za to. Milankovićevu obranu sud je smatrao neprihvatljivom. 

Presudu je dočekao mirno, kao i većina njegovih suboraca koji su pratili suđenje i došli na izricanje presude. Bošnjak je svoje oslobađanje, pak, dočekao sa suzama u očima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature