Obavijesti

News

Komentari 183

Milanović: Nema pomoći za poplavljena mjesta uz Dravu

Milanović: Nema pomoći za poplavljena mjesta uz Dravu
20

Premijer Zoran Milanović helikopterom je sletio nešto prije 16 sati u Drnje i obišao je najkritičniju lokaciju, Dravsku ulicu. Pohvalio je organizaciju tamošnjih građana

VIDEO

Premijer Zoran Milanović brzinski je nakon kratkog brifinga na kojem su ga vodeći ljudi stožera za krizne situacije, glavni zapovjednik vatrogasne zajednice Slavko Tucaković i predstavnici Hrvatskih voda upoznali sa situacijom na terenu pogledao gdje je zbog poplave zatvorena državna cesta prema Mađarskoj i obišao Dravsku ulicu koja je najugroženiji dio naselja Drnje. Tamo je pohvalio lokalnu upravu, mještane i vatrogasce da su odlično odradili svoj posao u zaštiti od poplava i naglasio da je Podravina primjer drugima kako treba reagirati u kriznim situacijama.

Protiv prirode se ne može

-Priroda je jača i protiv prirode se ne može, ali može joj se doskočiti na način da dio posla odradi država, dio državne tvrtke i većinu lokalna uprava. Lokalna uprava i oni koji planiraju prostor trebaju voditi računa o tome da se ne može svagdje graditi i živjeti. Treba znati kako se i gdje treba i smije graditi - rekao je.

Naglasio je da je razlika između poplave u Drnju i Gunji to što je u Gunji puknuo nasip zbog čega država snosi i moralnu i materijalnu odgovornost, zbog čega je i donesena odluka da se Slavoncima novčano nadoknade gubici.

-To je jedinstvena politička odluka, iznimka zato jer se raspao nasip, što je odgovor hrvatske Vlade i Hrvatskih voda. Nasip je dobio uporabnu dozvolu i pušten je, da se tako izrazim, u rad 2011. godine, i kao državnik se osjećam odgovoran za to da se građane obešteti- izdvojio je Milanović.

Na pitanje hoće li prozvati nekoga iz Hrvatskih voda zbog čestih prigovora koji se čuju u javnosti premijer je odgovorio da je vrlo često najveći problem dugogodišnje razvlačenje projekata Hrvatskih voda zbog otkupa privatnog zemljišta.

Posjetio i Žažinu

Predsjednik Vlade obišao je Žažinu i na licu mjesta uvjerio se u ozbiljnost situacije u ovom selu uz Kupu. Pozvao je lokalne vlasti i mjerodavne za prostorno planiranje da se "ne gradi ono što ne bi trebalo i gdje ne bi trebalo".

-Kod novih investicija u gradnji nasipa nekad se mora duže pregovarati s vlasnicima u vezi s otkupom zemljišta. Kod gradnje nasipa ne možete privatniku ući u posjed zemljišta. Ono što država i državna poduzeća mogu učiniti, to i čine -rekao je.

Podsjetio je da je bio u Mekušju, u blizini Karlovca, gdje se, kako je ocijenio, 20 godina nije učinilo ono što je trebalo.

-Sad se počelo raditi, ljudima gradimo nasipe i to je konkretna pomoć - rekao je premijer.

Ponovio je da su pomogli ljudima u Gunji, gdje se raspao nasip, da je to bila moralna obaveza.

Najavljeni protokol je izmijenjen i umjesto Milanovića, susret i razgovor s predstavnicima lokalnih vlasti je prepustio ministru Rajku Ostojiću, a on je helikopterom odletio u Zagreb. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca