Obavijesti

News

Komentari 15

Milanović i Meron se složili: U Haagu suđenja traju predugo

Milanović i Meron se složili: U Haagu suđenja traju predugo
8

Sudac Theodor Meron je izvijestio Milanovića o postupku ustroja Mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji će preuzeti postupke koji su još preostali

VIDEO

Premijer Zoran Milanović primio je danas predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodora Merona, koji boravi u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj.

Sudac Meron izvijestio je Milanovića o postupku ustroja Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, uspostavljenog rezolucijom 1966 Vijeća sigurnosti UN, kao tijelo koje će "nastaviti nadležnost, prava, obveze i nužne funkcije Međunarodnih sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu", kojega će on također biti predsjednik. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove preuzet će postupke koji su preostali, od toga četiri prvostupanjska suđenja i pet žalbenih postupaka.

Predsjednik Vlade ukazao je na duljinu pojedinih postupaka, čime se čini velika šteta pravdi koja mora biti brža da bi postigla svoj učinak i djelovala kao generalna prevencija. Predsjednik Meron suglasio se s primjedbom o duljini trajanja postupaka, pri čemu je istaknuo kompleksnost suđenja na više jezika, sa stotinama svjedoka i na dvije tisuće kilometara udaljenosti od počinjenih zločina. Zaključio je kako se MKSJ, protivno svim predviđanjima, pokazao vrlo učinkovitim, jer je svih 161 optuženika doveo pred lice pravde, iako nije izravno raspolagao sredstvima prisile.

Razgovaralo se i o projektima Informativnih centara koji će ostati kao naslijeđe međunarodne pravde na ovim prostorima, pri čemu je Meron istaknuo kako Hrvatska ima snažno i neovisno pravosuđe koje je jamac ljudskih prava njenih građana.

Meron kod Josipovića: 'Hrvatsko pravosuđe je napravilo ogroman napredak'

Predsjednik Republike Hrvatske primio je predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodora Merona koji boravi u radnom  posjetu Republici Hrvatskoj. 

Sugovornici su razgovarali o radu i djelovanju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i ocijenili njegova dosadašnja postignuća učinkovitim. Osvrnuli su se na značajan doprinos MKSJ međunarodnom kaznenom pravosuđu u pozivanju na odgovornost i procesuiranje teških međunarodnih kaznenih djela ratnih zločina.  Bilo je riječi i o tranziciji MKSJ kroz uspostavu Međunarodnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove sa sjedištem u Haagu, čija je zadaća raditi na osiguravanju mjera za nastavak aktivnosti i nužnih funkcija MKSJ nakon njegovog zatvaranja. Sugovornici su se razmijenili mišljenja i o dosadašnjoj suradnji RH s MKSJ, pri čemu je predsjednik MKSJ Meron pohvalio ogroman napredak koji je RH učinila u području pravosuđa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu