Obavijesti

News

Komentari 32

Milanović iz New Yorka: 'Bio sam u dilemi doći ili ne. Ozbiljne stvari se događaju u susjedstvu'

Milanović iz New Yorka: 'Bio sam u dilemi doći ili  ne. Ozbiljne stvari se događaju u susjedstvu'

Milanović je boravak u New Yorku započeo u Crkvi sv. Ćirila i Metoda gdje se Hrvati okupljaju od 1974. S njime je bila i supruga, ministar Grlić Radman sa suprugom i ostali dužnosnici

VIDEO

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uoči početka Opće skupštine UN-a idući tjedan sastao se s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku, a sastaje se i s glavnim tajnikom UN-a  Antóniom Guterresom. Na zasjedanju Skupštine bit će i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a posjet SAD-u iskoristit će i za niz bilateralnih sastanaka i posjet hrvatskoj zajednici u Pittsburghu i Chicagu. 

Milanović je boravak u New Yorku započeo u Crkvi sv. Ćirila i Metoda gdje se Hrvati okupljaju od 1974. S njime je bila i supruga, ministar Grlić Radman sa suprugom i ostali dužnosnici. U New Yorku je i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je došla na Milanovićev poziv. 

'Pozvao je Kolindu u New York da se ojača na desnici, ali i da razljuti premijera Plenkovića'
'Pozvao je Kolindu u New York da se ojača na desnici, ali i da razljuti premijera Plenkovića'

Predsjednik je za HRT poručio kako je bio u dilemi da dođe ili ne. 

- Ozbiljnije su stvari koje se događaju kod kuće, u regiji, u susjedstvu - poručio je. 

'Hrvatska nikada nije bila stabilnija' 

U priopćenju Ureda predsjednika stoji kako je predsjednik kazao da je nezadovoljan razvojem situacije u regiji ocijenivši da je Hrvatska najracionalniji akter. 

- Srećom nije '90., nema opasnosti od izbijanja ozbiljnog sukoba. Međutim, mi moramo gledati što se događa u našem neposrednom okruženju, a tamo se ljudi ponašaju kao da rata nije bilo i kao da nisu naučili lekciju onoga što se događalo devedesetih godina - poručio je Milanović.

- I u svemu tomu najmirniji, najpomirljiviji, najracionalniji smo mi, Hrvatska i ova vlada, i ja kao predsjednik, moja prethodnica. Na nama je odgovornost da taj prostor ostaje miran, siguran, da se u Hrvatskoj uredno i sigurno živi. Hrvatska je jako sigurna zemlja - dodao je.

Hrvatska, usprkos nesuglasicama na dnevnoj razini, "nikada nije bila stabilnija", ocijenio je Milanović.

Osvrnuo se i na mogućnosti korištenja europskih fondova za razvoj Hrvatske, istaknuvši da je važno povući "svaki mogući euro" te da "u protivnom Europska unija za nas nema nekog dubljeg smisla".

Članstvom u EU-u Hrvatska je dala "dobar dio svoga legitimiteta i suvereniteta", a samo članstvo, iako je dobro za Hrvatsku, "nije bez negativnih posljedica".

- Moramo kao mala nacija iz toga izvući maksimum za sebe, biti sebični i boriti se za svoje interese - poručio je Milanović.

Hrvatski predsjednik također je ponovio svoj stav o covidu-19 i potrebi ukidanja restriktivnih mjera.

- Vrijeme je da se počne živjeti normalno. Ako netko ne želi biti cijepljen, mene ne ugrožava, polazim od sebe, to bi trebalo shvatiti i početi živjeti normalno jer ovaj virus nećemo moći iskorijeniti - kazao je.

Svoj govor okupljenima završio je riječima: "Živjela naša domovina koja je i vaša domovina! Ja vam neću reći da su vam vrata uvijek otvorena jer to je vaša kuća kao što je i moja kuća", navodi se u priopćenju ureda predsjednika.

Grlić Radman: Hrvati u SAD-u su naši neformalni promotori 

Ministar Grlić Radman je za novinare poručio da su Hrvati dali "veliki doprinos i prosperitet američkom društvu, svejedno ne zaboravljajući vlastite korijene, što je zapravo dvostruko bogatstvo". 

- Oni su naši neformalni promotori - zaključio je, dodavši da su se američki Hrvati zalagali za priznanje Hrvatske te su "širili istinu o hrvatskoj borbi za slobodu protiv velikosrpskog agresora".

Hrvati u SAD-u pomogli su Hrvatskoj politički, kao i humanitarno slanjem velike pomoći, poručio je šef hrvatske diplomacije.

Milanović i Grabar Kitarović idu zajedno u SAD: 'Predsjedniku bi na ovome trebalo čestitati'
Milanović i Grabar Kitarović idu zajedno u SAD: 'Predsjedniku bi na ovome trebalo čestitati'

- Njihov intenzitet i ljubav nije prestala ni sada, ni nakon 30 godina hrvatske slobode - kazao je.

Podsjetio je i da je vlada u 2020. inicirala promjenu zakona o stjecanju hrvatskog državljanstva kojim je, kako je kazao, "svim potomcima hrvatskog naroda" olakšano stjecanje državljanstva.

Na pitanje o sudjelovanju bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u aktivnostima predsjednika Zorana Milanovića za vrijeme 76. skupštine UN-a u New Yorku, Grlić Radman je kazao da podržava "sve što ide u pravcu promocije hrvatskih nacionalnih interesa"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa