Obavijesti

News

Komentari 52

Milanović je spreman prihvatiti da 20. studenog bude sjednica VNS-a, ali ne slaže se s temama

Milanović je spreman prihvatiti da 20. studenog bude sjednica VNS-a, ali ne slaže se  s temama

U dopisu se navodi da je za predsjednika države neprimjerena „posredna“ komunikacija s premijerom, ali isključivo u cilju funkcioniranja sustava nacionalne sigurnosti sudjelovat će u takvoj vrsti komunikacije...

VIDEO

Predstojnik Ureda predsjednika države Orsat Miljenić odgovorio na dopis predstojnika Ureda premijera Zvonimira Frke Petešića oko sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurmost koji je poslan 12. studenog ove godine u ime premijera Andreja Plenkovića.  

Budući da je premijer medijima dostavio dopis Vlade, Ured predsjednika svoj odgovor također je dao na uvid javnosti i donosimo ga u cijelosti.  

Zoran Milanović: Ovo je tvrda kohabitacija, nije za kilavce. Dosta je više bilo cmizdrenja
Zoran Milanović: Ovo je tvrda kohabitacija, nije za kilavce. Dosta je više bilo cmizdrenja

„Poštovani predstojniče Ureda predsjednika Vlade,

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

nastavno na Vaš dopis od 12. studenoga 2020. godine, molim Vas da predsjedniku Vlade prenesete stavove predsjednika Republike:

1.    Način komunikacije
Predsjednik Republike i dalje smatra da je ovakav način „posredne“ komunikacije neprimjeren, pogotovo kada je riječ o ovako važnim pitanjima za Republiku Hrvatsku.  Isključivo u cilju funkcioniranja sustava nacionalne sigurnosti, predsjednik Republike sudjelovat će u komunikaciji na „posredan“ način, a  na kojem inzistira predsjednik Vlade.  

2.    Pitanja o kojima će se raspravljati i odlučivati
Predsjednik Republike nije suglasan s dvije teme predložene od strane predsjednika Vlade:

a)    Predsjednik Republike smatra da je sustavno kršenje Daytonskog sporazuma na štetu hrvatskog naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine izuzetno važno pitanje za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske te da bi se o njemu trebalo raspraviti na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Stavljati to pitanje u okvir „položaja Hrvata u susjednim državama“, kako to predlaže predsjednik Vlade, po mišljenju predsjednika Republike neće omogućiti odgovarajuću raspravu i donošenje zaključaka. Pogotovo imajuću u vidu da su Hrvati u Bosni i Hercegovini konstitutivan narod i ne može se njihov status staviti u istu ravan sa statusom pripadnika hrvatske nacionalne manjine u drugim susjednim državama.  

'Kilavac? Jel to kad patriotski padneš s Patrije? Priča nešto o košarci? Evo mu 10 poena fore'
'Kilavac? Jel to kad patriotski padneš s Patrije? Priča nešto o košarci? Evo mu 10 poena fore'

b)    Za predloženu temu „Informacija o Nacionalnoj strategiji i tijeku izrade Nacionalnog plana oporavka i otpornosti“, predsjednik Republike smatra da se, iako se radi o izuzetno važnom pitanju, ne radi o pitanju koje bi trebalo raspravljati na VNS.

3.    Pozivanje drugih osoba na sjednicu Vijeća
Predsjednik Republike smatra kako zakonski definirani okvir članova Vijeća za nacionalnu sigurnost omogućuje dobivanje informacija i raspravu o svim predloženim temama. Stoga predsjednik Republike smatra da nema potrebe pozivati druge osobe izvan zakonom određenih članova VNS-a. Tako o situaciji s pandemijom virusa COVID-19 sve informacije mogu dati predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kao čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, a koji su po zakonu članovi VNS-a. Isto tako, predsjednik Republike smatra kako sve relevantne podatke potrebne za raspravu o temi „Funkcioniranje pravosudnog sustava, a posebice borba protiv korupcije i organiziranog kriminala“ može dati ministar pravosuđa Ivan Malenica, a koji je po zakonu također član VNS-a. 

Vaše svađe nikoga ne zanimaju. Ako baš morate, vrijeđajte se za šankom u slobodno vrijeme
Vaše svađe nikoga ne zanimaju. Ako baš morate, vrijeđajte se za šankom u slobodno vrijeme

4.    Termin i mjesto održavanja sjednice
Predsjednik Republike, nakon usuglašavanja oko gore navedenih pitanja, spreman je prihvatiti predloženi datum, 20. studenoga. Ukoliko neće biti moguće održati sjednicu na navedeni datum, predsjednik Republike predlaže njezino sazivanje za 23. ili 24. studenog. Također, predlaže da se sjednica održi, kao što je uobičajeno, u vili Prekrižje.“

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer