Obavijesti

News

Komentari 475

Milanović kritizirao izostanak biskupa: Očito treba vremena

Milanović kritizirao izostanak biskupa: Očito treba vremena
7

Premijer Milanović je na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta kritizirao izostanak biskupa koji nisu došli jer je danas zasjedanje HBK

VIDEO

Predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović stigli su u Sabor na obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. U maloj vijećnici okupili su se brojni saborski zastupnici, a među njima i šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Već je počela himna RH kad je u dvoranu u svom stilu uletio Milan Bandić. Došao je zadnji. 

Okupljenima se obratio premijer Zoran Milanović

- Ovo je često prilika za prigodne govore, prigodne u niskom smislu riječi. Po meni bi ovo trebala biti prilika za političke govore, jer ono što se dogodilo prije 70 godina je vječna priča o borbi zla i dobra u čovjeku, o moralnom čovjeku i nemoralnom društvu. To je najgora stvar koja se dogodila u povijesti čovječanstva - rekao je premijer te dodao da antisemitizam nije počeo preko noći. Podsjetio je što se događalo prije sedam desetljeća. 

Milanović se obrušio na Katoličku crkvu

- U Hrvatskoj su se te '41. godine dešavale grozne stvari. Ne samo prema Židovima nego i prema Srbima - podsjetio je Milanović. Dodao je kako je u Hrvatskoj trebalo ustati i kako je to učinilo puno Hrvata. 

- Država koja se naziva nacionalnim imenom, a protiv nje ustaju deseci Hrvata. S tom državom nešto nije u redu - rekao je Milanović. 

Dodao je kako danas, na sreću, postoji pravo izbora.

- Za one koji su nastradali u konclogorima, a htjeli otići iz Njemačke nije bilo izbora. Oni nisu mogli dobiti putovnicu. Oni su ubijeni - rekao je premijer te na kraju još jednom ponovio kako je ovo prilika za političke poruke. 

- Bilo bi dobro da je Katolička crkva ovdje zastupljena na razini kao druge vjerske zajednice. Očito za to treba vremena - zaključio je Milanović. 

Monsinjor Nedjeljko Pintarić došao je u ime Katoličke crkve

U ime Katoličke crkve došao je monsinjor Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola. Naime, biskupi nisu mogli doći, jer je danas zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije. To je bilo i unaprijed najavljeno. U ime ostalih vjerskih zajednica došli su ili čelnici ili visokorangirani predstavnici.

- Nije primjereno prozivanje Crkve mjestu i događaju koji smo komemorirali. U Zagrebu se već 15 godina u siječnju održava vijeće HBK i tako je i danas. Bilo je nemoguće sudjelovanje članova HBK i zato su na vrijeme javili da će sudjelovati prvi najviši dužnosnik u hijerarhiji - rekao je nakon skupa monsinjor Pintarić.

'Moramo misliti da se rat, genocid i holokaust više nikada ne ponove'

Nakon svečanosti, predsjednik Ivo Josipović dao je izjavu za novinare. 

- Dan kada obilježavamo holokaust je dan kada svi skupa trebamo preispitati svoju savjest, cijelo čovječanstvo. Imali smo prestrašan rat u kojem su živote izgubili milijuni ljudi. Moramo misliti da se rat, genocid i holokaust više nikada ne ponove. Svjedočimo tome da i danas postoje ratovi i danas postoje ljudi koji zagovaraju mržnju prema drugima, koji su spremni i na genocid. Isto tako mi u Hrvatskoj moramo preispitat svoju povijest, što se događalo u Drugom svjetskom ratu, posebno u Jasenovcu, koji je simbol stradanja Židova, Srba, Roma, uključivši i Hrvata - rekao je Josipović.

Govor Josipa Leke donosimo u cijelosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 475
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina