Obavijesti

News

Komentari 119

Milanović o slučaju Tušek: Dobro je da javnost vidi kakvim se metodama služe stranke

Milanović o slučaju Tušek: Dobro je da javnost vidi  kakvim se metodama služe stranke

Ovo nije trgovina utjecajem, nego anticipirana trgovina utjecajem, rekao je predsjednik Milanović na Mirogoju i dodao da se nije time nikada bavio

VIDEO

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je jutros slučaj snimke Žarka Tušeka koju je 24sata ekskluzivno objavio. Na njoj se čuje kako HDZ-ov član predsjedništva Tušek, koji je i saborski zastupnik, nudi Šimuniću razne funkcije, ali i ilegalno financiranje kampanje. Milanović je rekao da je korupcija kazneno djelo, ali i da ne zna što znači politička korupcija. 

-  U cijeloj priči ne vidim kaznenu odgovornost. To uopće nije trgovina utjecajem, to je naprosto anticipirana trgovina utjecajem u smislu stvaranja neke koalicije. Međutim, dobro je da javnost to vidi. Da vidi kakvim se metodama služe političke stranke, što nude, koje intencije imaju. Ova intencija da se formira neka kljasna lista koja će nekome nanijeti štete je naprosto zlo u politici. To se više doduše događa na lokalnoj i regionalnoj razini nego na državnoj razini, ali imali smo slučajeve i na državnoj razini. To izjednačiti s kaznenim djelom..ja tu ne vidim, ne da ne vidim, već ću braniti pravo političara da budu budale - rekao je Milanović i dodao da je i koalicijski dogovor nuđenje funkcija.

POSLUŠAJTE SNIMKU: Razgovor Tušeka i Šimunića

Pokretanje videa...

video 04:08

Na pitanje da se na te funkcije prijavljuje preko javnog natječaja nastavio je:

- O tome nisam razmišljao, neka ukinu javni natječaj, potpuno je nepotreban. To je prostor politike, a to su javne firme. Neka ljudima ne mažu oči. To nije trgovina utjecajem, to je javna odgovornost, javna služba. I zna se vrlo dobro kako se na ta mjesta dolazi. Meni to ljudski nije u redu, to je naprosto smiješno, to je jasno, to je bijedno, ali mi smo imali slučaj kada je gradonačelnik Vukovara, da budem patetičan, nakon što je odležao godinu dana u logorima u Srbiji, još ga je njegova država 'šćuzirala' na godinu dana nakon jednog smiješnog 'hofiranja' korumpiranoj pripadnici druge stranke. Koja je na kraju za to nagrađena kao provokatorica od svoje stranke, a čovjek je odležao godinu dana u zatvoru i to ne baš otvorenog tipa - rekao je i nastavio da se za takve stvari ne ide u zatvor, ali da se gube izbori. 

Nastavio je kako su imenovanja u parkovima, poput Plitvica, političke funkcije koje postavlja politika.

- Ovo nije obrana Plenkovića ni Tušeka, kako se već zove, nego naprosto pokazatelj kako sustav funkcionira. Ljudi onda mogu birati. Ne skrećem mlin na vodu konkurencije. Možda i konkurencija to radi, nadam se da ne. Naprosto, to je tako - rekao je.

Je li to moguće: Premijerovi su istančani radari opet zatajili
Je li to moguće: Premijerovi su istančani radari opet zatajili

- Što vi mislite tko vodi Plitvice? To je produžena ruka Vlade. Park Plitvice vodi politička osoba. Ne znam kako se zove, ali to je park koji godišnje proda koliko, milijun - dva ulaznica? To je ogroman prihod. Politička vlast se toga ne odriče, pitanje je samo koga je odabrala da tu dužnost, taj složen posao obavlja i da za to u njezino ime odgovara javnosti. Da, to je po meni još uvijek sfera politike. Carinska uprava nije sfera politike, porezna uprava, nije sfera politike. Ne bi smjela biti u funkcioniranju sfera politike. A znamo vrlo dobro da se i tamo po natječajima dolazi politički. Da se na pomoćnička mjesta dolazi politički. Šefova uprava u ministarstvima. Znamo da se i tamo provodi javni natječaj, a dolazi  se političkim kriterijima. S ljudima moramo razgovarati kao s odraslim osobama, a ne kao s djecom. 

Na upit je li rekao da je to sve zapravo normalno osmjehnuo se i nastavio:

- Bože dragi. To nije normalno, to je jadno. ali prestanimo razgovarati o tome da se zbog toga ide u zatvor. Možda u Rusiji. Dakle to je bit priče. Nije normalno, jasno je. Ali čovjek je nudio naprosto nešto s čime danas - sutra računa, na svoju sramotu. Dosta je te hajke bilo. Naveo sam primjer Željka Sabo s kojim nisam dobro surađivao. Na kraju nikako. Zašto je taj čovjek bio u zatvoru? Zato što je 'hofirao' nekakvoj propaloj dami. Zato - rekao je.

 

'Ovo samo prlja ulogu HOS-a u ratu'

Na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta na Mirogoju rekao je kako je ulaskom u Auschwitz završena jedna od najstrašnijih priča u ljudskoj povijesti te spomenuo da su nacisti imali pomagače i u Hrvatskoj te da ovo nije samo simbolička gesta svake godine, već da je važno i da djecu upućujemo i obrazujemo o tome što se događalo.

Komentirao je i pozdrav 'za dom spremni' i najave zabrana. 

- O zabrani sam govorio vrlo jasno i ne bih više o tome, neka to preuzmu oni koji to mogu promijeniti, a to su predstavnička tijela - rekao je Milanović i dodao da bi se koliko je god moguće držao njemačkog modela i da je moguće to u najvećoj mjeri oponašati.

- Uputit ću poruku, molbu ljudima iz HOS-a. To je nacistički pozdrav i samo prlja njihovu ulogu u ratu. Ja to ne mogu fizički spriječiti, ali ću u svakoj takvoj situaciji pokazati stav - rekao je predsjednik.

Na komentar da je znak HOS-a legalan, Milanović je uzvratio da je i bilo legalno i proganjanje Židova.

- To je greška, potkralo se. Vrlo je cinično da je to legalno, ušlo je u registar Ministarstva uprave prije 20 godina, kao autoimuna bolest, dodaje ističući da treba obrazovati i ponavljati ljudima što se događalo. U Njemačkoj je to trajalo 25 godina, dok se prve generacija dječaka i djevojčica nisu počele sistemski educirati i oplemenjivati. Nisu svi plavokosi momci nestali 1945. godine. Nisu svi ratni zločinci, ali su moralni idioti - rekao je Milanović i naglasio da takve stvari ne idu preko noći.

'Tušek je ispao glup. Pa uvijek pošalješ treću osobu na takve razgovore da te se ne poveže'
'Tušek je ispao glup. Pa uvijek pošalješ treću osobu na takve razgovore da te se ne poveže'

Bandić: U Zagrebu nema 'Za dom spremni'

Prije Milanovića na Mirogoju je bio i Milan Bandić s izaslanstvom Zagreba te su položili vijenac kod spomenika Mojsiju. 

Na novinarsko pitanje kako 'u tom kontekstu gleda na ustaški pozdrav "Za dom spremni" i incident na obilježavanju 28. obljetnice VRO Maslenica '93. kada je predsjednik Republike Zoran Milanović otkazao sudjelovanje zbog osoba koje su na sebi imale odjeću s ustaškim obilježjima', Bandić je odgovorio da je puno puta o tome govorio te da neće ponavljati. 

- U Zagrebu nema nigdje 'Za dom spremni' - poručio je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u