Obavijesti

News

Komentari 23

Milanović huška na migrante. Zar i SDP sada dijeli taj stav?

Milanović huška na migrante. Zar i SDP sada dijeli taj stav?

"Migranti sada dolaze s računicom i žele uzeti samo socijalnu pomoć", poručuje Zoran Milanović, predsjednik i premijerski kandidat, u objavi u kojoj demonizira migrante kako to čine brojni desničari u SAD-u i Europi.

VIDEO

Prvo je svojom objavom kandidature na parlamentarnim izborima zasjenio objavu Mosta da će Nikola Grmoja biti njihov premijerski kandidat, a sada je Grmoji ukrao jedan bitan adut u kampanji.

Dok je Grmoja govorio o tome da će "inicirati slanje vojske na državnu granicu kako bi zaustavio ilegalne migracije", Milanović je u isto vrijeme podigao letvicu i optužio migrante da dolaze u Hrvatsku "zbog socijalne pomoći".

"Migranti sada dolaze s računicom i žele uzeti samo socijalnu pomoć", objavio je Milanović na Facebooku. 

Objasnio je kako migranti danas ne bježe od progona, rata ili genocida, da su ovdje protupravno i kao takvi trebaju biti tretirani. "Budimo i dalje prema njima pošteni i sućutni, ali ne budimo bedaci", poručio je Milanović. "Hrvatska granica je sveta, za nju se u ratu ginulo, ljudi su se dizali na otpor, brigade su se formirale - da bi se znalo što je naše. Pomozimo kome je potrebno, ali prije svega štitimo hrvatske ljude!".

Takve poruke šalje premijerski kandidat SDP-a. 

Upada u prostor desnice

Oduzimajući time prostor, političke teme i retoriku ne samo Grmoji i Mostu, već i Domovinskom pokretu, kao i desničarskim populistima poput Mislava Kolakušića.

A upravo ovakva antimigrantska politika okosnica je brojnih desničarskih, populističkih, nacionalističkih političkih opcija u Europi, naročito onih bliskih Rusiji ili pod utjecajem Rusije.

Nije jasno u kojem svojstvu se Milanović obraćao javnosti, kao predsjednik, budući premijer ili oboje, ali svojom objavom ponovno je izložio SDP i koalicijske partnere iskušenju da se ograđuju, ignoriraju ili ipak podržavaju njegovu objavu.

Jer, Milanović se nije samo postavio kao zaštitnik hrvatske granice od prijetnji. On se postavio  kao zaštitnik "hrvatskih ljudi" od migranata koji provaljuju preko granice u želji da se domognu socijalne pomoći.

Ugrožavaju Hrvate

Migranti, dakle, direktno ugrožavaju hrvatske ljude, otimaju im resurse i novac, oskvrnjuju granicu "za koju se ginulo" i u čiju zaštitu su se "brigade formirale", pa stoga treba te građane dovoljno nabrijati prije izbora da shvate migrante kao prijetnju.

Da se možda dignu na oružje. Da formiraju brigade. Da možda i poginu za zaštitu granice. Zbog zaštite od migranata koji, eto, žicaju socijalnu pomoć.

Samo, kako ilegalni migrant u Hrvatskoj može dobiti socijalnu pomoć?

Dosad smo vidjeli samo da su dobivali batine.

A nakon ovakve objave šefa države, možda će ih nastaviti dobivati, samo ne od policije.

Ruska skripta

Ovo je retorika prepisana iz udžbenika američkih i drugih desničara koji šire strah od migranata koji dolaze žicati pomoć i isisavati novac iz države, a sada se takvom retorikom - i to ne prvi puta - koristi onaj kojeg "radikalna lijeva oporba" kandidira za svog premijera.

I Milanović time, na krilima SDP-a, ulazi u prostor Mosta, DP-a i drugih, preuzimajući njihove programe i poruke, pripremajući ih možda i za potencijalnu koaliciju. Formiranu na politici koju je ljevica odbacivala i kritizirala.

Barem dosad.

To su stavovi SDP-a

Ovakve stavove, desničarske, populističke, nacionalističke, suverenističke, Milanović je proteklih godina dijelio s pozicije šefa države, ali sada se promovirao u ulogu premijerskog kandidata SDP-a na čekanju. Njegove stavove sada potpisuje SDP. SDP ih usvaja u svom programu. SDP će na njima skupljati glasove i na tim glasovima formirati vlast.

I provoditi to kao politiku.

Na širenju straha i panike od migranata, uz recepte koji su pisani u ruskim i desničarskim kabinetima, SDP će s Milanovićem voditi bitku za vlast. I dovesti na čelo Vlade osobu koja, po modelu Donalda Trumpa, Viktora Orbana, AfD-a, huška na migrante.

Ne štiti granicu, već optužuje migrante. Ne u afektu, već u promišljenoj objavi na Facebooku.

Ali SDP je već naznačio da su za rušenje HDZ-a sva sredstva dozvoljena. Pa i ona najgora.

Rijeke pravde očito trebaju odnijeti i migrante.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije